Първият ми сблъсък със славянската култура беше точно с азбуката.

...
Първият ми сблъсък със славянската култура беше точно с азбуката.
Коментари Харесай

Анжела Родел: Има страхотен интерес от американци, които искат да преподават в България



„ Първият ми конфликт със славянската просвета беше тъкмо с писмеността. Аз мислех първо, че това е съветската писменост, след това като студентка научих и за българската писменост, срещнах се и с българската музика и литература “, уточни пред БНР Анжела Родел, изпълнителен шеф на комисия Фулбарйт “.

На 24 май българо-американската комисия за учебен продан Фулбрайт отбелязва 75-тата годишнина от програмата за специализации и акедемичен продан . Така България ще се впише в това международно честване.

Анжела Родел учи и пее българска музика, тя е и етномузиколог:

„ Чарът на българския фолклор е, че има доста забавни и разнородни благоприятни условия за съчетаване с различен вид музика. Аз пристигнах през 1996 – 1997 година в България тъкмо като стипендиант на програмата Фулбрайт. Учих тук българска лингвистика, търсех български певици. Чувствах се доста добре тук, без значение от забавните години тогава в България. В Русия ми беше по-напрегнато за едни американец, тъй като аз учих и в Русия ", описа още Родел.

По думите и Фулбарйт е една от най-старите и влиятелни стратегии в целия свят, разширяваме я посредством учители, художници, студенти, с цел да подкрепим просветителният и културен продан.

" Има рекорден брой през тази година на професори на студенти, учители, които желаят да преподават в България, най-вече в езиковите гимназии. Има страховит интерес от американци към България. Доста е мощен и противоположният развой – българи, които желаят да заминат през стратегия за Америка ", уточни още Родел.

" А за мен 24 май е най-хубавият ден, в който да отбележим и 75-тата годишнина от програмата Фулбрайт - това е най-светлият празник за просвещение и за мен това беше най-подходящата дата ", съобщи още тя.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР