Перистера е най-голямата туристическа атракция в Пещера. Изцяло са разкрити

...
Перистера е най-голямата туристическа атракция в Пещера. Изцяло са разкрити
Коментари Харесай

Гълъби посочили къде да бъде вдигната Перистера

Перистера е най-голямата туристическа атракция в Пещера. Изцяло са разкрити стените на цитаделата, ъгловите кули и кулата-порта. Открити са и 28 жилищни пространства, в които са открити доста керамика и предмети на бита. При изследванията през 2007 година, ръководени от археолога Бони Петрунова, са открити 44 монети, от които 14 златни. Разкрити са следи от мегалитно светилище на тракийското племе беси. Това, което прави Перистера по-различна от всички останали замъци от този интервал, са двете кули-църкви. Един от интервалите на крепостта съответствува с интервала на въвеждането на християнската вяра като публична във византийската империя.

Есента на 313 година Центурион Марк Северий огледа останките от селището под хълма на пътя от Траянови врата към Константинопол. Готите за следващ път бяха помели всичко. Къщите горяха, земята бе покрита с телата на селяните, дамите и децата бяха отвлечени.

Прав беше аскетът, който бойците на Северий срещнаха по Виа Милитарис. Той проповядваше новата религия на Христос, заклеймяваше разгулния живот и споделяше, че единствено каузи в възхвала на бога ще спрат злините.

Северей изпълняваше заповедта на Константин Велики да вдигне цитадела против варварите, този път - непристъпна. Но къде да постави основите?

Тогава видя чудото. Вместо лешояди в небето летяха гълъби. Белите им крила искряха на слънцето. Северий като че ли отново чу гласа на аскета, който повтаряше, че Господ слиза на земята посредством гълъба. И си сподели: Където кацнат, там ще градим.

Войните последваха птиците. Ятото кацна на хълма над прохода. Върху отломка от олтар на бесите. Центурионът не повярва на очите си. Скалата също имаше форма на гълъб.

И Северий одобри знамението. Започна да гради крепостта на гълъба. Нареди в две от кулите й да има параклиси. Знаеше, че твърдината ще надживее империята и че даже след 1700 години " Перистера " отново ще бъде цитадела на вярата.

Име: Крепостта на гълъба (перистера от гръцки значи гълъб)

Градеж: Строежът й стартира през IV век на днешния рид Св. Петка върху светилище на бесите, остатъци от което се виждат и през днешния ден.

Находки: Над 200 монети, 31 от които златни. Най-ценна е монета на римския император Тиберий II Константин. Той е управлявал единствено 4 години (578-582) и сечените от него монети са в мощно лимитирана емисия. В света до този миг е позната единствено още една такава монета, която през днешния ден се пази в Турция.

Жилищата: Разкрити са 28 жилища, в които са открити доста керамика и предмети от бита, в това число и изцяло и отчасти непокътнати питоси (делви). " По следите от наличието в тях през днешния ден даже може да се възвърне седмичното меню на гарнизона ", уверена е доцент доктор Бони Петрунова, откривател на крепостта.

Питосите: Наричат ги " първите хладилници ". Огромни керамични делви, в които са се съхранявали зехтин, храни. Открити са 81 питоса.

Църквите: Единствената цитадела с църкви в две от кулите - северната и южната. Храмът в южната кула е бил умислен и граден като базилика.

 Огън в небето за

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР