Пазарните, не приятелските механизми, наложиха Газпром да направи крачка назадИ

...
Пазарните, не приятелските механизми, наложиха Газпром да направи крачка назадИ
Коментари Харесай

Газът с 40% надолу.Какво следва за бизнеса и хората

Пазарните, не другарските механизми, постановиха " Газпром " да направи крачка обратно И русофили, и русофоби си приписаха от заслугите на Борисов и Петкова
Подарък ли са 300-те милиона годишно, на които се равнява понижението с 40 % на цената на съветския газ? Въпросът излезе на напред във времето навръх 3 март и измести всички останали обичайни питания точно на националния ни празник по отношение на гордостта, достолепието и оцеляването на нацията. Всеки политик си разчете съветския знак по своему. Българска социалистическа партия по този начин се въодушеви, че още на идващия ден вкара предложение в Народното събрание да махаме съветските наказания.

Русофилите развяха за признателност високо съветските флагове на Шипка. А след това наводниха обществените мрежи с хапливия въпрос: А по кое време ще падне цената на американския полутечен газ?

Умните и красивите пък оповестиха Европейския съюз за новия избавител на България. Според тях поевтиняването е само заради  антимонополното дело на Европейската комисия против " Газпром ", а България била последната страна, възползвала се от правото да получи отстъпки.        

Русофобите незабавно пресметнаха, че до момента сме плащали 140 % по-скъпо газта и понижението, което Москва ни дава, е благодеяние, а не подарък. Пратиха по малките екрани дузина специалисти, които обясниха обстойно и на необятно, че цената на газа на борсата в Нидерландия е по-малко 10 евро и национално отговорно е в този момент " Булгаргаз " да пази тъкмо тази цена. Все едно няма разноски от танкера в Северно море до потребителя в България.

Привържениците на Радев се наскърбиха

че Борисов съобщил новината тъкмо когато водачът им трябвало да произнася национална тирада. Те са изцяло уверени, че понижената цена е контрактувана персонално сред президентите Радев и Путин още по времето на форума в Санкт Петербург предишния юни.

Руските уеб сайтове написаха за новата сделка часове по-късно, като не пропуснаха да отбележат, че по-ниската цена за България е за сметка на по-солени цени за Русия и някогашните руски републики. И в случай че нищо от горното не е изненада, може би единственото необичайно държание бе мълчането в ГЕРБ вместо предстоящите похвали за Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и екипа на " Булгаргаз ".

Без да се омаловажава ролята на Европа, в случай че не бяха позволили конкуренцията, не строяха интерконектора с Гърция, не влязоха с акции в терминала на Александруполис, нямаха поддръжката на американците и макар нея не се отхвърлиха за Балкански поток, новият контракт с Русия надали щеше да се разграничава доста от остарелия - подписан по времето на Румен Овчаров. Все още не са известни доста от клаузите му, само че е ясно, че цената към този момент ще зависи освен от цената на петрола, а от котировките на газовите тържища в Европа. Цените ще се дефинират месечно от КЕВР по новата формула, само че ще могат да се поправят на всеки две години от българска и съветска страна.

За април " Булгаргаз " ще предложи на КЕВР цена от 26,29 лева за мегаватчас, което в съпоставяне със сегашните 44.04 лева е понижение в размер на 40.3%. Тук обаче идва тънкият миг -

смяната влиза със задна дата - от 5 август 2019 година. Тоест 8 месеца обратно.

От министерството на енергетиката приказват за идеалния вид - съветската „ Газпром ” връща, по груби калкулации, 150 милиона лв. на „ Булгаргаз ”. Нашата компания пък изплаща надплатените суми за 8 месеца обратно на директните си клиенти, като топлофикациите да вземем за пример.

Дотук ясни са единствено две неща - печелят потребителите и производители.  Ще паднат цените на парното, на електрическата енергия, както и на стоките за всеобщо ползване, съобщи някогашният министър на стопанската система, енергетиката и туризма Делян Добрев. Няколко часа по-късно обаче шефът на КЕВР Иван Иванов го опроверга като съобщи, че по-ниска цена на парното отсега нататък надали ще има, тъй като газът е единствено един от съставените елементи в сметката за хората.

Ясен е въпросът за бизнеса - част от средствата ще останат във компаниите, които ще могат да ги употребяват за вложения и повдигане на заплати. Но в случай че за бизнеса към този момент се знае, че ще поручат непосредствено парите, то най-голямото незнайно е по какъв начин ще се връщат надвзетите пари на жителите за парното.

Решението за това е на КЕВР, по предложение на " Булгаргаз ". Това обаче изисква смяна на законодателството, което вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че ръководещите са подготвени да внесат бързо.

Вариантите са два

да се промени цената със остаряла дата и всеки да има да получава назад средства или тази цена да бъде сметната в цената отсега нататък. Според Дончев и Добрев вторият вид е по-разумен. " Булгаргаз " има право да възвърне на своите клиенти надвзетите суми, само че сложността идва от там, че клиентите също имат свои клиенти, на които подават газ. В момента работят редом и КЕВР, и специалистите, като се търси вероятният вид, който не би провокирал административен и логистичен безпорядък, съобщи Дончев. На същото мнение е и министър Петкова. " Гражданите не трябва да считат, че автоматизирано 40% ще бъде по-ниска сметката им за парно. КЕВР, въз основата на всички отчетни документи, ще направи цена за всеки един месец. На базата на тази цена ще бъдат надлежно избрани и сумите, които би трябвало да бъдат върнати от „ Булгаргаз ” на „ Топлофикация – София ” и на всички останали топлофикационни сдружения и клиенти на „ Булгаргаз ", разясни Петкова. „ Това е една обстановка, в която ние изпадаме за първи път. Така че това, което би трябвало да знаят българските жители, е, че във връзка с цената на топлинната сила, това е цена, която се дефинира от регулатора ”, добави министърът.

Енергийният регулатор към този момент не дава информация по какъв начин понижението ще стигне до хората. Междувременно специалистите напомнят, че „ Топлофикация-София ” да вземем за пример е най-големият дебитор на „ Булгаргаз ”. Така газовото сдружение може просто да си прихване тези пари от отговорностите на „ Топлофикация ”. „ Най-вероятно „ Булгаргаз ” ще си прихване целия дълг от тези по-ниски разноски за газ ”, изясни Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес. Така до клиентите пари в брой няма да стигнат, само че могат да бъдат обезщетени по различен метод. „ Най-реалистичният вид е да бъдат прихванати тези, да кажем надвзети суми, от бъдещи заплащания на същите консуматори ”, изясни Хиновски.

Компенсация ще получат и тези, които са газифицирани.

„ Всички други консуматори, които са плащали за произведения, да вземем за пример за по-скъп самун, съгласно мен, е парадокс да се обезщетят, защото те също минават през правни процедури. Те би трябвало да предявят иск към този, от който са купили някаква стока. Той би трябвало респективно да подаде иск против продавача на газ. Не е реалистично да се мисли това ”, изясни Иван Хиновски. България ще стартира

предоговаряне на цената и на азерския газ

чийто импорт би трябвало да тръгне от октомври тази година, уточни изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов. " Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан сега е по-висока, само че към този момент има съображение за нейното предоговаряне ", сподели Павлов. Към момента договорът за доставка на газ от Азербайджан е вързан с цената на петролните деривати и горивото ще излиза по-скъпо даже от съветския импорт, а България ще желае обвързване на цените с тези на газовите тържища.

Всички тези неизвестности вършат невероятно който да е да дефинира междинната цена на газа идните месеци и години. Постигнатото понижение от Русия може да не е подарък, само че е глътка въздух за консуматори и производители в комплицираната обстановката на обостряща се икономическа рецесия в света.

Както предизвестяват специалистите, по-ниските цени във второ и трето тримесечие на годината, може да значат по-високи в есенно-зимния сезон. Но сигурно няма да са тези, на които бяхме очевидци до момента.

Едва ли някой допуска, че Кремъл ни даде новата цена поради специфични усеща. Тя е поради интернационалната и вътрешна обстановка, която оказа напън върху тях да трансформират цената. Руснаците към този момент усещат евентуална конкуренция от бъдещия импорт на полутечен газ в България. В Турция пък останаха огромни количества непотребен природен газ заради икономическата рецесия.

Пазарните, не другарските механизми, постановиха " Газпром " да направи крачка обратно. Засега. Както споделяше Франклин Рузвелт - " Никога не подценявай човек, който се надценява ".

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР