Печалбата на банковата система за първите седем месеца на 2021

...
Коментари Харесай

Печалбата на банките към юли надхвърли 800 млн. лв.

Печалбата на банковата система за първите седем месеца на 2021 година е 804 млн. лева, което съставлява близо 35% растеж на годишна база. Съпоставката обаче е с интервала от началото на пандемията, когато стопанската система беше блокирана, а банките стремително начисляваха хранителни запаси за бъдещи загуби. През 2019 година за същия интервал облагата към този момент надхвърляше 1 милиарда лева, тъй че очевидно секторът продължава да е под натиска на резултатите от коронакризата, като и към момента 9.2 милиарда лева заеми са под мораториум. С излизането на клиентите от него се чака прочут растеж на неприятните заеми, който може да се отрази на резултатите.
Извличане на плюсове
Като цяло любопитната наклонност, оформяща се в последните месеци, е, че банките съумяват да преодолеят дългогодишната ерозия на чистия лихвен приход. Сумарно за седемте месеца той е 1.575 милиарда лева, което е с към 45 млн. лева над равнището от същия интервал на предходната година.

По-детайлен взор демонстрира, че макар увеличаващите се кредитни портфейли лихвените доходи не порастват, само че съумяват да се задържат на равнища покрай 250 млн. лева средномесечно. Разликата идва от свиването на средномесечните лихвени разноски от 29 млн. лева за 2020 година на 24 млн. лева, което се дължи на все по-затягащата се политика на банките да постановат негативни лихви за огромни суми държани по сметка, която към този момент обгръща и физическите лица. Някои компании избягваха тези наказателни лихви точно като притежателите им подадоха средства в персонално качество, само че към този момент от ден на ден банки затварят тези малки врати.

Нетният приход от такси също се покачва като за януари-юли той е 683 млн. лева при 578 млн. лева през 2020 година Тук още веднъж има базов резултат от замръзналата икономическа интензивност предходната година, само че даже и без него има повишаване - да вземем за пример по отношение на предкризисната 2019 година, индикаторът е с над 40 млн. лева нагоре. В четири от седемте месеца на 2021 година той надвишава 100 млн. лева, което исторически преди този момент се е случвало единствено един път през декември 2019 година, а цената за юли 109.6 млн. лева е безспорен връх.

Другите два огромни мотора за облагата на банките са по-ниските разноски за амортизация, които спадат със 104 млн. лева до 339 млн. лева и по-малкото вноски за гаранционни схеми. Тази година те нямат отговорности към Фонда за преструктуриране на банките, защото след влизането в банковия съюз се оказа, че в българската скица има събран повече запас и вноската към европейската ще се направи от него.
Ограничителите за облагата
Това, което тежи на резултата, са от една страна покачващите се административни разноски. За седеммесечието те са 996.5 млн. лева, което е 45 млн. лева над регистрираните година по-рано. Основно това се дължи на покачващите се разноски за личен състав, които на равнище система скачат с към 5 млн. лева месечно. Този резултат е предвидим при общо увеличаващо се равнище на приходите в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР