Първо бяха безплатните минути. После - безплатните мегабайти. След това

...
Първо бяха безплатните минути. После - безплатните мегабайти. След това
Коментари Харесай

5G коридорите: Новото състезание между българските телекоми

Първо бяха безплатните минути. После - безплатните мегабайти. След това пристигнаха скоростните върхове в 4G и 5G. Сега е ред на неусетното прекосяване в роуминг. На телеком пазара надпреварата в никакъв случай не стопира - трансформират се само дисциплините, в които A1, Vivacom и Yettel мерят сили.

Така наречените 5G коридори на пръв взор са сюжет за техничари и фенове на евробюрокрацията, само че в действителност рухването на " границите " сред мрежите на другите страни е извънредно значимо както за всеки от нас като пътуващ, по този начин и за бизнеса.

През идващите години се чака той да стартира да внедрява от ден на ден и повече автоматизации, които се нуждаят от непрекъсната и бърза връзка - от най-малкия датчик до най-големия самостоятелен камион.

Европейското финансиране към този момент прави вероятни два плана за 5G коридори - през два разнообразни гранични пункта, към две разнообразни прилежащи страни и с присъединяване на два разнообразни телекома. Има ли риск по този начин изгодите от тези реализиращи се с 50% обществен запас инициативи да се окажат налични единствено за част от потребителите?

Що е то 5G кулоар?

Традиционното прекачване в роуминг стартира като развой сега, в който сигнала на " домашната " мрежа отслабне. Тогава занапред започва прехвърлянето на данни към непознатия оператор и регистрирането на даденото устройство при него. Това лишава от време на време по няколко минути и върви ръка за ръка със срив на позвъняванията и интернет свързаността.
 Наблюдава се удивително развиване на 5G мрежите у нас
Наблюдава се удивително развиване на 5G мрежите у нас

Това дава спомагателни благоприятни условия както на телекомите, по този начин и на техните клиенти

При 5G коридорите двата телекома стартират да обменят информация на по-ранен стадий и по този начин превключването е по-скоро като от една мрежова клетка към друга - за милисекунди и с доста по-малък риск от проваляне на услугата.

Целта на еврокомисията е до 2030 година да има построени 26 000 км коридори с непрекъсната 5G съгласуваност, минаващи през 49 вътрешни за Европейски Съюз граници. За тях са заделени 800 млн. евро.

Какво се случва у нас?

В края на предишния месец A1 България и гръцката Cosmote направиха проява на своя план 5G SEAGUL, който обезпечава връзка с мрежа от пето потомство сред София и Атина. Това сега е и най-напредналият план за 5G кулоар в Европа - на техническо ниво той е съвсем подготвен.

Инвестицията в 5G SEAGUL е близо 11,5 млн. евро, от които половината са от Европейска комисия. С парите е усъвършенствана оптичната съгласуваност и са надградени близо 100 базови станции на двата телекома по пътя до границата.
 За първи път в Европа: Паднаха 5G
За първи път в Европа: Паднаха 5G " границите " - сред България и Гърция

A1, Cosmote и Wings демонстрираха в деяние приложения на непрекъснатата мобилна съгласуваност сред двете страни

Точно ден преди демонстрациите на A1 и Cosmote на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата - Промахон ", Yettel и CETIN България оповестиха, че дружно със сръбските си сътрудници стартират работа по плана 5G Balkans, който ще обезпечи съгласуваност от пето потомство от София до Димитровград в западната ни съседка. За задачата у нас ще се изградят към 100 км нова високоскоростна съгласуваност.

" Самото обмисляне на подобен план е комплициран развой от софтуерна позиция, а при 5G Balkans се реализира и сериозна съгласуваност сред другите бенефициенти в плана, производители на съоръжение, подизпълнители и голям брой държавни институции. (...) Поради комплексността на плана първите резултати могат да се чакат към края на 2026 година ", обявиха за Money.bg от CETIN България.

И при двата 5G коридора проектът е в региона на съответния граничен пункт мрежата да е с огромен потенциал поради обичайните опашки от коли, като в това време ще се употребява 7-800 MHz набор за по-добър и постоянен обсег както по пътя, по този начин и в обитаемоте места към него.

За момента от Vivacom не са оповестили публично сходен план. Ако се спрат на разновидността на Yettel - работа с телеком от същата група, то вид остава построяването на още един кулоар в посока Гърция.

Ексклузивитет или не?

Интеграцията на разнообразни мрежи на разнообразни телекоми от разнообразни страни е задача със трудност и цена не по-ниска от тази на построяването на стотици километри нова оптика и базови станции. Затова и идва въпросът дали операторите ще запазят единствено за личните си клиенти 5G коридорите - става известно, че Брюксел не слага условие за шерване на инфраструктурата.

Подобен метод е нож с две остриета - евентуално може да се трансформира във фактор за потребителския избор, само че за никого не е прелестно да се постанова да преценява проектите си с това кой телеком през кой пункт към коя страна предлага непрестанно 5G. За елементарния човек това е досадно, само че за бизнеса може да се трансформира в същински проблем.
 Стана ясно по кое време 5G потегля в Сърбия
Стана ясно по кое време 5G потегля в Сърбия

През 2021 година страната се отхвърли да вкарва новите мрежи

5G SEAGUL след старта си ще е наличен единствено за клиентите на A1 и Cosmote, удостовери пред Money.bg по време на представянето на плана Живко Ковачев, шеф " Конвергентна мрежа и услуги " в A1. Той, обаче, добави и че " може би с течение на времето ще би трябвало да има някакво съдействие ".

От CETIN България са още по-директни: " Изграждането на нова телекомуникационна инфраструктура е от изгода освен за непосредствено участващия мобилен оператор, само че и за цялостното развиване на цифровата съгласуваност в България. На европейско и национално равнище шерването на телекомуникационната физическа инфраструктура е общоприета процедура и бива поощрявано, изключително когато става дума за по-слабо обитаеми райони ".

Те са отворени за общи планове, " когато това съответствува със тактиката на компанията и основава изгоди за нашите клиенти ".

Разбира се, заявеното на думи и действително направеното са две разнообразни неща и занапред ще забележим по кое време и дали конкуренцията на 5G коридорите ще се трансформира в партньорство.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР