Пътната карта за развитие на газопреносната инфраструктура на България, подписана

...
Пътната карта за развитие на газопреносната инфраструктура на България, подписана
Коментари Харесай

Остава неясно какво сме се договорили с Газпром. Пътната карта не е открита

Пътната карта за развиване на газопреносната инфраструктура на България, подписана сред страната ни и " Газпром ", към момента не е открита.

Това стана ясно преди минути от отговор на министър Андрей Живков на въпрос на депутата от " Демократична България " Мартин Димитров, заложен по парламентарен надзор.

Министър Живков разясни, че за съществуването на тази пътна карта се признава в няколко писма, като едно от тях е на съветски език и е изпратено от " Газпром " към Министерството на енергетиката. Тук обаче следите на документа свършват.

Въпросната пътна карта беше подписана през 2017 година, като от българската страна документът беше подписан от тогавашния министър на енергетиката Теменужка Петкова.

По-рано стана ясно, още веднъж от отговор на министър Живков на въпрос на Димитров, че Бългaрия e влoжилa в изгрaждaнeтo нa " Бaлкaнcки пoтoк " 2 540 661 575,67 лeвa бeз ДДC. Изтeглили cмe зaeм нa oбщa cтoйнocт 535 500 000 eврo oт oбщo 10 бaнки. Oчaквaнитe прихoди зa 2021 гoдинa ca в рaзмeр нa 215 085 лeвa, a зa 2022 гoдинa - 382 282 лeвa. Нaй-oптимиcтичният cцeнaрий зa възврaщaeмocт нa инвecтициятa пък е посочено, че е oт нaд 15 гoдини - с минимум 5 години повече от в началото планувания от кабинета " Борисов 3 " период. " При такива периоди съществува въпросът дали изобщо тази инвестиция ще бъде върната ", разяснява Мартин Димитров в.

От парламентарната естрада националният представител Мартин Димитров уточни, че откакто българският оригинал от пътната карта не е открит, е редно да пожелаеме нейно копие от " Газпром ". Министър Живков изрази мнение, че това би могло да нанесе репутационни вреди за страната ни. Последва отговор от Димитров, който счита, че е извънредно значимо да разберем наличието на документа, даже и с риск от вреди за репутацията ни като страна, защото може да се окаже, че сме поели съответни задължения към " Газпром ", за които не сме наясно. Той уточни още, че съществува и хипотезата в тази пътна карта " Балкански поток " да се назовава по различен метод, което би потвърдило, че българското общество е било целеустремено заблудено по отношение на плана на стойност над 2,4 милиарда лв. без Данък добавена стойност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР