Велики вторник от Страстната седмица е днес. Във Велики вторник

...
Велики вторник от Страстната седмица е днес. Във Велики вторник
Коментари Харесай

Страстната седмица: Днес е Велики вторник

Велики вторник от Страстната седмица е през днешния ден. Във Велики вторник не престават поученията, които богослужебните текстове ни оферират през тази седмица, показва проф. Иван Желев пред Българска телеграфна агенция. Посочва се на какво се дължи духовното неплодородие. То нагледно е показано в изобличението на Иисус Христос към фарисеите и книжниците, което слушаме в четивото за деня от Евангелие от Матей, 23 глава. В тяхно лице Спасителят наказа лицемерието, което постоянно е причина да нямаме духовността, нужна за същински християнски живот.

Църквата ни приканва и към духовна зоркост посредством притчата за неразумните девици, тъй като " никой не знае деня и часа, в който Човешкият Син ще пристигна ". В главната ария и през днешния ден се пее: " Ето, Младоженецът идва в среднощ и благословен е този, който Той откри безсънен, а неподобаващ е оня, който откри безгрижен; внимавай, душо моя, да не те налегне сън и да бъдеш предадена на гибел пред затворените порти на царството! ".

Притчата за десетте девици е една от поредицата поучителни разкази, с които Христос при последното Си влизане в Йерусалим наставлява Своите възпитаници, с цел да ги приготви за времето, когато след Неговата кръстна гибел и възкресението Му към този момент ще бъдат сами.

Друга алегория, припомняна през днешния ден, е тази за гениите: един стопанин раздал на подчинените си разнообразни суми пари (талантът е забележителна сума), с цел да ги стопанисват, до момента в който той отсъства. След време, когато се прибрал, той изискал сметка от тях. И се оказва, че едни са стопанисвали добре повереното благосъстояние и от това спечелили за господаря си. Докато един чиновник заровил гения в земята и го върнал на господаря в същия размер, само че бил осъден, тъй като не създал гения си, с цел да завоюва за себе си и за притежателя.

На всекиго от нас е даден от Бог някакъв гений, само че не трябва да заравяме гения си в земята, както е направил мързеливият човек. Талантът (и в преносния смисъл на думата) ни е даден за наша персонална изгода, само че ще ни се изиска доклад. Затова дано се потрудим, да дадем плод!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР