На 30 април 2024, с 30 песни хор Ваня Монева“

...
На 30 април 2024, с 30 песни хор Ваня Монева“
Коментари Харесай

Маестра Ваня Монева: Музиката за мен е живот

На 30 април 2024, с 30 песни хор „ Ваня Монева “ означи 30 годишнината си в зала „ България “ в столицата. Във всички тези цифри има доста символика, само че най-важното измежду тях е любовта към музиката, която Ваня Монева и нейните „ галактически гласове “ носят по света постоянно и на всички места.


Създаден през далечната 1994 година от диригента Ваня Монева, хор „ Ваня Монева ” твори в стиловете обработен фолклор, църковна музика, модерни поп и джаз планове, кантатно-ораториална музика, кино и театрални продукции, world music. През годините хорът концертира по целия свят, работи с някои от най-изявените български и международни композитори и е притежател на десетки награди за музика. 30 години по-късно хор „ Ваня Монева ” безспорно се подрежда измежду най-ценните културни благосъстояния на България.

БГНЕС: С голямо наслаждение споделям добър ден на маестра Ваня Монева. Имаме страховит мотив и това е „ 30 години хор Ваня Монева “. Няма да те запитвам за хора, ще стартира от друго място. Какво е за теб музиката?

Ваня Монева: А, музиката за мен е живот. От пет годишна с това се занимавам и не мога да пребивавам без нея.

БГНЕС: Очаквах този отговор и по тази причина незабавно по въпроса. Малцина знаят, че с изключение на изключителни обработки на достоверни български песни от най-големите ни композитори, да вземем за пример Красимир Кюрчийски и Филип Кутев, вие вършиме и много модерни неща. Но преди да стигнем до актуалните неща... Какво ти дава музиката на гениални композитори, които са обработвали достоверна българска национална музика, като Филип Кутев и Кюрчийски?


Ваня Монева: И освен Филип Кутев и Кюрчийски, и Николай Кауфман, и Петър Льондев, и Стефан Модавчев, и Иван Спасов, те са плеяда наши огромни композитори. Разбира се, това доста оказва помощ за израстването на всеки колектив, тъй като те са взели песни, които са безспорни бисери и са ги създали към всички. красиви, многогласни за хор. И по този метод ние представяме цялата палитра от всички фолклорни области в България, тъй че това нещо освен издига опциите на един колектив, а в действителност дава и на публиката доста знание за това какъв брой хубост има в седемте ни съществени фолклорни области.

БГНЕС: Освен българската аудитория, която ти постоянно осведомяваш за корените на нашата просвета, каквито в действителност са песните, с които сте обиколили целият свят, няма да сбъркам в случай че кажа. Как одобряват българската музика чужденците? Плачат ли?

Ваня Монева: Много по-спонтанно, в сравнение с у нас. Защото те правят оценка нещото, което е доста особено за нашия фолклор. Не единствено гласовете, които са присъщи, красиви, с доста сила, само че те в действителност... Всъщност, виждат какво огромно многообразие и благосъстояние е нашия фолклор.

В другите ритми, в мелодиката, която има, в орнаментиката, богатата орнаментика от всички фолклорни области. Така че, това доста впечатлява. Но, ние сме щастливи, когато пред наша аудитория, в действителност, представяме българския фолклор и публиката е щастлива. И плаче, и се смее, и се радва, и приветства на крайници. Това е хубавото.


БГНЕС: Сега е моментът да ти задам въпроса: за 30 години хор „ Ваня Монева “, кой е най-запомнящият се миг за теб от тези 30 години? Труден е въпросът, само че има ли един миг, който би отделила над всички останали?


Ваня Монева: Всъщност за мен всеки миг е доста специфичен. От основаването на хора, от метода по който го основахме, през годините в които сме имали доста компликации, доста наслади, доста триумфи, доста награди. Всичко това за мен са жалони, по които ние сме в действителност вървели и сме се стремили към нашите години напред, без да ги мислим. Те минават с такава лекост, с каквато пеем и песните си.

Биографията на хора включва стотици концерти в България и цяла Европа, Азия, Северна и Южна Америка и други. Успешното партньорство на хор „ Ваня Монева ” и японския композитор Jun Miyake води до поредност концерти в Япония – хорът е поканен да взе участие в трибюта за Пина Бауш в Токио през 2012, на World Music Festival в Hamamatsu, в един от знаковите концертни клубове в Токио – Blue Note през 2016 и 2018, и на Montreux Jazz Festival Tokyo – през 2017г. Хорът е и специфичен посетител на откриването на Японския дом в Сао Пауло, Бразилия, през 2016г. Японското държавно управление и Японският Олимпийски комитет канят хор „ Ваня Монева ” да запише версия на японския химн, която прозвуча на Закриващата гала на Олимпиадата в Рио 2016г. Впечатляващо е присъединяване на хор „ Ваня Монева ” в саундтрака на кино лентата от поредицата „ Междузвездни войни ” „ Соло ” (2018), композиран от John Powell, както и в саундтрака на продукцията на HBO „ Тъмните му материи ” (2019), на композитора Лорън Балф.

БГНЕС: Веднага отивам към нещото, което доста ме интересува и което доста държа българската аудитория да разбере. Хор „ Ваня Монева “ се оказа, че взе участие непрекъснато в звукозаписи на някои от най-големите кинопродукции холивудски, в саундратците, в истинските песни, които са титулни. Разкажи ми - особено да стартираме от там - за общата ви работа, за колаборацията с The Weekend.


Ваня Монева: Да, аз бих споделила, че в някои от най-големите продукции участваме, нашите гласове се чуват. Разбира се, ние авансово не знаем, тъй като знаете там по какъв начин е в холивудските продукции и освен огромните продукции. След като излезе една премиера, тогава към този момент се приказва за нея. Така че... В нашата дългогодишна звукозаписна активност ние имаме присъединяване в епизода „ Solo ” на „ Междузвездни войни “, в един от епизодите на „ Аватар “, на HBO в „ His Dark Materials “ участваме в двата епизода, само че всичко това се случва посредством - аз желая да загатна тук - на 4FourStudio, тъй като ние там сме създали преди години демо записи и с помощта на тях отношението и желанието нашия хор да записва идва посредством тях при нас. И доста сме щастливи, че това се харесва, не стопират да ни канят и ние ставаме все по-добри в тази звукозаписна активност, тъй като това не е фолклор.

Това е една друга музика, само че доста красива, специфична. И по този метод хора се развива и има в този момент една блестяща звукозаписна техника. Бързо чете, бързо се спява, бързо разпределяме партиите и записваме. Разбира се, до в този момент всички са били удовлетворени и възхитени.


БГНЕС: Точно това щях да запитвам. Сигурно вършиме съществено усещане на експертите и от Холивуд. Каза The Weekend и епизод 3 на „ Аватар “. Това е извънредно. Това е извънредно висока летва. Първо, че хор „ Ваня Монева “ и българската музика несъмнено има мястото си в сходни неща, тъй като аз слушах парчето, звучи „ етно “ това, което вършиме вие, само че в действителност ние българите чуваме българската музика, макар че там е аранжирано в съответния жанр на The Weekend. Нямахте пряк контакт?

Ваня Монева: Нямахме пряк контакт. Дори доста от основата, от симфоничните оркестри се записва дали в Лондон, дали в Холивуд, на разнообразни места огромни симфонични оркестри записват и на нас ни дават базата, върху която ние записваме.


Така че не се виждаме директно с останалите участници. Но пък това, че сме дружно, е преценено, че равнището би трябвало да е високо.

БГНЕС: Абсолютно. Ние всички сме горди да виждаме вашите имена в надписите и в по този начин наречените заеми на продукциите. Хор хор „ Ваня Монева “ с The Weekend, това си е същинска вест!

Ваня Монева: Да, да, да, по този начин е!

БГНЕС: От някои от другите филми, кои би отличила, в които сте взели участие? Ти сподели няколко – „ His Dark Materials ”, сподели „ Solo ”.

Ваня Монева: Да, тези най-големите, само че ние участваме също с нашите гласове в доста електронни игри, които не мога да проследя, те са доста. И не постоянно стига до нас противоположната информация, кои са тъкмо. Просто влизаме, записваме и музиката отива по предопределение, тъй че етногласовете, които се чуват, те са нашите, постоянно. Защото в действителност България дава отговор на... всички тия неща, които са свързани с звучене на етнически хор, посредством 4FORMUSIC.

БГНЕС: Чудесно, извънредно звучи това. Ако би трябвало в този момент да се обърнеш към твоите ученици и сътрудници, тъй като ти, с изключение на диригент на хора, ти им носиш знания на твоите реализатори от хор „ Ваня Монева “. Ако би трябвало да се обърнеш към тях и да им отправиш някакво обръщение, какво би им споделила?

Ваня Монева: Бих им споделила да имат вяра в ансамбловото музициране, тъй като то е голяма мощ. То е друго чувство за музиката, за света. А...То е мъчно. Не е като соловото осъществяване, тъй като то зависи единствено от теб. А когато е според от доста хора, от 10 индивида край теб в една партия единствено, това значи огромно вземане предвид и доста мисъл. Как тъкмо твоя глас да попадне в общото, с цел да бъде част от хубостта? Трудно е, само че е доста красиво, по тази причина не спирайте да пеете в хор.

БГНЕС: Ти като диригент с изключителна процедура... И като човек, който застава самичък на сцената, обаче пред голямо количество прелестни реализатори, до каква степен вярваш в екипния дух?

Ваня Монева: Аз имам вяра в него, тъй като моята работа постоянно е била обвързвана с екипност през цялото време. Аз съм към този момент 50 години на професионалната сцена - това е значителен път, половин век - и постоянно съм била обвързвана с доста хора, т.е. моят инструмент са били артистите. И мощно имам вяра и първоначално, и до ден сегашен, в екипната работа, тъй като в случай че имаш тая екипност, кой ни го е завещал това? Крум с синовете си! Всички, целият вързоп, не можеш да го разчупиш, единствено по-отделно, всяка пръчка можеш да разчупиш. Така че, когато сме дружно, сме мощ.

БГНЕС: Прекрасно. Ако те попитам за посланието ти към българите, такова ли ще бъде и то?

Ваня Монева: Да. Посланието ми към българите е това да бъдем единни, да бъдем толерантни, да се обичаме, тъй като любовта отваря всички порти и затваря неприятното встрани. И да бъдем почтени едни към други. И всеки в професионалния си път да бъде доста виновен и да мисли и за останалите. Няма по какъв начин да вършиш нещо и да мислиш единствено за себе си. Независимо, че моята специалност е... Казват: „ О, това е диригента, който е представителното лице! “ Аз не мисля в такава посока. Аз мисля, че моето лице, моето представително лице в действителност е целият хор, всички девойки. И в случай че те са единни... в случай че пеят прелестно, това е моето лице. И по тази причина считам, че всеки един от нас, българите, в случай че работи в екип почтено, с достолепие и с почитание към останалите, ще има триумф.

БГНЕС: Последния въпрос, тъй като не мога да не ти го задам. Всички българи се разплакват, когато слушат достоверна българска национална музика, изпълнена или от солов реализатор, или от хор.

Ваня Монева: Да.

БГНЕС: Какво би ли добавила, в действителност, в случай че... Аз не желая да ти давам отговора, само че били добавила - би трябвало ли да слушаме повече достоверна българска национална музика, ние българите? Какво ни дава слушането на достоверната национална българска музика?

Ваня Монева: Ами, дава ни мъдростта на българския народ. Защото в българската национална ария всичко е разказано. Разказано е за тъгата, за труда, за красивата природа, за българката, за любовта, за всичко, което ни обикаля в нашия живот и то от епохи. Освен това, българинът е с възприятие за комизъм. Имаме доста хумористични песни. Но знаете ли, какъв брой умен е българския народ? Той е основал националната ария, основал е текста, върху който се пее, с доста философско виждане на нещата. За малко време всичко е казано. Така както поезията, професионалната го прави. Така българина, който не е бил просветен, в действителност е основал нашия фолклор. Затова наложително би трябвало да се слуша и да се учи българския фолклор, тъй като той ни дава доста мощ. И не на вятъра аз се ориентирах към българския фолклор, тъй като го обичам от дете, само че завършвайки академията като типичен хоров диригент, открих, че за мен пътя в действителност би бил по-убедителен, в случай че аз се заема с националните хорове. И по този начин и постъпих.

Повече от 30 години в действителност аз работя с национални хорове и последната ми най-голяма рожба в действителност, нашия хор, е тоя, посредством който се показвам и посредством който усещам музиката и я предавам на хората. Смятам, че българинът би трябвало да обича своя жанр, своя генезис, би трябвало да се гордее с това, което са ни завещали дедите и да не го забравяме. Никога да не го забравяме, тъй като в това ни е силата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР