Патрулният самолет Poseidon от военноморските сили на САЩ, способен да

...
Патрулният самолет Poseidon от военноморските сили на САЩ, способен да
Коментари Харесай

US-авиацията издирва руски подводници в Атлантическия океан

Патрулният аероплан " Poseidon " от военноморските сили на Съединени американски щати, кадърен да засича и унищожава подводници, извърши многочасов полет над регионите в северната част на Атлантическия океан, където Вашингтон счита, че се организират огромни учения на съветски подводници, написа московското издание  “Независимая газета “ в материал, показан от Агенция Фокус.

В интервенцията, осъществена на 24 декември, са взели участие два американски военноморски разследващи самолета P-8A “Poseidon ”. Самолетите, излитащи от авиационната база Лайес в португалските Азорски острови, с часове са следили зоната на юг от предпазената от НАТО линия на Северния Атлантически океан сред Гренландия, Исландия и Обединеното кралство, в която се намира и радиолокационната система на Алианса.

В края на октомври норвежките медии, базирайки се на източници във военното разузнаване, оповестиха, че 10 съветски подводници, в това число осем нуклеарни такива, са взели участие в интервенции в Северния Атлантически океан, задачата на които е била да се разиграе пробив на отбранителните линии на НАТО по линията, и скрито захождане към източното крайбрежие на Съединени американски щати.

„ В интервенцията вземат участие до 10 съветски подводници. Осем от тях - нуклеарни. Задачата на част от подводниците е да стигнат до Атлантическия океан, доколкото е допустимо, без да бъдат открити “, обявиха тогава медиите, като цитираха информация от норвежко разузнаване. 
Според нови известия в норвежките медии, съветските подводници още веднъж са напуснали базите си в Баренцово и Норвежко море. 

Нужно е да се означи, че съгласно формалните данни Северният флот на съветските военноморски сили разполага единствено с пет дизелови подводници. 

Според маршрутите на полетите на американските самолети, съветските подводници, напуснали базите на Северния флот и минали ограничаващата линия, към този момент работят на юг. Преди това самолетите на НАТО минаваха основно над Норвежко море – на север от системата против подводници в Северния Атлантически океан. 

Полетите на военните самолети на НАТО, които започнаха през октомври, над региона на хипотетичните учения на съветските подводници се правят съвсем всекидневно. Освен Военноморски сили на Съединени американски щати, в интервенцията вземат участие патрулни самолети на норвежките, канадските и френските военновъздушни сили. За тази цел се употребяват въздушните бази в Исландия и Северна Норвегия, както и базата в португалските Азорски острови.

„ Русия желае да покаже, че е в положение да се приближи до Съединени американски щати. Те желаят да тестват способността на Запада да ги открие и да знаят по какъв начин те ще реагират ", настояват източници в разузнаването на Норвегия. Според тях интервенцията на съветските подводници е почнала през октомври в Баренцово и Норвежко море. 

Междувременно през октомври осведомен източник сподели пред организация „ Интерфакс “, че съветските подводници са навлезли в Баренцово и Норвежко море като част от планувано обучение.   " Руските военни организират планувани бойни оперативни подготвителни действия ", сподели източникът.   " В известието на норвежките (медиии) има доста измислици ", добави източникът тогава.

Все още няма известия дали разузнавателните самолети на Съединени американски щати или системата за наблюдаване в Атлантическия океан са разкрили съветски подводници, два месеца след информацията, че те са доближили Северна Америка. Или съветските военноморски сили ловко „ крият “ подводниците си, или такива в Атлантическия океан просто няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР