През 1880 г. II обикновено народно събрание на Княжество България

...
През 1880 г. II обикновено народно събрание на Княжество България
Коментари Харесай

На този ден: Протестите на площада Тянанмън в Пекин са жестоко потушени

През 1880 година II нормално национално заседание на Княжество България приема закон, с  който се основава националната валута лев  = 100 стотинки = 1 френски франк.
Прочетете още
През 1942 година по време на Втората международна войник стартира най-голямото морско стълкновение през войната –  Битката при Мидуей .

Битката е една от най-значителните морски борби на Втората международна война. Флотът на Съединени американски щати побеждава обединявания флот на Япония, който нападна атола Мидуей. Битката бележи преломен миг във войната в Тихия океан. Военноморските сили на Япония губят четири тежки самолетоносача, 250 самолета и най-хубавите си водачи, с което изгубва опциите си да работи отвън зоната на прикритие на бреговата авиация.

През 1989 година –  Протестите на площад Тянанмън в столицата на Китай, Пекин, са грубо потушени от въоръжени бойци  и танкове на Народната освободителна войска, умират стотици студенти.

Протестите стартират на 15 април и не престават до 4 юни, когато са грубо потушени. 

Правителството афишира военно състояние и изпраща войски, които да окупират централните елементи на Пекин. В последвалото кръвопролитие бойци с автомати и танкове откриват огън по стачкуващите и по тези, опитващи се да спрат настъплението на армията към площад Тиенанмън. Оценките за броя на жертвите варира от стотици до хиляди. 

Разпалени от гибелта на прореформисткия комунистически общоприет секретар Ху Яобан през април 1989 г.и на фона на бързия стопански напредък и обществени промени в Китай след Мао Дзъдун, митингите отразяват паниката на публичното схващане по отношение на бъдещето на страната. Реформите през 1980-те години в страната водят до развиването на пазарна стопанска система, която е удобна за някои хора, само че нездравословна за други, а еднопартийната политическа система се изправя пред оборване на легитимността ѝ. Недоволството по това време най-често визира инфлацията, корупцията, лимитираната подготовка на висшистите за новата стопанска система и възбраните за политическо присъединяване. Студентите приканват за по-голяма отчетност, подобаващ парламентарен развой, народна власт, независимост на пресата и независимост на словото, въпреки като цяло да са неорганизирани и задачите им да варират. В пика на митингите, към 1 милион души се събират на площада.

През 1998 година Конституционният съд на България разгласява решение, с което афишира за противоконституционен  Закона за оповестяване в държавна благосъстоятелност на имуществото на царете Фердинанд I и Борис III и техните наследници .

Родена е актрисата  Анджелина Джоли , международният шампион  Лукас Подолски  и българската певица  Мария Бакалова
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР