Войната преобръща живота, засяга не само враждуващите страни, но и

...
Войната преобръща живота, засяга не само враждуващите страни, но и
Коментари Харесай

Войната през детските очи

Войната прекатурва живота, визира освен враждуващите страни, само че и целия свят. Особено в епохата на глобализацията и обществените мрежи. И в случай че възрастните разполагат с механизми да се оправят това, което чуват и виждат, при децата казусът е друг. Как едно дете възприема сигнала за въздушна паника, по какъв начин живее дни наред в мазе, по какъв начин осмисля думата " война "?

Юлия е на 12. Пристига в Лвов откакто една седмица е живяла с мазето на учебното заведение, в което учи.

" Знам, че Русия атакува Украйна. Руският президент не желае да спре войната... Това е. "

Владимир е на 16 от Запорожие. Заедно с още над 200 деца сираци е дошъл в Лвов след 24 часово пътешестване. В очите му се чете боязън... и отмалялост.

" В Запорожие беше ужасяващо, имаше въздушни паники, от самото начало трябваше да седим в мазето! "

И в случай че бебетата, които в този момент се раждат в подлези и бомбоубежища в Украйна няма да помнят протичащото се, то у Юлия и Владимир то ще остави отпечатък за цялостен живот. При естествени условия с тях биха работили психолози. За да ги преведат през най-мрачните моменти, през които може да мине едно човешко създание.

Юлия и Владимир ще помнят шума от детонациите, ще знаят какво значи артилерийска пукотевица и ракетен огън, ще разпознават белезите на войната по постройките.

Не по-малко мъчно може да бъде и за децата, които не са директно наранени, само че стават очевидци на протичащото се.



" За доста деца войната е нещо, което мощно ги раздрусва и плаши. В фамилията, в обществото, по малкия екран и в обществените медии това тематика номер едно. Няма по какъв начин тя да остане отвън нашите класни стаи. От през днешния ден учителите ще стартират да се занимават с това по метод, съгласуван с възрастта на децата и ще се опитат да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват " - това гласи писмо на шеф на учебно заведение в Брюксел.

Специалисти поучават тематиката да се разисква и в фамилна среда, съгласно интереса на детето. Защото след утихването на оръжията и вредите, нанесени от тях, ще се наложи светът да се оправя и с други, непреки, само че не по-малко тежки последици от решението на Русия да стартира специфични военна интервенция в Украйна.

" Мечтата ми е всичко да свърши... И всичко да е наред. ", признава Юлия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР