Пазарът на 5G мобилни услуги в България придобива все по-реален

...
Коментари Харесай

"Теленор България" даде старт на 5G услугите си

Пазарът на 5G мобилни услуги в България придобива все по-реален тип, откакто и " Теленор България " разгласи старта на мрежата си от пето потомство на събитие в Бургас.

Операторът сега покрива с новата услуга 63 местоположения (София, огромните градове и курорти) в България, заяви комерсиалният шеф Богдан Узелац, като задачата e те да доближат 160. Настоящите клиенти на оператора с 5G телефони ще могат незабавно да употребяват мрежата. Всички тарифни проекти ще включват и 5G без в допълнение възнаграждение. " Теленор България " ще предлага 32 5G смарт телефона, като в бъдеще броят им занапред ще се усилва с множеството нови модели.
Безжичен интернет и за дома
Навлизането на " Теленор България " в този сегмент беше оповестено от основния изпълнителен шеф Джейсън Кинг още в края на април, като през днешния ден беше обещано начало на услугите. Кинг удостовери, че телекомът ще работи с Huawei по 5G мрежата си. Китайският снабдител построи и 4G инфраструктурата на оператора.

От телекома оповестиха, че ще употребяват две технологии за новата услуга - 5G и DSS, която в действителност надгражда софтуерно 4G мрежата. Такава употребява и БТК, която първа разгласи начало на 5G услуги през предходната година.

Скоростта в мрежата на " Теленор " ще доближава до 2 Gbps, разгласи компанията. Отделно в оператора залагат доста и на безжичната 5G връзка до дома, посредством която ще могат да оферират и домакински интернет посредством мобилна връзка без потребност от пробутване на кабели. За нея обещаните скорости са до 300 Mbps, което е предлагането и при общоприет закрепен проект на други оператори сега.
Отговорът
В същия ден от А1 оповестиха, че залагат в акцията си на " същински " 5G услуги, посредством построяването на станции от ново потомство без технологии като DSS. Компанията работи с Nokia за мрежата си и ще употребява 5G честоти в обсег 3600 MHz. През април и трите огромни оператора получиха на търг от Комисията за контролиране на известията по 100 MHz в този обсег. Тогава А1 подадоха най-високата оферта - 4.7 млн. лева и избраха лиценза за прилагане на лентата 3600-3700 MHz. След тях е БТК с оферта от 4.6 млн. лева и лентата 3700-3800 MHz. За " Теленор България " остана последната лента 3500-3600 MHz при най-ниската платена цена - 4.1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР