Петер Карл Фаберже – известният руски бижутер от немско-френски произход,

...
Петер Карл Фаберже – известният руски бижутер от немско-френски произход,
Коментари Харесай

Голямото търсене на великденското яйце на Фаберже

Петер Карл Фаберже – известният съветски бижутер от немско-френски генезис, е основал над петдесет великденски яйца, сребърни, златни и инкрустирани, известни на всички като " яйцата на Фаберже ". Тези скъпи декорации са тематични и доста персонални, всяко има свое име и предопределение. Забележителни с прецизната си и фина направа, яйцата на Фаберже остават в историята като знак на разкош и хубост.

Най-известните от тях бижутерът основава за съветския цар Александър ІІІ, а след това и за сина му Николай ІІ. След Октомврийската гражданска война Фаберже напуща Санкт Петербург, където е изработвал огромен брой от популярните яйца и е развивал бижутерската си къща в продължение на повече от три десетилетия. Установява се при фамилията си в Швейцария, където умира на 74 години от носталгия и отчаяние...
 Светъл образец: Словакия съди някогашния си министър председател 21 апр 2022 | Арестът на Бойко Борисов провокира всенародни тържества и... нищо повече. " Всяко знамение за три дни. " Не успяхме...


Петер Карл Густавович Фаберже

Всяка година на Великден Александър ІІІ подарявал скъпоценно яйце на брачната половинка си Мария Фьодоровна (общо 10 яйца, от които през днешния ден три са в неизвестност). По времето на Николай ІІ яйцата били много повече. Той подарявал по две на година – на майка си и на брачната половинка си, Александра Фьодоровна. От тях пък липсват четири яйца. През 1917 година две от яйцата останали неподарени, а сбирката се разпръснала. Всички тези яйца са известни още и като Императорски яйца (няколко от тях подбрахме в галерията към тази статия).



Александър III и брачната половинка му Мария Фьодоровна

В момента в света са разпознати общо 43 императорски яйца " Фаберже ", седем са изгубени. Специалистите се надяват, че най-малко две от тях са оживели. Никой не знае какъв брой тъкмо яйца на Фаберже има " на поляната ", само че понякога те като че ли изникват от небитието...

През 2013 година един търговец заплаща 13 хиляди $ за яйце, възнамерявайки да го претопи в злато, само че бижутерът открива подписа на Фаберже върху него. Ставало въпрос за Третото императорско яйце – жълто злато върху истинския му фундамент, завършващ с лъвски лапи, обрамчен с цветни златни гирлянди, прекратени от сини сапфири, над които има розови диаманти. Вътре има неописуемо хубав дамски часовник... Третото яйце коства 33 млн. $.



Намереното Трето яйце на Александър ІІ, харизано на Великден 1887 година
Мария Фьодоровна написа в писмо до сестра си: " Фаберже е геният на нашето време. "

През 1952 година един мъж влиза в магазина на антикваря Морис Вартски покрай Бонд Стрийт в Лондон и похарчва 1200 паунда за едно яйце, изложено на долния рафт на една от витринките. Плаща в брой, подписва се с името Стрейнджър ( " чужд " ) и изчезва. Оттогава никой повече не е виждал яйцето.

То било разпознато чак през 2008 година от чиновник на антикварната къща, който сравнил една инцидентна фотография на продукта от 1949 година, непокътната в магазина на Вартски, с описания на яйцето – и по този начин сглобил пъзела. Оказало се, че това е едно от изчезналите яйца на Александър ІІІ – яйцето " Несесер ".



Първият магазин на Морис Вартски (вляво); единствената фотография на яйцето-несесер от 1949 година (вдясно)

Това е яйцето, което смущава съня на всеки изследовател на съкровища, а гонитбата му е най-голямото търсене на великденско яйце в историята. Яйцето-несесер е легенда, тайнственост с размерите на тази за оживялата щерка на династията Романови – Анастасия. Александър ІІІ го подарява на брачната половинка си Мария Фьодоровна на Великден през 1889 година То е инкрустирано с рубини, изумруди и сапфир, от солидно злато и без подложка.

Както всяко великденско яйце, и тези на Фаберже съдържат изненада, а изненадата в " Несесер " била инкрустиран с диаманти златен комплект за маникюр от 13 елементи. Яйцето е било иззето от краткотрайното болшевишко държавно управление и разказано като яйце-несесер, инкрустирано със скъпоценни камъни. Пренесено е в Москва, откъдето през 1922 година специфичната организация Совнарком е разпродавала царското имущество в акцията " Да превърнем съкровищата в трактори ". После следите му изчезват до появяването му в магазина на Вартски.

Славата на това яйце е огромна, цената му клони към безконечност (минимумът е 25 млн. евро), а мистерията е по този начин вълнуваща не тъй като това е най-специалното яйце, а точно поради легендата. Останали са доста малко свидетелства по какъв начин тъкмо е изглеждало, а неразбираемата му орис е предиздвикала мнозина да ровят по тавани и остарели скринове.

Направете го и вие, яйцето " Несесер " може да е на всички места...



Знаменитото яйце " Мозайка " с неговите дребни смарагди, рубини и диаманти. Подарено е през 1914 година
Изненадата е преносима миниатюра с релефни профили на петте деца на Николай и Александра.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР