Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), широко критикувана след смъртоносните

...
Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), широко критикувана след смъртоносните
Коментари Харесай

Проблемите на Boeing удрят все по-силно по американския авиационен регулатор

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA), необятно подложена на критика след смъртоносните произшествия на два самолета Boeing през 2018 година и 2019 година, още веднъж е въвлечена във въртоп към огромния американски производител на аерокосмическа техника, пишат медиите оттатък океана. Драматичната детонация на полета от 5 януари тази година, когато гръмна панел на фюзелажа на аероплан на Alaska Airlines, форсира напускането на редица висши чиновници на Boeing - в това число основния изпълнителен шеф Дейв Калхун, който би трябвало да се отдръпна в края на годината. докара и до понижено произвеждане на 737 МАКС.

Boeing е изправен пред голям брой запитвания и одити в Съединени американски щати и чужбина, като компанията неведнъж е уверявала критиците, че работи " с цялостна бистрота и под надзора на регулаторите. " Така или другояче, FAA, която видя по какъв начин четирима босове идват и си отиват от август 2019 година насам, не съумя да избегне част от отговорността.

" FAA също би трябвало да носи отговорност ", съобщи сенатор Ричард Блументал, който оглавява подкомисия, проверяваща практиките за сигурност на Boeing.
 US регулаторите подгониха Boeing поради проблеми с още един авиолайнер
US регулаторите подгониха Boeing поради проблеми с още един авиолайнер

Подправяни ли са инспекции на качеството на 787?

След случая с панела през януари организацията изпрати екип да инспектира фабриките на Boeing и даде на компанията 90 дни да даде " проект за деяние " за справяне с няколко проблематични области.
 Снимка 485846
Източник:

Самоотчитане на проблемите

" Мисля, че FAA прави най-хубавото, което е допустимо, и че са подобрили доста наблюдението на Boeing " след злополуките през 2018 година и 2019 година край Индонезия и в Етиопия, при които починаха 346 души, споделя Джеф Гузети,който е авиационен съветник и някогашен началник от отдела за следствие на организацията.

" Но те не съумяха да уловят индустриалните проблеми. В продължение на десетилетия FAA разчиташе на самите производители да самоотчитат проблемите си ".

FAA, която няма пари и личен състав, от дълго време е делегирала работата по обезпечаване на качеството на авансово утвърдени чиновници на производителите на самолети. Това обаче основава спор на ползи, разясняват специалисти по сигурност на полетите. Според тях би трябвало да има смяна, при която FAA има по-пряка отговорност за контрол.

Рекордно финансиране

Ресурсите за регулации зависят директно от Конгреса на Съединени американски щати и американският Сенат към този момент утвърди рекорден размер на финансиране на организацията за идващите пет години.

" Трябва да покажем на обществеността, че желаеме, прилагаме и държим виновни FAA за златен стандарт за сигурност ", съобщи сенатор Мария Кантуел, която ръководи комисията по търговия, просвета и превоз.

" Рекордното " равнище на финансиране, съгласно Кантуел, ще разреши на FAA да ускори инспекциите.

Недостигът на квалифициранш кодри в промишлеността - от механици до инженери, се утежни по време на пандемията, засягайки всеки значим стадий в авиацията - от доставките, през производството на самолети и поддръжката.

Разследванията на злополуките на Boeing през 2018 година и 2019 година демонстрираха, че компанията умишлено е скрила от регулатора проблеми в софтуерна система, обвързвана с случаите, сподели някогашният чиновник на аганецита Джо Якобсен пред проверяващата комисия в средата на април. Якобсен, който работи за FAA в продължение на 25 години, твърди, че регулаторът е станал " заложник на Boeing ".

FAA попада под Министерството на превоза на Съединени американски щати, чийто общоприет контрольор през юни 2022 година стартира одит на надзора на организацията върху производството на моделите 737 и 787. Окончателният отчет се чака това лято.
 Инженер от Boeing: От завода излизат дефектни самолети
Инженер от Boeing: От завода излизат дефектни самолети

Сам Салехпур има съществени опасения за сигурността на моделите 777 и 787
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР