Перфектно заснетият филм е несравнимо удоволствие за всеки киноман, но

...
Перфектно заснетият филм е несравнимо удоволствие за всеки киноман, но
Коментари Харесай

Декори от хартия: Киното навлиза в нова ера с мисъл за природата

Перфектно сниманият филм е несравнимо наслаждение за всеки киноман, само че надали някой осъзнава, че качеството на огромните продукции доста постоянно е обвързвано с огромни разноски за сметка на околната среда.

Освен въглеродните излъчвания от превоза, горивото и организацията на снимачния развой, отпадъците, които се създават при построяването и разрушаването на декори също имат голямо влияние върху природата.

Декорите нормално се създават от разнообразни материали, в това число пирони, шперплат, плоскости от дървесни нишки със междинна компактност (MDF), които постоянно отиват на сметището, откакто към този момент са непотребни на киноиндустрията, споделя CNN.

Според отчет на Albert, организация, която предлага екологично узаконяване за телевизионната промишленост в Обединеното кралство, нормална кино продукция с бюджет от 70 милиона $ употребява задоволително шперплат, с цел да запълнят мястото в 2,5 товарни самолета. Организацията припомня, че производството на шперплат може да бъде обвързвано с обезлесяване, според от метода на рандеман.

" Изграждането на тези невероятни декори лишава дни, а от време на време седмици или месеци ", споделя Крис Гилмор, шеф на Vectar Project, продуцентско студио в Манчестър, Англия.

" Те се снимат за два или три дни, а по-късно просто се бракуват, няма по какъв начин да се употребяват още веднъж. ", добавя той. За да се оправи с казуса, Vectar Project основава изцяло рециклируеми декори, като употребява плоскости, направени от картон и хартия.


VECTAR Sets
 

Компанията твърди, че новаторските декори се създават извънредно от дървесни боклуци, да вземем за пример стърготини, останали от производството на дървен материал за други цели и употребяват най-вече лепила на водна основа, а не химикали като формалдехид.

Според Vectar въглеродният отпечатък на нейните плоскости е с 90% по-нисък от този на MDF и три пъти по-нисък от този на шперплата. Тъй като плоскостите са доста по-леки от MDF, Vectar твърди, че за превозването им се употребява по-малко гориво, което спомага за понижаване на въглеродния отпечатък.

" Можем да ги произвеждаме на място, доста по-леки са за превозване, по-бързо се събират ", споделя Гилмор.

VECTAR Sets
 

Въпреки че са леки, плоскостите са задоволително здрави, с цел да устоят на тежест. Някои продуценти обаче са скептични към концепцията, като се аргументират с това, че декорите по-скоро ще наподобяват на " някакво извънредно научнофантастично шоу от 70-те години на предишния век с полиетиленови скали ", само че Гилмор ги твърди, че материалът е " неразграничим от дървените декори ".


VECTAR Sets
 

По-голямата част от плановете на Vectar все още е за реклами на компании като марката за мъжка грижа Old Spice и английската верига магазини JD Sports. Неотдавна компанията създаде декори и за дългогодишната английска сапунена опера " Coronation Street " и стартира да построява декори за огромна холивудска продукция, която съобщи, че няма право да посочва.

Проблемът за въздействието на киноиндустрията върху околната среда от ден на ден попада във фокуса на екологичните организации и неслучайно Albert стартира съдействие с Британската академия за кино и телевизионно изкуство (BAFTA) в името на огромната цел да понижи въглеродния отпечатък на филмите й върху природата.

Някои продукции се ангажираха да употребяват слънчева сила за генераторите си и да забранят пластмасовите бутилки на снимачните площадки. Въпреки това филмовите продукции към момента се пробват да намерят други способи да станат въглеродно неутрални, добавя Гилмор.


VECTAR Sets
 

Компанията Vectar неотдавна завоюва премията на BAFTA Makers and Shakers за резистентност, както и премията " Greening All Work " на премиите Ashden, които се организират от английска благотворителна организация за битка с климатичните промени.

София Семереди, интернационален управител на Albert за кино и телевизионни продукции, споделя, че едно от преимуществата на леките кино декори на Vectar е, че те се строят по-лесно, в сравнение с от стандартна дървесина.

" Не се нуждаете от толкоз доста хора ", изяснява тя. " Спестявате... сила, човешки запаси. А това в действителност способства доста, тъй като това е най-голямата част от вашия въглероден отпечатък ", добави тя.


VECTAR Sets

Vectar не е единствената компания, която се пробва да понижи въздействието на снимачните площадки върху околната среда.
В Лос Анджелис Recycled Movie Sets отдава чартърен авансово употребявани декори, дарени от продукции, които към този момент не се нуждаят от тях, а EcoSet също работи с продукции за наново потребление и преработване на декори. Всичко това е явен знак, че филмовата и телевизионната промишленост се пробва да се развива дружно с със международните темпове към „ зелен “ преход.

През 2019 година филмът " 1917 " стана първият огромен английски филм, който получи най-високия документ от Albert. Netflix, която през 2020 година е произвела към 1,1 млн. метрични тона излъчвания на парникови газове, разгласи цел за нулеви чисти излъчвания до края на 2022 година (без да включва излъчванията от интернет преноса или електронните устройства, които феновете употребяват, с цел да гледат платформата).

Гилмор е уверен, че декорите на Vectar ще имат решаваща роля в киното. " Това не е единственото нещо, което би трябвало да се промени. Но за момента това е единственото в действителност стабилно решение за създаване на декори. ", безапелационен е той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР