ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на НС проект на

...
ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на НС проект на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внесоха проект за мораториум върху държавния дълг

ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народно събрание план на решение за налагане на мораториум върху вдишване и даване на държавни заеми по смисъла на закона за държавния дълг до приемането на държавния бюджет за 2022 година, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Това заяви на брифинг в коридорите на Народното събрание Кирил Ананиев.

Намерението беше обявено по-рано през днешния ден от парламентарната естрада при откриването на Народно събрание в прочетената от Десислава Атанасова декларация.



"Причините са няколко. На първо място е настоящото положение на фискалния запас. Към 30 ноември неговият размер е към 12 милиарда лв.. Това значи, че до края на годината ще бъде обезпечено осъществяването на държавния бюджет и ще бъдат обезпечени нужните средства при започване на годината и най-много за изплащането на пенсиите за януари ", съобщи Кирил Ананиев, представен от.

"На второ място е неприятното ръководство на емисионния календар. ГЕРБ постоянно е теглила държавен дълг единствено тогава, когато е носела рентабилност за страната и сме получавали доходи в бюджета. За разлика от нас, съвсем всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лв., без да бъдат дадени никакви претекстове защо се теглят и какви цели преследва държавното управление като вземе този заем. Доходността от тези излъчвания е негативна за бюджета ", съобщи някогашният финансов министър.

"Третата причина е, че излязоха предварителните данни на Министерството на финансите към 30 ноември. Бюджетът приключва на остатък в размер на 570 милиона лв.. Убедени сме, че няма по какъв начин до края на годината да приключим с недостиг от към 5 милиарда лв. ", сподели още Кирил Ананиев.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ тегленето на заеми сега значи "загробване на бъдещите генерации и високи лихви, които ще заплащат нашите деца и внуци ".

"Ние считаме, че наш дълг, като съпротива, е да не позволяваме печеленото на това успокоение посредством това задлъжняване. ГЕРБ е консервативна партия и постоянно е смятала, че харченето на пари би трябвало да е въз основата на това, което сме изкарали. Но ние сме на прага на едно ляво-либерално ръководство и исторически видяно това са ръководствата, когато страната е задлъжнявала най-вече и по-късно идват консервативни държавни управления, на които им се е налагало да поставят ръчката ", сподели Александър Ненков от ГЕРБ. Той счита, че можем да стигнем до неприятен финансов сюжет, а последствията ще са за всички.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР