Първоначалната такса за таксиметровите услуги в София може да стигне

...
Първоначалната такса за таксиметровите услуги в София може да стигне
Коментари Харесай

Коронапревоз: По-високи цени и държавна помощ за такситата

Първоначалната такса за таксиметровите услуги в София може да стигне 2,30 лева, вместо сегашната сума, която е под 1 лев. Тарифата за повикване на такси евентуално също ще се усили - компаниите ще дефинират троен размер по отношение на минималната цена за един километър пробег. Това плануват промени в Наредбата за таксиметров транспорт на пасажери, които са пуснати за публично разискване. В момента няма минимална начална цена, а множеството таксита взимат към 70 стотинки за повикване.

В София минималната цена за 1 км пробег е 0,77 лeва. Това значи, че началната цена при сядане в таксито ще бъде сред 1,50 лева и 2,30 лева, а всяка компания сама ще избере своята цена в тези граници.

Друга смяна планува таван на цената на такситата при междуградски курсове. От 1 януари 2021 година се поставя ограничаване на цената за таксиметровите транспорти отвън чертите на обитаемото място. Тя може да е най-много с 50% по-висока от цената за 1 километър пробег в обитаемото място, която таксиметровият транспортьор си е сложил.

Кандидатите за таксиметров транспорт ще подават документи единствено в общината, а тя ще ги придвижва до министерството, планува друга смяна. След това, в случай че се постанова смяна на събитията, документите отново ще се подават в общините, вместо както до момента да се върви и до министерството. Няма да се събират и такси за промени в събитията.

Държавна помощ

Преди десетина дни страната разгласи мярка в поддръжка на таксиметровите превозвачи поради рецесията, провокирана от ковид. През идната година те ще заплащат минималния размер на налога към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет. Решението бе взето след среща на представители на сектора с министъра на превоза Росен Желязков.

Съгласно Закона за локалните налози и такси, данъкът върху таксиметровия транспорт на пасажери е в границите от 300 до 1000 лв.. Като съответният размер за съответната година се дефинира от общинските препоръки. Така, в случай че за Столичната община общинският съвет е определил размера на налога от 850 лева за тази година, по планувания механизъм за подкрепяне, разликата ще бъде поета от държавния бюджет посредством допълнение на бюджета на общината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР