Патладжанът е сред най-често употребяваните зеленчуци. Той се използва самостоятелно

...
Патладжанът е сред най-често употребяваните зеленчуци. Той се използва самостоятелно
Коментари Харесай

Как да си направим домашен сушен патладжан

Патладжанът е измежду най-често използваните зеленчуци. Той се употребява независимо и като допълнение на редица супи, гозби и сосове. Сушените патладжани са изключително присъща добавка и стават все по-популярни и у нас. Макар да наподобяват доста екзотично, те не са по никакъв начин комплицирани за подготвяне и е отлично да се намират няколко бурканчета на рафта в килера. Хубавото е, че могат да се овкусят с подправки тъкмо както ги предпочитате.

За да си направи домакински сушен патладжан, е значимо да подберете верните. Най-подходящи са дребните и месести патладжани, които зреят в края на лятото и са с ниско наличие на вода. След обработката остават плътни и месести и не би трябвало да се режат на ситно - задоволително е да ги срежете на две.

Традиционно патладжаните се сушат навън на слънчева светлина. Процесът трае седмици наред. Ако сте в града обаче, най-подходящо е да изсушите патладжаните във фурната или в дехидрататор.

Избраното количество зрели патладжани се нарязва на части по дължина, на четвъртинки или на шайби. След сушене от към 15 кг патладжани излиза 1 кг изсъхнал артикул.

Снабдете се с огромна тава и я покрийте с хартия за печене. Върху нея се подреждат патладжаните със срязаното нагоре. Трябва да има по малко разстояние посред им. Отгоре се поливат щедро с дресинг от зехтин, зелени подправки (босилек, риган, розмарин), сол, няколко щипки захар и черен пипер. Дресингът е наложителен, защото без него патладжаните ще останат сухи и с безпристрастен усет. Ако ги предпочитате по този начин обаче може да изсушите вашите патладжани напряко върху решетките на фурната.

Тавата се слага в авансово загрята фурна на 60-70 градуса, с вентилатор. Така, те ще се сушат доста дълго време - към 10 часа. Ако фурната ви не разполага с вентилатор, то при процеса на сушене вратата и би трябвало да стои леко отворена, с цел да излиза топлия въздух. Готови са, когато крайчетата им се завият във вътрешността, а в средата са съвсем изцяло сухи.

 патладжан в буркан

Важен миг е да внимавате патладжаните да не изсъхнат до степен да се чупят. Те би трябвало да запазят част от влагата и еластичността си. Има опция някои от частите да са подготвени преди останалите. Ако това стане, ги извадете и оставете останалите във фурната до подготвеност. Когато всички са подготвени, се оставят да изстинат изцяло в тавата.

Готовите сушени патладжани би трябвало да се съхраняват в марината, защото другояче биха мухлясали. Подреждат се в дребни бурканчета, като сред пластовете се изсипва примес от пресни клончета босилек или розмарин, нарязан чесън, майорана, риган, сол и мъничко захар. Подправките могат да варират съгласно усета ви. Натуралните маслини и сушените сливи също са подобаващи.

Патладжаните се притискат по този начин, че да бъдат компактно подредени в бурканчето. Между тях не би трябвало да има непотребен въздух. Бурканите се досипват до горе с със парещ зехтин. Съхраняват се на мрачно и хладно място. В хладилника имат период на валидност два месеца. За по-дълъг интервал би трябвало да се стерилизират.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР