Първото пътуване, което Малиха Фейруз помни, е от Бангладеш до

...
Първото пътуване, което Малиха Фейруз помни, е от Бангладеш до
Коментари Харесай

Да посетиш над 100 държави с един от „най-слабите“ паспорти в света

Първото пътешестване, което Малиха Фейруз помни, е от Бангладеш до Лондон. Тогава тя е едвам на 4 години.

„ Когато се качат в аероплан, множеството деца плачат или пищят. Не и аз – бях толкоз разчувствана. Помня, че летях измежду облаците, виждах небето под себе си и си мислех: „ Аз съм птица “, споделя тя пред CNBC.

Същото неспокойствие, когато пътува, Фейруз изпитва и до през днешния ден. Тя е била в 102 страни, преполовявайки пътя към задачата си да посети всички.

През октомври пътешественичката бе удостоена с премията NomadMania за това, че е съумяла да стигне толкоз надалеч с бангладешки паспорт – осмият най-слаб в света съгласно Henley Passport Index, който обезпечава безвизов достъп до едвам 40 страни. За съпоставяне, жителите на Сингапур, чийто паспорт е най-силният в класацията, могат да влизат свободно в 193 страни.



Малиха Фейруз споделя, че поради паспорта си е принудена да се бори с администрация, която съществено затруднява пътешестването. Когато да вземем за пример кандидатства за виза за Киргизстан, тя би трябвало да показа публична покана от локална туристическа организация. За задачата първо купува туристически пакет от оператор в Бангладеш. После чака 5-6 седмици, до момента в който ѝ издадат виза.
Когато е на 16 години, Малиха и нейната майка напущат родината и живеят в разнообразни елементи на света, в това число Източна Африка и Обединеното кралство. Днес пътешественичката се намира в Берлин и работи за неправителствена организация, отдадена на човешките права и демокрацията.

Цветнокожа жена на път

Голямо предизвикателство, с което Малиха се сблъсква, до момента в който пътува, е стандартът за жителите на Бангладеш като незаконни имигранти. По думите ѝ страните с по-силни паспорти нормално са по-богати, по тази причина на техните жители се гледа по-скоро като на откриватели и приключенци.

Като жена Малиха се сблъсква и с други премеждия, които произходът ѝ прави още по-трудни. „ От позиция на обществена класа, обучение и финанси съм извънредно привилегирована. И все пак хората към момента ме виждат като число или част от статистиката “, споделя тя.

Едно от най-травмиращите прекарвания на Фейруз е задържането ѝ на летището в Кабо Верде. Въпреки че носела наложителните виза и документи за влизане в страната, когато видели паспорта ѝ, управляващите отказали да я позволен – вместо това заплашили да я депортират в Сенегал, откъдето идвала, макар че визата ѝ за там към този момент била изтекла.

„ Причината, която акцентираха, беше, че никой не посещава Кабо Верде единствено за 3-4 дни, макар че това е дребна островна страна “, споделя Фейруз. Тя била освободена 17 часа по-късно, откакто майка ѝ, която работи за Организация на обединените нации, се свързала с локалния офис на организацията, споделя пътешественичката.

„ Много неприятно прекарване, останах извънредно травмирана “, прибавя тя. Стресът и престоят в килията я белязват трайно – и до момента Фейруз изпитва боязън, когато се намира на летище.

Струва ли си въпреки всичко?

Неволите не са предиздвикали Малиха Фейруз да се откаже от пътешестването. По думите ѝ хубавите прекарвания са повече от отрицателните. „ Все още има толкоз доста хубост и добрина на този свят и се усещам привилегирована от опцията да срещна толкоз доста хора от толкоз разнообразни места “, споделя тя.

„ Пътувам, когато в живота ми не се случва нищо, с цел да направя по този начин, че нещо да се случи. Пътувам и с цел да се откъсна от злободневието “, споделя Фейруз. Някои хора икономисват пари, с цел да си купят къща или кола, само че не и тя. „ В чужбина трудът ми е по-добре заплатен, в сравнение с би бил в Бангладеш. Почти всяка стотинка, която изкарвам, влагам в пътешестване “, споделя Малиха.

Съветът ѝ към хората, които желаят да обиколят света, е просто да стартират отнякъде. „ В началото мащабът на тази фантазия може да ни ужаси и обезкуражи. Затова правете дребни стъпки – първо обиколете родината си, по-късно посетете прилежащите страни. Така последователно ще съберете куража да продължите към задачата “, споделя тя.

„ Заобиколете се с хора, които държат на вас и също имат вяра в фантазията ви – тяхната поддръжка ще ви крепи “, безапелационна е Малиха Фейруз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР