Проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция Гуд афеърс

...
Проучване на общественото мнение, проведено от социологическата агенция Гуд афеърс
Коментари Харесай

Евровотът в Гърция: Без големи размествания и за европейската политическа сцена

Проучване на публичното мнение, извършено от социологическата организация " Гуд афеърс " (Good Affairs), оповестено предходната седмица във " Вима ", планува ръководещата партия да получи 31,8 % от гласовете. Това е доста по-малко от близо 41 %, които тя получи на парламентарния избор предишния юни, само че не би трябвало да се не помни, че и тогава анкетите предсказваха по-нисък от действителния резултат на Нова народна власт, тъй че остава да се види дали и този път изкривяванията в социологическите прогнози няма да се окажат в интерес на Нова народна власт. Разбира се роля играе и умората от петгодишното ръководство на дясноцентристите, както и евентуалната по-ниска готовност на електората им за евровота.

На този декор прави усещане, че макар по-ниските оценки за поддръжката за ръководещите, главните опозиционни партии също не съумяват да засилят поддръжката си. Втората по въздействие опозиционна партия, лявата СИРИЗА, съгласно анкетата събира поддръжка от 16,1 %, а лявоцентристкото придвижване ПАСОК е трето с 11,8 % - цифри, които са доста близки до резултата им и на парламентарните избори. Трябва да се означи обаче, че СИРИЗА наподобява стабилизира поддръжката си, а прогнозите, че ПАСОК може да се върне в ролята на съществена опозиционна партия, изгубена след началото на финансовата рецесия през предишното десетилетие, към този момент се отсрочват.

Големият печеливш в прогнозите наподобява националистическото " Гръцко решение ", което получи 4,4 % на парламентарните избори, само че на евроизборите може да бъде подкрепено от над 10 % от гласоподавателите. Това обаче мъчно може да се пояснява като някакво доста усилване на гръцката последна десница, доколкото " Гръцко решение " уголемява електоралната си поддръжка основно за сметка на друга политическа мощ от същата част на политическия набор - обвързваните със неразрешената " Златна зора " " Спартанци ", които на парламентарните избори получиха 4,64 %, само че бяха разтърсени от вътрешнопартийна рецесия, а преди дни Върховният съд забрани присъединяване им на евроизборите по съмнения, че в реалност партията се управлява от някогашния функционер на " Златна зора ", наказания Илиас Касидиарис. Друга партия, която политически е покрай крайната десница и най-вероятно ще влезе в Европарламента, е консервативната НИКИ, която събира поддръжка от 4,2 %.

Традиционно мощно се чака да се показа Гръцката комунистическа партия, която в изследването е покрай границите на изборната си база, а точно 8,3 %. Друга лява мощ, евроскептичната " Курс на свободата ", наподобява, че най-вероятно ще прескочи прага за присъединяване с поддръжка от 3,1 %. Близо, само че към този момент евентуално без посланичество, остават отцепниците от СИРИЗА в Нова левица с 2,8 %, центристката партия " Демократи " на някогашния министър от ПАСОК Андреас Ловердос с 2,6 % и партията МеРА25 на някогашния министър на финансите в първото държавно управление на СИРИЗА Янис Варуфакис.

Друго изследване - на организация " Интервю ", направено за сметка на портала politic.gr и оповестено във вторник в редица гръцки медии, измежду които и " Прото тематика ", дава сходна картина. Според него Нова народна власт ще бъде подкрепена от 30 % от гласоподавателите, СИРИЗА - 15,5 %, ПАСОК - 11 %, " Гръцко решение " - 7 %, Гръцката комунистическа партия - 6 %, Нова левица - 4,5 %, " Курс на свободата " - 2,4 % и НИКИ - 3,1 %. Сред извънпарламентарните сили покрай прага от 3 % са " Глас на разсъдъка " с 2,4 % и МеРА25 и " Демократи " с 2,3 %. Прогнозираният резултат на някои партии в това изследване е по-нисък, тъй като в резултатите са включени и 9,9 % гласоподаватели, които към момента се двоумят.

По-важният извод от това изследване е, че спрямо предходния месец ръководещата Нова народна власт усилва поддръжката си с 5 пункта, както и преднината си пред втората СИРИЗА. Изданието Euro2Day разяснява, че макар мощното наличие на антисистемния избор на евроизборите гласоподавателите от дясното крило на Нова народна власт не наподобява да се ориентират към " Гръцко решение ", което дори отбелязва спад на поддръжката от малко повече от три пункта.

Затова може да се каже, че не се чака на евроизборите крайната десница в Гърция да разшири въздействието си оттатък електоралната поддръжка, която има през последното десетилетие.

Що се отнася до лицата, които водят партийните листи, двете съществени политически сили залагат на разпознаваеми лица, които обаче нямат тяснопартиен профил. Листата на Нова народна власт се оглавява от телевизионния водещ Йоргос Афтиас, който има утринно предаване в телевизия Скай. На първо място в листата на СИРИЗА пък е различен някогашен ефирен водещ - Костас Арванитис. За разлика от Афтиас обаче Арванитис беше и досега евродепутат, откакто още през 2019 година се отдръпна от журналистическата си кариера.

По-консервативно са подходили от ПАСОК-Движение за смяна - там листата е управлявана от Никос Папандреу, наследник на някогашния дълготраен водач на партията и министър председател Андреас Папандреу и брат на различен някогашен лидер на ПАСОК и някогашен гръцки министър ръководител - Георгиос Папандреу. Изборът на лявоцентристкото придвижване да избере представител на династията Папандреу отпред на листата си евентуално е част от общата наклонност придвижването да се върне към традициите си и да се опита да възвърне остарялата електорална си база, разтърсена след икономическата рецесия през предишното десетилетие.

Първа стъпка в тази посока беше връщането към " марката " ПАСОК на парламентарните избори предходната година след интервал на " ребрандиране " в обединението " Движение за смяна ".

Въпреки че изборният ден в Гърция е 9 юни, гласуването на някои гръцки жители към този момент стартира. Общо 202 556 жители са се записали в описите на гласоподавателите, които желаят да подадат гласа си по пощата - опция, която се дава за първи път на тези избори.

От тях 153 322 живеят на територията на Гърция, а 49 234 се намират в чужбина - в 127 страни от целия свят, прецизира " Прото тематика ". Бюлетините по пощата би трябвало да бъдат изпратени до 4 юни от гласоподавателите в Гърция и до 28 май от гърците, живеещи в чужбина. Вотът по пощата би трябвало да дойде най-късно до 8 юни.

За обезпечаването на сигурността на вота се ползва процедура, по силата на която подизпълнителите, на които е предоставено да доставят изборните материали на гласоподавателите, би трябвало да ги предадат на самия гласоподавател или на упълномощено лице, като са виновни за точното засвидетелствуване на самоличността на получателя.

Пощенската услуга за гласуването е безвъзмездна на територията на Гърция, а за чужбина това може да стане, единствено в случай че гласоподавателят реши да го направи посредством компанията, която му доставя изборните материали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР