Пчелният кошер представлява едно пчелно семейство. То интересна и строго

...
Пчелният кошер представлява едно пчелно семейство. То интересна и строго
Коментари Харесай

Търтей

Пчелният кошер съставлява едно пчелно семейство. То забавна и строго подредена подчиненост. Пчелите са главно 3 вида - пчела - майка, пчели - работнички и търтеи. В взаимозависимост от своя вид всеки субект в това семейство има строго избрана роля и орис.

Много забавна роля в това женско царство имат търтеите. Това на процедура са мъжките пчели, на които природата е отредила значима роля, незнайно за какво прекомерно подценена. Търтеят се приема за ненужен субект и даже тази визия е привнесена в други области на живота, където с това наименование се дефинират всички човеци, които не способстват нищо към общото богатство, а единствено употребяват ресурсите му.

За да бъдат оправдани търтеите най-малко отчасти, е нужно да се знае каква тъкмо е работата им в кошера и за какво приключват живота си самотни, изхвърлени и гладни.

Мястото и смисъла на търтеите в пчелното семейство

Пишейки отрицателно за търтеите, остарели създатели са основали едно общо отрицателно отношение към тях, че са мързеливи и готованци, които не събират мед, а единствено употребяват наготово направеното от другите пчели. Това не е цялата истина. През пролетта пчелите отглеждат деликатно търтеевото пило, което значи, че мъжките търтеи са им нужни и значими.

Премахването на пилото и унищожаването на търтеите не е потребно. Такива пчелни фамилии изостават в своето развиване, събират по-малко пъстър прашец и имат по-малко мед. Някои от най-важните действия на търтеите включват:

- Присъствието на търтеи е тласък за пчелите - работнички да събират повече мед. Търтеите се явява тласък към по-ползотворна работа.

- С миризмата си тези инсекти задействат останалите пчели да запазят стабилността си в полет, подтикват и пчелите хигиенистки, кърмачки и пазачки и по този начин са от изгода за цялата йерархична система в кошера.

- Към тяхната потребна работа би трябвало да се означи и терморегулацията, те затоплят или охлаждат пилото.

 Пчели Снимка: NiklasPntk / pixabay.bg

- Хигиената и отбраната на фамилията се обезпечава посредством привличане на вредители и неприятели от страна търтеите, като по този метод се обезпечава безпроблемната работа на пчелите работнички.

- Търтеевото пило е ситуирано в края на цялото пчелно пило и понася рисковете от измръзване, нахлуване и други, предпазвайки останалото пило

- Основната роля в живота им обаче се пада на оплождането на майката. Не инцидентно след този акт някои от тях умират, а останалите биват прогонени от кошера на пчелите.

Жизнен цикъл на търтея

Търтеят е мъжкият образец при медоносните пчели. За разлика от женските пчели - работнички, търтеите нямат жилка. Те не събират нито пъстър прашец, нито вършат мед и не могат да се хранят без помощта на пчелите работнички. Ролята им е да се чифтосват с неоплодената кралица.

Търтеите са хаплоидни, развиват се от неоплодени яйца. Казано по-разбираемо те нямат татко, а единствено майка и дядо, само че предават множеството си наследствени качества на бъдещите пчели.

Целият им цикъл на развиване, от яйце до излюпване, трае 24 дни, в които 3 дни те са яйца, 7 дни са ларва, 4- предкакавиди и 10 дни са какавиди.

Всичко стартира напролет, когато пчелата майка снася търтеевото пило и от него се излюпват търтеите. Те са няколко стотин във всяко семейство, въпреки да са нужни единствено няколко от тях за оплождането на пчелата майка. Пчелите-работнички се грижат за търтеите и ги хранят, откъдето идва и необятната приложимост на названието търтей в човешкия живот.

Една еднодневна ларва бива посещавана 776 пъти, а шестдневната - 1507 пъти за 24 часа. Пчелите кърмачки освен посещават търтеевите ларви, с цел да ги хранят, само че и да ги ревизират за храна, да правят проветряване и други действия.

После пчелите изгризват капачетата на килийките, с цел да се покаже търтеят. Когато си подаде хоботчето през килийката, пчелите му подават храна. Щом излезе от килийката, той в началото стои имобилен на нея 2-3 минути, а пчелите го хранят. Търтей на 1 ден е хранен по 22-23 пъти от пчелите, на 2 дни той получава храна по 16 пъти за деня. Търтеите над 4 дни получават храна от пчелите, която се състои от пчелен прашец и мед, смесени на кашица, и пчелно млечице, а след 4 дни към този момент и сами взимат мед от отворените килийки.

 Пчелно семейство

Полова зрялост търтеите доближават 12-14 дни след излюпването си. Приемат ги безпроблемно във всяко семейство и по тази причина те постоянно са причина за преместване на заболявания сред кошерите.

Общата дълготрайност на живота им е 55-60 дни, само че по-често търтеите живеят 30-40 дни.

Анатомични особености на търтея

Анатомията на търтеите напълно е подчинена на ролята им в пчелното семейство. Как да разпознаем търтеите? Освен че нямат жило, а хоботчето им е два пъти по-късо, защото не събират мед, тези членове на пчелния кошер имат по-едро тяло с тъпи краища, дълго 15-17 милиметра. Теглото им е 200 мг.

Гръдният им дял е доста добре развъртян, със мощна мускулатура, която обезпечава бързото и далечно хвърчене, когато следват царицата.

Коремчето им е необятно, защото побира добре развитата полова система.

Най-впечатляващи са двете мощно изпъкнали комплицирани очи в профил на главата, които съвсем се сливат на темето. Те са оправдани от биологична позиция, с цел да могат да откриват пчелата майка и да я оплождат.

Изпълнение на главната роля на търтея - да оплоди пчелата майка

Подготовката за осъществяване на главната роля в живота на търтея стартира още на 4-7 дни с първите им ориентировъчни полети.

След настъпването на половата зряла възраст, търтеите се приготвят за оплождане на цариците, събирайки се на избрани места. Не всички търтеи обаче са способни да оплождат майките. Тези търтеи, които са излюпени от яйца, снесени от пчели търтовки, са негодни за оплождане. Способните да правят оплождането, изхвърчат в топлите тихи дни и се насочат към търтеевите сборни места. Те са на избрани места навън, предпазено от ветровете, надалеч от високи дървета и хълмове. Размерът им варира от 30 до 200 метра в диаметър и зависи от терена.

 Каква е ролята на търтеите

На тези сборища се събират търтеите от доста пчелини и броят им от време на време стига до 10 хиляди.

Търтеите биват привличани от пчелите майки на образен принцип и посредством обонянието. Феромоните, предавани от цариците притеглят търтеите и те се насочат бързо към тях. Копулацията се прави в полет, като търтеят оставя част от половите си органи в майката, изпразвайки семето си в нейния семеприемник. Частите от половия орган се отстраняват от идващия, съумял да я настигне търтей, посредством четчица, която е към члена му. Майката нормално бива оплодена от 8-10 търтея, до момента в който се изпълни семеприемното мехурче. Чифтосването трае към 5 секунди на 10-40 метра над земята. Търтеите, които са се чифтосали, умират след акта.

Търтеите са доста повече от нужните за оплождане на царицата-пчела, тъй че малко от тях съумяват да извършат тази активност. Самото оплождане се назовава сватбен танц и множеството майки правят по няколко брачни полета, с цел да са сигурни, че ще получат задоволително семенна течност, която им е нужна за оплождане на яйцата.

Съдбата на търтеите в края на брачния период

Оцелелите търтеи след оплождането биват прогонени от пчелите работнички отвън кошера. Най-напред те стопират да ги хранят и ги изтикват надалеч от медните пити. Тъй като остават без храна, търтеите изнемощяват и отслабват. Тогава биват прогонени на открито. Търтеите умират от апетит, мраз или от неприятели.

Отношението към тях е биологично целесъобразно. Те са изпълнили ролята си и защото изяждат 3 пъти повече мед от пчелите работнички, те са непотребни за фамилията през зимата.

Следващата пролет пчелният кошер отглежда нови търтеи за идната потребност от оплождане.

В някои случаи търтеите оцеляват в кошера и през зимата. Пчелите ги резервират нормално при съществуване на някакъв проблем, обвързван с пчелата майка. Наличие на търтеи през зимата е сигнал за пчеларя, че има проблем с царицата в кошера. При добре извършено оплождане, през зимата няма търтеи в фамилията на пчелите.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР