Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в

...
Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в
Коментари Харесай

Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна

Скрининг за гратис премерване на кръвното налягане се организира в цялата страна във връзка Световния ден за битка с хипертонията – 17 май, оповестиха от Българската лига по хипертония (БЛХ). Инициативата е част от здравната акция „ Май месец за мерене “ на Международното сдружение по хипертония. В България се провежда за 18-а поредна година със съдействието на Български Червен кръст.

През май и юни месец операциите се правят в 19 града. Допълнително информация за датата и часа на осъществяване в съответното обитаемо място може да бъде открита на сайта на БЛХ.

Ще се организира и скрининг за предсърдно мъждене. То съставлява хронично прогресиращо заболяване, при което се нарушава сърдечната активност с интензивен сърдечен темп.  Това е и най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща един на четири души над 40-годишна възраст, прецизираха от БЛХ.

Целта на самодейността е да увеличи вниманието към хората, наранени от болестта. С това се акцентира значимостта на измерването на кръвното налягане, както неговото идентифициране и понижаване при хора, нуждаещи се от намеса, осведомиха от Асоциацията.

Тазгодишната здравна акция е с надпис „ Измерване, което избавя живот. Твоя “. В рамките на самодейността искащите ще бъдат осведомени с разпоредбите за вярно премерване на кръвното налягане и ще имат опцията да споделят стойностите, измерени в домашни условия на уеб страницата на БХЛ.

Към дейностите се включват и от Военномедицинска академия (ВМА), където ще се проведат безвъзмездни съвещания. Прегледите ще бъдат на 15 май, от 10:00 до 16:00 ч. в особено построен пункт пред постройката на лечебното заведение. Не е належащо авансово записване или направление от персонален доктор, прецизираха от ВМА.

Артериална хипертония – какво съставлява болестта

Артериалната хипертония съставлява положение, при което стойностите на кръвното налягане надвишават 140/90 mmHg (милиметър живачен стълб), осведомят от Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ). Тези стойности се откриват трайно и са резултат на конвулсия или свиване на кръвоносните съдове.

Състоянието се среща най-вече при възрастните, само че е допустимо да стартира още от ранна детска възраст, подчертаха от здравната ревизия. Хипертонията е значима причина за сърдечен инфаркт и кръвоизливи в мозъка като чести затруднения, които могат да причинят гибел. Също може да провокира бъбречна непълнота, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертрофия на лява камера, както и сърдечна непълнота.

По информация на Националния център по публично здраве и разбори, представена от СРЗИ, в международен мащаб артериалната хипертония визира към 1,1 милиарда души. В множеството страни честотата на болестта е сред 15-25% при хора над 18-годишна възраст, като България е една от страните с най-голям и възходящ %. Високата сърдечно-съдова смъртност у нас се свързва най-често с артериалната хипертония, която визира към 40% от лица ма възраст сред 25 и 64 години, и за лицата над 45 години – 50%.

Основни признаци

Често срещани признаци при високи стойности на артериална хипертония са главоболие, зашеметяване, задъхване и мощно сърцетуптене. Замъгленото зрение, кръвотечението от носа и повръщането също могат да бъдат симптом за нараснало кръвно налягане.

Фактори за появяването на артериална хипертония са незадоволителната физическа интензивност, нездравословното и небалансирано хранене, както тютюнопушенето и несъразмерната приложимост на алкохол, показаха от СРЗИ.

При разкриване на тези признаци или подозрения, от здравната ревизия поучават да се потърси наложително лекарска помощ.

Профилактика

При лица с артериална хипертония се предлага да бъдат физически дейни, като спортуват сред 30-60 минути на ден. Необходимо е съблюдаване на хранителен режим с консумация на плодове и зеленчуци и ограничение от банкет на скотски мазнини, сол и алкохол. Сред рекомендациите са провеждането на постоянни профилактични прегледи и банкет на антихипертензивни лекарства. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР