Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа между България и

...
Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа между България и
Коментари Харесай

България е изискала от Газпром копие на изгубената пътна карта, потвърдиха от енергийното министерство за ФАКТИ


Пътната карта за развиване на газопреносната мрежа сред България и “Газпром” беше подписаната през 2017 година. Тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром” Алексей Милер, подписаха въпросния документ. Последва градежът на газопровода “Турски поток”, чиято стойност беше над 2,5 милиарда лв. без Данък добавена стойност. Поела ли е българската страни други задължения - не знаем. Пътната карта е.

Че документът липсва разбрахме с идването на първото служебно държавно управление на президента Радев. От второто служебно държавно управление на президента Радев разбрахме, че опитите за откриването му не са се увенчали с триумф. Документът обаче се споменавал два пъти в разнообразни публични кореспонденции - т.е. признава се, че съществува. Разбрахме още, че откакто пътната карта е неоткриваема, българската страна няма да изиска нейно копие от съветска страна. Въпросното деяние би провокирало, уточни тогава служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Евродепутатът Радан Кънев, дружно с народния представител Мартин Димитров и адв. Петър Славов, документът да бъде открит през Европейската комисия. В средата на 2021 година те се oбърнaхa към eврoпeйcкия кoмиcaр пo eнeргeтикa Кaдри Cимcoн c мoлбaтa EК дa cъдeйcтвa зa oткривaнeтo нa кoпиe oт Пътнaтa кaртa зa рaзвитиeтo нa гaзoпрeнocнaтa мрeжa нa тeритoриятa нa Бългaрия. пък зададе серия от въпроси по реда да парламентарния надзор, организира се и полемика в Комисията по енергетика и климат.

В първите дни на новото постоянно държавно управление от ФАКТИ изпратихме питане до Министерството на енергетиката има ли развиване и открит ли е документът. Днес отговорът от ведомството на министър Александър Николов пристигна.

" В Министерството на енергетиката е осъществена инспекция на наличната база данни в архива и в системата за вписване на документите, вследствие на което Пътната карта не е открита. Подобни инспекции са разпоредени и осъществени в „ Булгартрансгаз “ ЕАД и „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, като документът не е разполагаем и в архивите на посочените сдружения ", показват от пресцентъра на Mинистерството на енергетиката в отговор на въпросите на медията ни.

" Във връзка с извършено през м. август 2021 година постоянно съвещание на Комисията по енергетика и климат към 46-ото Народно заседание, на което от народните представители, членове на комисията, е разисквано да бъде изтънчено копие на документа от „ Газпром “ посредством „ Булгартрансгаз “ ЕАД. След предписание на министъра на енергетиката от страна на газопреносния оператор е изпратено писмо до „ Газпром “, с което е изтънчено копие на пътната карта. Към сегашния миг в министерството не е постъпил отговор от съветска страна ", показват още от министерството.

Пътната карта, подписана с " Газпром ", остава изгубена. Договореното в нея - загадка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР