Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с

...
Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с
Коментари Харесай

Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с правителствения самолет

Десетки българи и няколко украинци бяха евакуирани от Молдова с държавния аероплан. Те бяха изведени от страната, откакто завърши визитата на външния ни министър. Теодора Генчовска организира двустранна среща с министъра на външните работи на Молдова Николае Попеску, срещна се с българската общественост в Тараклия и даде обещание поддръжка за Кишинев за справяне с бежанската вълна от Украйна.

Евакуираните българи от Украйна сами са изявили предпочитание да изоставен страната. Правителственият аероплан се оказа в точното време и на вярното масто за задачата. В Молдова, която е на първа линия на бежанските потоци от Украйна, има голяма българска общественост. Външният ни министър Теодора Генчовска пристигна тук с обръщение за поддръжка на Молдова.



Голямата българска общественост в Тараклия в Молдова живее с новините от войната през последните 13 дни.

Немалко българи от Молдова, а и някои украинци, напущат тази страна - прилежаща на Украйна, откъдето военният спор прогони към този момент 2 млн. души.

Всеки носи със себе си минималното: най-ценните такъми, които биха му разрешили да оцелее.



Общи центрове за ориентиране на бежанците на молдовско-румънската граница - този е един от механизмите, с които България би могла да помогне в приема на бежанския поток.

" Тази вълна занапред ще нараства, по тази причина обсъдихме няколко съответни оферти, едно от които е дружно с сътрудниците от Молдова и Румъния, както и бг екипите, да създадем взаимни пунктове на молдовско-румънската граница, които да улесняват и насочват потоците бежанци към Румъния и България ", сподели Теодора Генчовска.



Молдова изиска финансова поддръжка от Европейски Съюз и скица за релокация на бежанците от Украйна.

" Република Молдова е неутрална страна, само че това не значи, че сме безразлични. Страната ни оказва поддръжка на бежанците и хората, които бягат от войната. Страната ни е най-засегнатата страна от бежанската вълна от позиция бежанци от грава на популацията. От началото на войната в Украйна 250 000 бежанци пристигнаха в Молдова. Също по този начин, Молдова се нуждае от работещ механизъм за релокация на бежанципкъм други страни ", сподели Николае Попеску, министър на външните работи на Молдова.



Бежанската вълна занапред ще става все по-голяма, предизвести Генчовска: " Министър Попеску сложи въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, въпросът ще бъде разискван на Министерски съвет, българската страна да обезпечи с изключение на постоянните автобусни линии, само че и спомагателни, с цел да поемат бягащите от войната в посока България ".

Обсъдено е България, Румъния и Молдова да създадат взаимни пунктове на молдовско-румънската граница



В Молдова Теодора Генчовска посети Тараклия, обитаем най-вече с българи. Срещна се с локалната власт и посети бежански лагер в региона.

Снимки: БГНЕС, Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР