Има редица причини чихуахуата да губят козината си, като някои

...
Има редица причини чихуахуата да губят козината си, като някои
Коментари Харесай

Загуба на козина при чихуахуа: причини и лечение

Има редица аргументи чихуахуата да губят козината си, като някои са по-сериозни от други. Ето и най-честите аргументи:

Алергии при чихуахуа

Една от най-честите аргументи за опадване на козината при чихуахуа е алергията. Алергиите на кучето предизвикват раздразнение, постоянно върху кожата на кучето, което може да бъде сърбящо и мъчително тъкмо като алергичните реакции при хора. Така че, в случай че вашето куче е алергично към избрани храни, пъстър прашец и други задействащи фактори от околната среда или към ухапвания от инсекти, то може да оближе, ухапе или почеше сърбежа в опит да го облекчи.

Това настойчиво чесане може да аргументи загуба на четина на чихуахуа в засегнатата област. Най-добрият метод за лекуване на алергията и попречване на сърбежа е да премахнете отключващия фактор на алергията, да се уверите, че вашето куче има всички имунизации, които оказват помощ на неговата алергия, и да приложите всевъзможни местни или перорални антихистамини.

Алопеция при чихуахуа

Алопецията е положение, което кара космите да спрат да порастват. Няма лекуване за това разстройство, само че признаците му са чисто естетически и не би трябвало да основават спомагателни проблеми на чихуахуато.

В някои случаи кучетата също могат да страдат от форма на краткотрайна плешивост след подкастряне. Алопецията след подкастряне може да аргументи плешиви петна, само че козината ще порасне още веднъж – притежателите се нуждаят единствено от малко самообладание, до момента в който чакат, само че това не е мотив за безпокойствие.

Болест на Кушинг при чихуахуа

Причинявана от свръхпроизводство на хормона кортизол, заболяването на Кушинг или синдром на Кушинг може да докара до загуба на четина при чихуахуа. Състоянието е по-често при по-възрастни кучета и може да се лекува с медикаменти, а от време на време и с интервенция. Ако забележите, че чихуахуата ви е надебеляла и пие, яде и уринира повече от нормално, би трябвало да посетите ветеринар.

 Козината на чихуахуа

Генетика

Част от загубата на четина при чихуахуа е генетична и не може да бъде избегната. Генетичният косопад нормално се появява в границите на първата година от живота им и в случай че знаете генетичната история на вашето куче, би трябвало да сте в положение да определите дали то е склонно към това, или не. Въпреки че генетичната загуба на четина няма никакво влияние върху цялостното здраве на вашето куче, може да се разтревожите, когато за първи път забележите, че то губи козината си. За да се изключи всяка друга причина, съветът към притежателите е да заведат кучето си при ветеринар за всеки случай.

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не е в положение да създаде задоволително от хормона тироксин, чихуахуата могат да развият хипотиреоидизъм. Тироксинът управлява метаболизма и без него козината на кучето може да утежни качеството си и от време на време да опада.

Хипотиреоидизмът е най-често срещан при кучета на междинна възраст и изключително при по-големи породи, тъй че е по-малко евентуална причина за косопад при чихуахуа, само че въпреки всичко си коства да потърсите ветеринарна помощ, с цел да изключите това като причина.

Инфекции при чихуахуа

Инфекциите са честа причина за плешиви петна при чихуахуа. Обикновено е породена от бактерии, гъбички като трихофития или паразити като акари и ухапвания от бълхи и води до раздразнение и рани по кожата.

Ако забележите, че на вашата чихуахуа стартира да пада козината към очите, ушите и устата, това може да е признак на акари. Крастата прави кожата на кучето мазна и плътна и постоянно наподобява възпалена и води до сърбеж. Трябва да се лекува с местни или перорални медикаменти и в някои случаи с антибиотици.

 Чихуахуа

Ако вашето чихуахуа има кръговиден или несиметричен косопад с корички към инфекцията, това може да е трихофития. Тази зараза е заразна и визира освен всяка област с четина, а в това число кожата и ноктите. Тези области ще се заразят и възпалят и би трябвало да се лекуват с противогъбични медикаменти.

Нараняване на кучето

Външни пострадвания и раздразнения, породени от непознати тела като тръни, кърлежи, стъкло и даже личната им четина, могат да се забият в кожата на кучето и да причинят инфектиране, което може да докара до загуба на коса. Реакцията на кучето към отичане и неспокойствие е да ближе и да се почеше, тъй че, както при алергиите, всяка област, която е засегната и затова се облизва доста, може да бъде податлива на загуба на четина.

Ако не можете сами да отстраните повода за пострадването, заведете кучето си на ветеринар. Те може да се нуждаят от хирургично премахване или може да е елементарна процедура, която не изисква упойка. Ако пострадването се е заразило, на кучето ви може да бъдат предписани антибиотици. След време козината на чихуахуато би трябвало да порасне още веднъж в засегнатата област.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР