Ако кажем, че радарът, двигателите или ракетите на борда на

...
Ако кажем, че радарът, двигателите или ракетите на борда на
Коментари Харесай

Как американският флот спести милиони от ... гуми за изтребители

Ако кажем, че радарът, моторите или ракетите на борда на един актуален изтребител са извънредно скъпи, това няма да изненада никого. Малцина, обаче, биха предположили какъв брой скъпи са... колелата на бойните самолети.

Конкретен образец - F/A-18E/F Super Hornet. Самолетът, прочут ни от втория Top Gun, се постанова да излетява и каца както от палубата на самолетоносач, по този начин и от наземни бази. Особено при морските интервенции натоварването върху колесника е голямо. В резултат най-често джантата се изкривява, цялото колело се бракува и се купува ново.
 Проект за над $50 млн. трансформира F-16 в безпилотен изтребител
Проект за над $50 млн. трансформира F-16 в безпилотен изтребител

Тества се технология за нов вид дронове

А то коства почти 100 000 $ броя по аргументи, свързани както с условията на военната техника, по този начин и със склонността на всички въоръжени сили по света да подписват неизгодни контракти. Невероятно е, че за година американският флот дава по близо 17 млн. $ за гуми и джанти.

Нова стратегия на техническите експерти от Военноморски сили, обаче, дава сериозна поръчка за над 400-кратна спестовност. Тя е допустима благодарение на технологиите за триизмерно принтиране, написа The War Zone в собствен материал.

До момента главен проблем с гумите на изтребителя беше, че те не подлежат на ремонт след дисторция - въпреки съгласно специалистите към 80% от тях да не са непоправимо компрометирани.

Решението е т.нар cold spray триизмерно принтиране, при което фини железни частици се впръскват под високо налягане и температура, укрепват дадения детайл и по-късно той се модифицира до истинската си форма. Това към този момент е правено за елементи на бомбардировача B-1B и при други машини.
 Американските Военновъздушни сили оповестиха конкурс за нов изтребител
Американските Военновъздушни сили оповестиха конкурс за нов изтребител

Бойната машина ще замести F-22

В случая с гумите на изтребителите поправката на джантата лишава два часа и е на обща стойност от към 300 $, като само по екологични съображения не може да се случва и на борда на авионосеца. При приблизително 166 излизащи от строя колела годишно, флотът към този момент би давал не 16,6 млн. $ за нови, а по към 40 000 за поправки.

От февруари тече и образованието на спомагателни експерти за осъществяването им.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР