Президентът на Иран Раиси ще бъде погребан в родния си

...
Президентът на Иран Раиси ще бъде погребан в родния си
Коментари Харесай

Президентът на Иран Раиси ще бъде погребан в родния си град Машхад

Президентът на Иран Раиси ще бъде заровен в родния си град Машхад. Иранският президент Ебрахим Раиси, който почина в понеделник при злополука с хеликоптер, ще бъде заровен през днешния ден в родния си град Машхад след двудневни траурни церемонии, на които участваха стотици хиляди хора.

63-годишният Раиси почина в неделя дружно със своя външен министър и шестима други,

когато техният хеликоптер се разруши в планинския северозапад на страната, до момента в който се връщаха от откриването на язовир.
Хиляди хора, държащи плакати на Раизи и развяващи флагове, маршируваха в източния град Бирджанд в четвъртък сутринта, с цел да се сбогуват с президента.

Последното му място за отмора ще бъде в светилището на имам Реза, основен шиитски пантеон в североизточния град Машхад, където е роден ултраконсервативният президент.

Големи обири на персонални данни с подправени имейли от името на Инспекцията по труда! 23.05.24 10:28 Президентът на Иран Раиси ще бъде заровен в родния си град Машхад (ВИДЕО) 23.05.24 10:17 Захарова: Думите на Бербок за договарянията за Украйна ни карат да се тревожим за нейното положение 23.05.24 10:05 Влизат нови правила за отдалечена работа 23.05.24 10:04 NYT: Блинкън желае да предложи на Байдън да разреши на Киев да нанесе американски оръжейни удари на съветска територия 23.05.24 09:57

Изображения, оповестени от иранските медии в сряда, демонстрират чиновници в Машхад, които се приготвят за последния ден от погребалните ритуали.

Големи фотоси на Раиси, черни флагове и шиитски знаци бяха издигнати

по улиците на втория град в Иран, изключително към светилището Имам Реза.
Огромни тълпи се бяха събрали на погребална върволица в сряда в столицата Техеран, с цел да отдадат последна респект на президента, който публични лица и медии нарекоха „ страдалец “.
Върховният водач аятолах Али Хаменей – който Раиси се очакваше да успее – управлява молебствия за починалия президент, коленичил пред ковчезите на осемте души, починали в злополуката.

Сред тях беше външният министър Хосейн Амир-Абдолахян, който също ще бъде заровен в четвъртък в светилището на Шах Абдол-Азим в град Шахр-Рей южно от столицата.

Ирански публични лица и задгранични високопоставени лица отдадоха почитта си на починалия първи посланик на гала в Техеран преди погребението.
Тунизийският президент Каис Сайед и катарският емир Тамим бин Хамад ал Тани участваха на следобедна гала за Раиси в сряда, в която взеха присъединяване към 60 страни, заяви държавната осведомителна организация IRNA.

Внезапната гибел на Ибрахим Раиси провокира предварителни президентски избори,

които би трябвало да се проведат в границите на 50 дни след гибелта му; те би трябвало да се проведат на 28 юни.
Има още една висша позиция за заемане – неговото място в 88-членното заседание на специалистите.

Настоящите му членове, всички висши духовници, бяха определени на изборите през март за осемгодишен мандат.

Те имат сериозна работа – да избират и управляват най-могъщия човек на Ислямската република, Върховния водач. И е евентуално да упражнява тази власт, защото настоящият аятолах Али Хаменей към този момент е на 85 години.

Източник: BBC, RFI /Превод:SafeNews

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР