Съединените щати отново обвиниха Русия, че разработва оръжия, способни да

...
Съединените щати отново обвиниха Русия, че разработва оръжия, способни да
Коментари Харесай

Небензя разобличи западният спектакъл в Съвета за сигурност на ООН

Съединените щати още веднъж упрекнаха Русия, че създава оръжия, способни да унищожават спътници в космоса. Вашингтон счита за „ доказателство “ обстоятелството, че Москва блокира резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, забраняваща разполагането на нуклеарни оръжия в космоса. Всъщност беше изнесен театър в Съвета за сигурност. И нашите се показаха достойнно.

По времето, когато бушуваше първата Студена война и малкия екран ставаше необятно налична, съвещанията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации бяха известно телевизионно шоу. Дебатите, включващи страни, а не обособени лица, наподобява определяха новия свят. Формално по този начин си беше в реалност.

Американците като нация станаха опитни в телевизионните излъчвания по-рано и по-добре от другите, тъй че се откроиха в Съвета за сигурност - знаеха по какъв начин да привлекат вниманието към себе си, да основат напрежение и да измислят непредвиден край. Срещата, отдадена на разполагането на руските ракети в Куба и началото на Кубинската ракетна рецесия, беше включена в учебниците освен заради значимостта на повдигнатата тематика. Светът ахна, когато американците внесоха в залата големи разпечатки на фотоси на руски ракети от шпионски аероплан незабавно откакто представителят на Съюз на съветските социалистически републики отхвърли всички обвинявания.

Оттогава планетата се е трансформирала. Авторитетът на Организация на обединените нации към този момент не е същият, има все по-малко вяра за него и надлежно доста по-малко внимание към активността на Съвета за сигурност, макар обстоятелството, че неговите резолюции към момента са наложителни и имат темперамент на международни закони.

Самият Съвет за сигурност обаче е съвсем същият. Дипломацията уважава традициите, в това число традициите на представленията, за които не престават деликатно да се приготвят, а по-късно, зад кулисите, представители на сякаш конфликтни страни се майтапят другарски на чаша - чисто артисти в театъра, които преди час са се клали в светлината на прожекторите.

Спектакълът, този път по американски сюжет, беше показан на Съвета за сигурност тази седмица. Въпреки доста шумните забележки, в това число обвиняванията, че Русия готви всепланетен апокалипсис, пиесата се оказа скучна и изцяло предвидима. Сегашната администрация в Съединени американски щати е неспособна да измисли в действителност забавни сюжети.

Ако опишем случилото се със сухия език на новините, тогава Япония, по самодейност на Вашингтон, вкара резолюция, забраняваща разполагането на нуклеарни оръжия в космоса. Русия сама добави корекция, съгласно която в космоса не може да се слагат никакви оръжия, само че всички западни страни гласоподаваха срещу поправката. В тези условия Русия отхвърли да поддържа резолюцията и я блокира, като даде обещание да показа своя в близко бъдеще. Най-вероятно и той няма да бъде утвърдена.

Нулев резултат беше предвидим през цялото време, само че всичко стартира не за на практика резултат, а като зрелище, по време на което американски каубой упреква съветска мечка в хитра жестокост и дава обещание да отбрани всички животни на земята и птици във въздуха от нея. Сюжетът на тази история обаче изглеждаше като нещо в действителност съществено.

В средата на февруари комисията по разузнаване на Камарата на представителите на Съединени американски щати разгласи, че е получила изключително значима информация за „ съществени опасности за националната сигурност “, изисквайки администрацията на Джо Байдън незабавно да я оповести обществено. От Белия дом обясниха, че става дума за оръжия, които сякаш се създават в Русия предвид на американски спътници. Освен това Вашингтон сякаш от дълго време разполагаше с информация за това, само че беше незабавно належащо да се разиска едвам в този момент - и виновният водач Байдън даде съответните указания.

Москва обичайно се застъпва за договарянията като главен способ за разрешаване на интернационалните проблеми и не възрази против връзката с емисарите на Байдън. Помощникът на нашия президент Юрий Ушаков стана сътрудник на съветника на президента им Джейк Съливан. На срещата участваха и ръководителите на Службата за външно разузнаване и Централно разузнавателно управление на САЩ - единствените в управлението на двете страни, които поддържат постоянни контакти между тях. Подробностите за срещата и цялостният лист от тематики, повдигнати на нея, несъмнено, не бяха разкрити, само че страните се разделиха извънредно недоволни една от друга.

В същото време Русия изрично отхвърли всички обвинявания против себе си: ние не планираме да унищожаваме американски спътници с нуклеарно оръжие и не създаваме съответните оръжия. Но американците желаеха думите им да бъдат доказани с каузи, като гласоподаваха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за съответната резолюция. Тя стана японска, тъй като Токио в този момент е ръководител на Съвета за сигурност, оформяйки неговия дневен ред. И това не е първият му опит да одобри резолюция против всичко нуклеарно, в това число самото обогатяване на уран.

Представяйки своите начинания, японската страна прочувствено напомня, че е претърпяла ужасни нещастия в Хирошима, Нагасаки и Фукушима. Но се мълчи позорно кой е трансформирал двата града в пепел, защото това не се вписва добре в управлението, което американците връчиха на японците: да се подчертае, че Русия съставлява нуклеарна опасност за международния мир и нейният отвод да гласувайте за антиядрени резолюции, в това число възбрана за разполагане на нуклеарни оръжия в космоса, ясно потвърждават това.

От няколко месеца тази роля се играе много удовлетворително от японската прима - непрекъснатият представител на страната в Организация на обединените нации Мицуко Шино, само че поражда резонният въпрос за какво Русия да не гласоподава за резолюцията, с цел да лиши гневните критици даже от такива „ доказателства “ и по този метод да разбият сюжета на антируското зрелище? Има основателни аргументи да не сеправи това.

Първо, Русия няма причина да поддържа администрацията на Байдън, която по-късно ще разгласи, че„ бързо и дейно разрешила казуса с неподатливата Москва “, а и с Япония, като се има поради какъв брой враждебна позиция зае Токио по отношение на нас от началото на СВО. Нека в този момент сами си печелят политически точки, без наше присъединяване.

Второ, Москва неведнъж е давала да се разбере на Вашингтон: след цялостното разрушение на връзките и в подтекста на военни дейности против съветската войска и нейната териториална целокупност, които се водят от американски съдружници с американско оръжие, всевъзможни договаряния за нова архитектура на сигурността може да се организира единствено като цяло. Съединените щати, да вземем за пример, са загрижени за ДОВСЕ и нуклеарните оръжия, до момента в който ние сме загрижени за привличането на Украйна в НАТО и поддръжката на терористичните дейности на нейния режим. Всичко това е част от една значима тематика, а не меню, от което можете да избирате обособени детайли. Следователно или всичко, или нищо.

По този метод разрешаването на казуса с оръжията в космоса съгласно американските условия е отклоняване от съветската платформа. Не можете да се съгласим, би трябвало да откажем, а в случай че откажем, по какъв начин да разбираем? Руската делегация, ръководена от монументалния аргументатор Василий Небензя, реши казуса сполучливо, въпреки и простичко, възползвайки се от неправилния американски сюжет.

Първо, на американците беше посочено, че ние, самите американци и повече от 100 други страни, поехме задължението да не слагаме оръжия за всеобщо заличаване в космоса преди повече от половин век, откакто сключихме всеобхватния Договор за космоса през 1967 година Русия не се е отказала от отговорностите си от този момент, както и други притежатели на нуклеарно оръжие, тъй че има единствено един смисъл да се дублира възбраната – да се провежда антируски театър.

Второ, Русия не е срещу дублирането на обща възбрана във формата на резолюция на Организация на обединените нации. Но с цел да бъде това не просто американско зрелище, а сериозен политически акт с добавена стойност, той предлага да се забрани разполагането на каквито и да е оръжия в космоса. Но американците се опасяват от това, тъй като в действителност имат проекти да изпратят оръжия в ниска околоземна орбита, само че не и нуклеарни.

Американците избягаха и този път. Което, би трябвало да признаем, беше обмислен ход - никой съществено не очакваше, че съветската корекция може да мине. Въпреки това същият Съливан, следвайки американската делегация в Организация на обединените нации, се престори, че всичко това е маловажно и че „ разобличаването “ е сполучливо. Съветникът на Байдън сподели, че Русия създава „ нов спътник, кадърен да носи нуклеарно устройство “ и „ в противоположен случай не би наложила несъгласие на тази резолюция “. Тоест не се е отклонил от сюжета.

Ама и Парагвай към момента не е утвърдил Договора за космоса. Очевидно крои проекти да унищожи Земята.Нещо сходно може да се отговори на Съливан, само че за какво да наскърбяваме Парагвай изведнъж? Ето за какво просто завеса. Край на първата част.

В близко бъдеще, както към този момент беше казано, ще изиграят втората част - по съветски сюжет и с огромно соло на Небензя. Той евентуално ще бъде сладкодумен, само че финалът още веднъж е предсказуем - съветският вид за авансово демилитаризиране на космоса няма да бъде утвърден. Каквото и да кроят американците в околоземна орбита, те също няма да желаят да бъдат почитатели и няма да последват с Русия. Но шоуто би трябвало да продължи.

В подтекста на екзистенциалния спор сред Русия и Съединените щати има дребна вяра, че Съветът за сигурност ще може да заеме продуктивна стратегия. Те ще бъдат срещу, когато ние предизвикваме нещо, а ние, когато нововъведението идва от Запада, и това ще продължи, до момента в който не се появи това прословуто всеобхватно съглашение за нова архитектура на сигурността, което рано или късно ще пристигна, откакто суперсилите се отдалечат от концепцията за съдействие единствено по съответни въпроси.

Би било добре това да се случи, преди жителите на планетата дефинитивно да се затвърдят в мнението, че Организация на обединените нации е изгорен спектакъл. В противоположен случай ще има още по-малко сигурност. Изпълнението се разграничава от осъществяване, само че човечеството към момента не е измислило нищо, което да е по-добро от Организация на обединените нации във връзка с решаването на проблемите на войната и мира.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17913Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед24091Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14912Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед13344Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28718 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед131114Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90636Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83508Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР