Първите бягащи от войната украински семейства вече пристигнаха и се

...
Първите бягащи от войната украински семейства вече пристигнаха и се
Коментари Харесай

Община Сандански може да настани 150 бежанци от Украйна

Първите бягащи от войната украински фамилии към този момент дойдоха и се настаниха в град Сандански. В израз на съпричастност десетки хора от града, с по-големи жилища, оферират на бежанците в обществените мрежи безплатно настаняване. Освен доброволци община Сандански има подготвеност да обезпечи места за настаняване на към 150 мигранти от Украйна.

Семейство Катасонови са решили да изоставен родния си дом и да тръгнат към България незабавно след експлоадирането на войната. От другарка на фамилията те разбрали, че доброволци оферират заслон и храна в Сандански. В началото даже не знаели по какъв начин да стигнат до града, само че им помогнали положителни хора в Украйна, а по-късно и в България.

" Бяхме на работа, взеха да бомбардират, всички се уплашихме, детето беше мощно уплашено, всичките хора взеха да се крият в убежищата… ", споделя Александра Катасонова:

Семейството е останало цяло, защото детето им е с увреждания. Оставили са обаче дома и околните си. Призовават роднините си и своите сънародници да изоставен родната Украйна, с цел да спасят живота си.

За в бъдеще семейство Катасонови не счита да се връща в родината си, а да намерят работа и да се открият в България.

" Нас ни е боязън да се върнем, там нищо няма да остане и в този момент се вижда, че там няма да има нищо хубаво, там няма да има хората къде да работят, защо да живеят, с какво ще хранят децата си. ", добавя Катасонова.

Сега украинското семейство живее в дома на Стоян Стоянов. Преди години той е отдавал стаи чартърен в къщата, само че в този момент е подготвен да одобри най-малко още 3 украински фамилии.

" Абсолютно всичко належащо е предоставено, виждате, че е топло, виждате, че има топла вода, виждате, че има топли спални, в които могат да снимат детето си независима стая фамилията също съм подсигурил независима спалня място тук при вас за още 3 фамилии. ", изясни Стоянов.

Община Сандански също се разгласи в поддръжка на украинските жители, търсещи леговище, като ще даде общинската почивна база за настаняване на избягалите от войната. В подготвеност за това са и доста хотелиери в райна.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР