Пекин твърди, че коронавирусната пандемия е започнала от края на

...
Пекин твърди, че коронавирусната пандемия е започнала от края на
Коментари Харесай

Пази ли в тайна Пекин реалните числа за коронавирса?

Пекин твърди, че коронавирусната пандемия е почнала от края на предходната година, в континентален Китай са регистрирани единствено 82 хиляди 919 случая на заболяването и 4 хиляди 633 смъртни случая. Тези данни могат да бъдат много точни и в този случай подробният отчет ще се трансформира във значим инструмент при проучването на разпространяването на вируса. Това написа американското списание Foreign Policy в своя публикация, предоставена от организация Фокус.
Възможно е също обаче цифрите, които Китай е дал на други страни, да са мощно подценени спрямо действителните числа, които Пекин избира да пази в загадка. Непроницаемостта и недоверието към непознати, присъщи за системата на Комунистическата партия на Китай, затрудняват даването на справедлива оценка. Ако обаче получим достъп до повече информация за ковид , налична за китайските чиновници, това ще бъде скъпа помощ за доста държавни управления.
Базата данни за заразяването и смъртността от ковид, формирана от Университета за просвета и технологии на Китайските отбранителни сили, която попадна в ръцете на кореспонденти, хвърля светлина върху това по какъв начин Пекин събра данни за разпространяването на коронавирусната зараза измежду китайците. Източникът на тази информация, който изиска да резервира името си в загадка, защото няма право да разкрива сходна информация, съобщи, че тези данни са били събрани от университета. В допълнение, университетът сътвори специфична услуга за следене на разпространяването на ковид: данните в онлайн версията подхождат на информацията, получена по каналите за приключване, само че те са доста по-малко подробни, защото онлайн версията има единствено карта на случаите без детайлности.
Този набор от данни, макар че съдържа някои несъответствия - и макар че може да не е толкоз обстоен, че да опровергава формалните данни, оповестени от Пекин - е най-обширната база данни за коронавирусна зараза в Китай. По-важното е, че този набор от данни може да бъде скъп източник на информация за епидемиолозите и специалистите по публично здраве по целия свят - и съвсем несъмнено Пекин не е споделял тези данни с американски чиновници и лекари. (Световната здравна организация и центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати не дадоха отговор на нашите претенции за коментар.)
Въпреки че тези данни не могат да бъдат наречени изчерпателни, доста скъпа информация може да бъде събрана от тях. Те отразяват повече от 640 хиляди случая на актуализиране на информация, обхващаща 230 града, с други думи, повече от 640 хиляди реда, което демонстрира броя на случаите в избран град за интервала, в който тези данни са били събрани. Всяка такава актуализация съдържаше информация за степента, продължителността и броя на „ доказаните “ случаи на болест в даден град и тези данни обгръщат интервала от началото на февруари до края на април на настоящата година.
Данните за места, ситуирани във или към епицентъра на огнището в град Ухан, провинция Хубей, също включват броя на смъртните случаи и броя на тези, които са се „ възстановили “. Не е ясно какво тъкмо значат компилаторите на тази база данни под „ доказани “ случаи и случаи на „ възобновяване “. Както в доста други страни, специалистите в Китай коригираха методите за броене на случаите, което стана явно в средата на февруари, когато Хубей регистрира внезапен скок на данните заради обстоятелството, че пациентите са диагностицирани с COVID-19 въз основа на компютърна томография бяха добавени към общия брой. За разлика от други страни, епидемията в Китай стартира още преди ефикасни способи за изпитване да станат необятно налични и Комунистическата партия постоянно манипулираше данни за реализиране на своите политически цели.
Данните, които попаднаха в ръцете на външнополитическите кореспонденти, включват информация за местоположението на лечебните заведения, както и имената на разнообразни места, които съответстват с имената на жилищни комплекси, хотели, супермаркети, жп гари, заведения за хранене и учебни заведения в цялата страна. Например, тази база данни оповестява за един случай на коронавирусна зараза в ресторант KFC в Zhenjiang в източен Китай, който беше регистриран на 14 март, както и два случая на болест в църквата Harbin в североизточната част на страната, записани на 17 март. (Тази база данни не съдържа имената на тези, които са се заразили или са умрели от ковид, и докладите за инфекции или гибел, съдържащи се в тази база данни, не могат да бъдат без значение тествани.)
Не е ясно по какъв начин тъкмо университетът е събрал тези данни. В онлайн версията се споделя, че са получили информация от Министерството на здравеопазването на Китай, от Комисията по публично здраве, от известия в печата и други обществени източници. Според информацията на формалния уеб страница на университета, който се намира в град Чанша в централен Китай, той е „ директно зависещ на Централния боен съвет на КНР “, органа, който управлява въоръжените сили на страната. Въоръжените сили изиграха значима роля в битката против разпространяването на вируса: те помогнаха да се подсигурява спазването на карантинните ограничения, да се доставят всички нужни консумативи и да се лекуват пациентите. Пропагандистският девиз, оповестен на формалния уеб страница на въоръжените сили на Китай, гласи: " Народната войска активизира силите си в битката против епидемията! "
Лицето, което наподобява е отговорно за основаването на тази база данни, е Чан Хайсу, шеф на отдела за информация и връзка на университета. В прессъобщението си от май университетът декларира, че Чан е основал „ базата данни, която оказа помощ в битката с вируса и връщането към работа, и прави оценка неговата отдаденост “. Бележка на уеб страницата на услугата за следене на разпространяването на ковид гласи следното: „ В момента страната ни подхваща решителни ограничения и епидемиологичната обстановка е строго следена “. Имейл адресът на Чан Хайсу също е оповестен на уеб страницата. Не получихме отговор на нашата поръчка, изпратена на този адрес. Представителите на университета също не дадоха отговор на нашето искане за коментар.
Изданието Foreign Policy и организацията 100reporters, която също разгласява този материал, взеха решение да не дават обществено налична тази база данни от съображения за сигурност, само че обмисляме опцията да предадем тези данни на откриватели, учещи разпространяването на коронавирусa.
За своята известна услуга за следене на разпространяването на ковид Университетът " Джон Хопкинс " употребява данни за Китай от DXY, китайска здравна платформа, която събира информация за заболеваемостта в страната. Но DXY дава информация единствено на провинциално равнище. По-подробната информация би могла доста да помогне на учените, както и на елементарните жители, които биха желали да научат повече за това по какъв начин тази болест се популяризира в други страни. Тенденциите, отразени в тези данни, могат да подобрят познанията ни за това заболяване, както и по какъв начин Пекин манипулира числата. В средата на април специалистите по медицински проучвания показаха песимизъм, откакто управляващите в Ухан трансформираха данните за броя на смъртните случаи, увеличавайки техния брой от 2 579 на 3 869, което е съвсем 50%.
Защо Пекин лимитира достъпа до данните за разпространяване на ковид? Може би поради враждебно отношение или съмнение към Съединени американски щати, тъй като в този момент напрежението в връзките сред двете страни доближи доста високо равнище. Освен това е допустимо Пекин да се опасява, че специалисти от други страни ще научат за огромните му опити да скрие истината, защото това ще опровергае концепцията, че властническите режими като Китай са по-добре готови да пазят своите нации от пандемия. Дори обществената версия въз основата данни на Научния и механически университет по защита на китайската войска понякога блокира достъпа от американски IP адреси. За достъп до уеб страницата на университета, където е оповестена картата, един от създателите на тази публикация е заставен да употребява виртуална предпазена мрежа, като се преструва, че се намира в Уругвай.
Ананиев: Не изключително състояние, изключителна епидемиологична конюнктура за месец
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР