Първият тур на местните избори в Етрополе показа ясно, че

...
Първият тур на местните избори в Етрополе показа ясно, че
Коментари Харесай

Мутренска България: Джипове стряскат Етрополе, Емо Фаса губи частния си град

Първият тур на локалните избори в Етрополе сподели ясно, че хората тук са решили да си върнат града, трансфорат от кмета Димитър Димитров, брат му и братовчедът им – някогашният народен представител от СИК Емил Димитров – Емо Фаса, в парцел за частно прилагане. Контролираната от семейството група в новоизбрания Общински съвет е малцинство, което евентуално ще помогне на някогашния кмет, брат му и Емо Фаса да осъзнаят, че е време да престанат да въртят националните работи единствено в своя изгода.

 Лъскавият мерцедес на Емо Фаса е непрестанно „ в оборот “ преди балотажа в неделя

Репортерите на „ Труд news “ отидоха на място да проучат този въпрос в навечерието на балотажа и бяха сюрпризирани от някои странни неща, които се случват в Етрополе и за които алармираха хора от града.

Разбрахме, че в навечерието на балотажа в града се е появил някогашният народен представител и процъфтяващ в предишното търговец, най-много около цигарения бизнес, Емил Димитров, по прякор Емо Фаса. Черният му джип мерцедес е видян по улиците на града, а други черни джипове и коли на небезизвестна локална група – в региона на изборни секции и към места за бързи заеми.

Хората ни споделиха, че нашумелият в предишното около лобистки законови ремонти, спор на ползи и други кавги политик, се е върнал в града, с цел да поддържа първия си братовчед и кандидат-кмет Димитър Димитров. Според резултатите от първия тур Димитров изостава доста от съперника си Владимир Александров и явно е решил да приложи някои генералско-милиционерски техники за въздействие, които включват и бръмчене с джипове по улиците.

Да плашиш хората с джипове в предизборна седмица, не е най-хубавата политика, споделиха ни етрополчани. Но явно нищо свястно не може да ни предложи този човек и прибягва до грубости – разясниха те. Според тях жаждата за власт и надзор над хората са развалили съществено Димитър Димитров и нищо положително не може да се чака от още един мандат негово кметуване.

„ За първи път от доста години след вота на 29 октомври в Етрополе ще има болшинство в Общински съвет, което няма да разреши общинският бюджет да бъде източван от обкръжението на настоящия кмет, както ставаше през последните 8 години – ни споделя инж. Милчо Цацов, някогашен кмет на Етрополе от 2003 година до 2007 година – Парите на данъкоплатците отиват посредством публични поръчки в едни и същи ръце, само че не остават в Етрополе, с цел да се усъвършенства образованието, опазването на здравето, да се основат работни места, а се влагат във вили и парцели на обкръжението в Гърция “.

Бивш общински консултант от локална коалиция „ Алтернатива за Етрополе “, през 2012 година инж. Цацов е пребит, откакто прави свое следствие за контракти на Общината с близката до семейството Димитрови строителна компания „ ВасМит “ ЕООД и слага неуместни въпроси на сесия на Общински съвет. Веднага след случая, той алармира в полицията, само че очевидци няма или просто ги е боязън.

Кандидат-кмет за трети мандат военачалник Димитров е представител на локална заможна фамилия, която де факто ръководи Етрополе от 2007 година, откакто братовчед му Емил Димитров става първо общински консултант от „ Средна европейска класа “, а две години по-късно и народен представител. Несменяема в продължение на 16 години, семейството държи крепко локалната власт и болшинството в Общински съвет.

Както описват локалните хора, старите способи за ухажване на високопоставени властници са необятно употребявани и от семейството Димитрови. В някогашната първокласна вила на Емил Димитров и ловните стопанства „ Елен “ край Етрополе и „ Шерба “ край Горен чифлик, за които компаниите му са имали концесия от 2002 година, постоянно идват известни персони.

През 2007 година Димитър Димитров оглавява Националната работа по защита, а братовчед му Емил Димитров си подсигурява болшинството в Общинския съвет на Етрополе. И стартира неудържимият напредък на група компании, свързани с семейството. Но същински подем с помощта на общинския бюджет доближава стопанската система на кмет и брат след 2015 година, когато Димитров взема кметския стол. Разказахме в серия репортажи в детайли за тези събитията и дейностите, трансформирали Етрополе в първи частен град на кмет и брат в България.

Фирмите от техния кръг порастват и се развиват. Старите коли се сменят с джипове или коли на международни марки, купуват се голям брой земи, къщи за посетители в община Етрополе и парцели в Гърция. В Етрополе се утвърждава кръг, непосредствен до локалната власт, който е прочут като „ Комарджиите “.

Реклама

Разпределят се порции. Фирми на брата на кмета Емил Димитров и братовчед му Емил Димитров вземат участие в дърводобива, дървопреработката, държат ловни концесии, „ Вас Мит “ – строителството… След като „ Вас Мит “ изпада във финансови усложнения, мястото й заема „ Маридел-2012 “.

С идването на Димитър Димитров отпред на Община Етрополе компанията, ръководена още веднъж от Васил Николов, стартира да печели повече и солидни публични поръчки. В АПИС са забележими 27 публични поръчки в региона на строителството единствено с възложител Община Етрополе, извоювани от „ Маридел-2012 “. В това число не влизат дребни публични поръчки, които може да се разпореждат непосредствено.

Над 30 публични поръчки с Общината и общински юридически лица са извоювани от„ Агро-Лопян-2012 “ от 2016 година досега, която пък държи ежедневната доставка на храна за учебни заведения, детски градини и обществените институции. Към 2016 година тя попада в Регистър на категоризираните от кметове на общини заведения за хранене и развлечения с посочен непрекъснат адрес „ Фабрика Медикет АД – гр. Етрополе “.

След освобождението му от длъжността шеф на НСО Димитър Димитров за малко е представляващ „ Фабрика Медикет “ АД, а след избирането му за кмет отпред на сдружението доникъде на 2017 година е брат му Емил Димитров. И в този интервал с „ Агро-Лопян-2012 “ има подписани контракти за изхранване на възпитаници с възложител Община Етрополе и обществено правна организация в града.

През мандатите на кмета Димитър Димитров постоянно поръчките се печелят с един единствен участник – „ Маридел-2012 “ ЕООД и „ Агро-Лопян-2012 “. Има и случаи на преустановяване на поръчки. Следва директно договаряне с „ Маридел-2012 “ или нови поръчки, които се печелят от компанията.

До каква степен неналичието на свободна конкуренция и моделът „ кмет и брат “ изкривяват пазарните цени, може да се каже след обширен обзор на процедурите за публичните поръчки, количествено-стойностните сметки и изискванията по договорите от Агенцията за публични поръчки, която би трябвало да реализира надзор, както и от АДФК. В „ Труд news “ към този момент разказахме по какъв начин в хотел на компанията на брата на кмета се организират събития, плащани с общински пари, както и за социална поръчка за енергийна успеваемост на общината, при която за 1 кв. м борови дъски са платени съвсем 1600 лева Та, за тия златни дъски са дадени 163 хиляди лв. общински пари.

В частния град на семейството всичко би трябвало да е под надзор – от публичните поръчки през дърводобива и ловните територии до хората. Навремето братовчедът Емил Димитров нашумя с опити да прокара лобистки ремонти, свързани със закона за горите и лова, а компанията му дружно с тази на брата на кмета Емил Димитров дружно бяха измежду най-големите ловни концесионери. И в този момент компанията на брата на кмета има три контракта за стопанисване на дивеч в сектори на ДГС Етрополе.

Всичко това изяснява, за какво за семейството е значимо да има собствен човек на върха – дали народен представител, дали кмет… Фирми, които през годините трансформират собствеността си, стеснен кръг от участници, които печелят публичните поръчки в общината, добити земи, вили, къщи за посетители и пикантни ловни истории съпътстват житието на ръководещия кръг в Етрополе. И ниска бистрота за харченето на обществения запас.

На уеб страницата на Общината част от обществените регистри не се поддържат от години. Например, указател на даренията свършва с дарения от 2016 година А единствено най-голямото дружество в региона от 2017 година досега е дарило над 5.2 млн. по контракт с Общината, за което не е получило доклад.

Питаме нашите събеседници етрополчани за какво толкоз време не са се възпротивили на това ръководство и отговорът беше повече от тежък. „ Мнозина от хората в общината се опасяват да изразят персонално мнение, даже когато са изцяло прави – споделят ни те. Страх ги бе и да гласоподават против статуквото. Но през днешния ден нещата са разнообразни. Имаме вярата и силата да спрем използването на Етрополе като частен град от една фамилия. Ще ги почитаме като жители, само че техният метод на ръководство няма нищо общо с времето, в което живеем. ”

Първите резултати от изборите в града удостоверяват думите на нашите събеседници. Те бяха безапелационни, че в този момент е моментът да решат дали желаят да продължат да живеят в боязън и притиснати от корупцията, или да изберат обикновено битие. И са безапелационни, че в неделя Етрополе от частен град на кмет и брат ще стане град на своите жители.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР