Това е една много динамична държава, която много бързо се

...
Това е една много динамична държава, която много бързо се
Коментари Харесай

Емил Спахийски: Грузинското правителство прави много плавен, но стабилен завой към Русия

Това е една доста динамична страна, която доста бързо се трансформира - стопански към положително, демократично - не толкоз. Това сподели в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори ” журналистът Емил Спахийски.

“Впечатленията ми от Грузия са от времето, когато това беше една от най-бандитските страни в света. Имаше колосални вицове по какъв начин човек може да излезе на улицата и да остане без облекла - досега, в който Грузия се трансформира в една извънредно постоянна стопанска система и народна власт след “революцията на розите ” (бел. ред. „ революцията на розите “ е нарицателно за процесите по промяна на властта в Грузия през ноември 2003 година, наложени след необятни митинги против противоречивите парламентарни избори).

Последните години от много време има единствено една мощ, която ръководи Грузия и това е “Грузинска фантазия ”. Това, което ми сподели един грузинец разказва всичко по тематиката с митингите - по дяволите, избираме Виена пред Краснодар - и това изяснява всичко ”, разяснява Спахийски.


Емил Спахийски, Дарик радио
Журналистът обърна внимание на геополитическия подтекст, в който се развиват митингите в Грузия сега.

“След 2008 година, когато НАТО обърна тил на Украйна и Грузия и не ги предложения за членове по време на срещата в Букурещ. Още през идващите шест месеца се трансформираха по този начин събитията, че стартира бързата 6-дневна руско-грузинска война, в която на практика Русия окупира над 20% от територията на Грузия - Абхазия и Южна Осетия.

Съвсем скоро по-късно стартира напрежението сред Армения и Азербайджан и 66-дневната война, в която Армения загуби анклава Нагорни Карабах. Така или другояче, виждаме Грузия като една “завряна ” в ъгъла държава…Без конкретизирани граници с Армения и Азербайджан. И въз основата на това нещо - една страна, която беше доста по-близо до Европейски Съюз от всичко останало, в този момент сега прави един равномерен, само че доста постоянен завой към Русия “.

Като предпоставки за актуалната политическа обстановка Емил Спахийски уточни разочарованието на грузинците към Запада след войната през 2008 година, когато против Русия не са наложени никакви наказания, а процесът за присъединение към Европейски Съюз на Грузия не е подкрепят.

“В момента страни, в които демокрацията не е преди всичко като Северна Македония, Молдова и Украйна, са пред Грузия като процеси и това поражда отчаяние в обществото ”.

По думите на Спахийски в последните години от 2008 година насам, утвърждението измежду грузинското общество към НАТО спада от 60% на 30%, пораждат се антиевропейски настроения измежду по-зрялото население. Младите хора обаче, които стачкуват сега, тези над 300 000 души, които излязоха по улиците в Тбилиси без политическа организация, показват изрично и абсолютно предпочитание на за присъединение към Европейски Съюз, добави журналистът.

Има ли късмет законът за задграничните сътрудници да бъде отдръпнат и какъв ще е развоят на публичното напрежение в Грузия? Слушайте целия диалог с Емил Спахийски в атачмънта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР