Планът на EY да раздели одиторския от консултантския си бизнес

...
Планът на EY да раздели одиторския от консултантския си бизнес
Коментари Харесай

EY отделя одиторския от консултантския бизнес

Планът на EY да раздели одиторския от консултантския си бизнес може да обезпечи на всеки от сътрудниците акции на стойност до 8 млн. $, твърди Financial Times, базирайки се на свои източници. EY има намерение да направи своя бързоразвиващ се консултантски бизнес обществена компания. Отделно сдружение ще предлага одиторските услуги, чиито сегашни клиенти включват компании като Фейсбук, Гугъл, Amazon и Oracle.

След разделянето одиторският бизнес ще остане мрежа от партньорства, а консултантският ще стане обществено сдружение. Планът на компанията от " Голямата четворка " да раздели световния си бизнес носи името Project Everest и се дефинира като най-голямата промяна в счетоводния бранш за последните две десетилетия.
Възнаграждения за сътрудниците
Плановете на компанията са да продаде към 15% от консултантския бизнес за над 10 милиарда $. 70% ще останат в ръцете на съдружниците, а към 15% ще бъдат непокътнати за дялови тласъци за личния състав. Очаква се сътрудниците, които станат част от новия консултантски бизнес, да получат акции на стойност сред седем до девет пъти годишното си заплащане. По калкулации на FT цената може да доближи до 8 млн. $.

Партньорите в одиторския бизнес би трябвало да получат парично погашение от първичното обществено предложение на стойност към два до четири пъти годишното им заплащане, което би било към 2 млн. $ на база на междинните годишни заплати от 850 000 до 900 000 $ годишно. Плановете са в развой на създаване и евентуално ще търпят промени. Компанията има намерение да вземе заем от към 17 милиарда $, като част от парите са нужни за заплащане на сътрудниците в одита, настояват източниците.
Реклама Нови благоприятни условия за консултантите и доза неустановеност за инспекторите
Разделянето може да се случи още идната година. То отваря вратата за консултиране и съдействие с огромни компании като Amazon, Salesforce и Гугъл, които са клиенти на одитния отдел, само че се заобикалят от останалите звена заради риск от спор на ползи.

EY е изправена пред следствия и правосъдни каузи по отношение на банкрути на одитирани от нея компании. Сред образците са дело поради банкрут на финтех компанията Wirecard в Германия, както и на NMC Health във Англия. Според одиторската група това не е повлияло на решението за делене.

Фирмите, които са част от EY, ще гласоподават предложенията през есента, а до тогава е евентуално да бъдат препоръчани спомагателни промени. Засега не е ясно къде ще попаднат някои отдели като да вземем за пример данъчния. Според осведомени данъчните услуги ще са нужни както в одиторския, по този начин и в консултантския бизнес.

Продажбата на част от компанията на външни акционери би била значително отклоняване от сегашния бизнес модел на компанията. Одиторският бизнес е относително по-малък и с много по-нисък напредък от консултантския. Приходите на EY от одит са нарастнали с 27% сред 2012 и 2021 година, а тези от останалите действия - с 93%. През 2021 година приходите от одит са към 14 милиарда $, до момента в който консултантските бизнеси на EY генерират 26 милиарда $.
Реклама
Маржовете на облагата на инспекторите се повишават, само че съперниците на EY допускат, че компанията ще се затрудни да увеличи пазарния си дял в сферата. Одитът ще би трябвало да печели задоволително като независим бизнес, с цел да остане конкурентен на останалите от " Голямата четворка ". Според осведомени одиторската технология значително се финансира от консултантския бизнес.
Големите вземат решенията
За да извършат разделянето световните водачи на EY ще би трябвало да завоюват поддръжката на обособените компании, които са част от групата в към 140 страни с близо 13 000 сътрудници.

Сред националните компании, които са част от световната EY, ще се организира гласоподаване за разделянето. Очаква се за крайното решение на мрежата да натежи мнението на най-големите национални отдели - тези в Съединени американски щати и Англия. От бранша настояват, че поддръжка на звената в страните от Г-7 би била задоволителна, защото най-големите компании нормално дефинират посоката.

Конкурентите на EY наблюдават от близко процеса, само че към този момент не възнамеряват да последват образеца. Deloitte отхвърли слуховете, че изследва делене на своите одиторски и неодиторски предприятия и съобщи, че се придържа към своя бизнес модел. KPMG също няма сходни планове, а PwC декларира, че " няма проекти да трансформира курса си ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Политика Реклама Свързани публикации Производител на чипове заложи 60 милиарда $ на програмен продукт. Ще се изплати ли залогът 3 юни 2022, 06:52 SoftBank и Goldman финансираха хърватската компания за електроколи Rimac 2 юни 2022, 10:30 Как беше преоткрито сключването на покупко-продажби 21 април 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР