Правителството на Норвегия признава съществуването на независима палестинска държава, съобщава

...
Правителството на Норвегия признава съществуването на независима палестинска държава, съобщава
Коментари Харесай

Норвегия също призна Палестина за държава

Правителството на Норвегия признава съществуването на самостоятелна палестинска страна, оповестява норвежката социална телевизия NRK.

Според премиера Йонас Гар Стьоре това е стъпка към реализиране на двустранно решение на спора сред Израел и палестинците. " Трябва да съхраним жива единствената опция, която предлага политическо решение и за израелците, и за палестинците - две страни, съществуващи една до друга в мир и сигурност ", добави Йонас Гар Стьоре.

Този ход идва на фона на тежка 7-месечна война в Газа, която провокира световни апели за преустановяване на огъня и трайно решение за мир в района, както и гонене и претенции за заповед за арест по обвинявания във военни закононарушения от Международния углавен съд на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. 

Припомняме, че и Нетаняху, и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън остро осъдиха обвиняванията към политиката на Тел Авив по време на войната в Ивицата Газа, отправени от основния прокурор към Международния углавен съд (МНС) Карим Хан. Преди ден самият Хан внесе за разглеждане в МНС искане за издаване на заповеди за арести на Нетаняху, израелския боен министър Йоав Галант и водачите на палестинската формация Хамас Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания.

Иначе до този миг страните в Европейския съюз Ирландия, Испания, Словения и Малта дадоха индикации в последните седмици, че възнамеряват да подхващат стъпка към признание на Държавата Палестина с аргумента, че решението за две страни е основно за установяването на дълготраен мир в региона, отбелязва Ройтерс.

От 1988 година 139 от 193 страни членки на Организация на обединените нации са признали палестинската държавност. Девет от общо 27 страни членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина.

Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока - още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз.

Иначе Норвегия е непосредствен съдружник на САЩ и през последните десетилетия неведнъж се е опитвала да спомага за постигането на мир сред Израел и палестинците. Преди месец министър председателят Стьоре съобщи, че страната му е подготвена да вземе решение за признание на палестинска страна, само че към момента не е определила по кое време да го направи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР