Първата световна война позволи на САЩ да се издигнат до

...
Първата световна война позволи на САЩ да се издигнат до
Коментари Харесай

Тръмп променя ролята на САЩ по света

Първата международна война разреши на Съединени американски щати да се повдигнат до ранга на велика мощ, като те се намесват, с цел да сложат завършек на кръвопролитния спор, заседнал в окопите на Европа.

Един век след примирието от 11 ноември 1918 година набира скорост дебатът към мястото на Съединени американски щати на интернационалната сцена, в миг, когато страната е ръководена от президент, чието мото " Америка преди всичко " ненапълно припомня на изолационистите от следвоенния интервал.

" След края на Първата международна война въпросът беше " дали ще е по-добре за ползите на Съединени американски щати да се интегрират в интернационалните организации като Обществото на народите ", изяснява Майкъл Нейбърг, учител по история във Военния лицей на армията на Съединени американски щати.

" Или " дали Съединени американски щати ще имат повече изгода да стоят встрани от тези организации и да пазят сами ползите си? "

След спора президентът Удроу Уилсън поддържа първия вид и поддържа Обществото на народите, целящо да опазва мира.

Хенри Кабът Лодж, който тогава е ръководител на сенатската комисия по външни работи, обаче счита това за опасност за суверенитета на Съединени американски щати и работи със Сената, с цел да го убеди да откаже присъединението на Съединени американски щати.

Според Джефри Уоуро, учител по военна история в университета на Северен Тексас, първият международен спор " слага Съединени американски щати отпред на настоящите интернационалните каузи ".

" Въпреки, че сме намерили леговище в изолационизма, трайният резултат от намесата на Съединени американски щати в никакъв случай не е липсващ, толкоз могъща мощ сме ", твърди той.

Ехо от 20-те години на предишния век

Конфликтът сред Уилсън и Лодж към момента отеква през днешния ден, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп показва своето пренебрежение към интернационалните институции и многостранните съглашения за свободна търговия, скъсвайки с линията на предходните жители на Овалния кабинет.

Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати - или разгласи желанието си да го направи от Парижкото климатично съглашение, договорката за иранската стратегия, Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида и ЮНЕСКО.

" Никога няма да предадем суверенитета на Америка на една международна администрация, която не е избирана и не дължи " сметка на никого, съобщи той през септември пред Общото заседание на Организация на обединените нации. " Америка се ръководи от американци. Отхвърляме идеологията на глобализацията. Придържаме се към доктрината на патриотизма ".

Дешифровка на Нейбърг: Тръмп счита, че защото Съединени американски щати са " огромна мощ, с огромна стопанска система, огромна нация, те не би трябвало да вземат участие в тези институции, в случай че това е от изгода за тях ".

" Това е мотив от 20-те години на предишния век ", акцентира той, припомняйки, че Лодж и други са считали, че правилото " една страна, един глас ", прилаган в интернационалните организации, " е неприятна концепция " за " огромна мощ като Съединените щати ".

Позицията на индивида, който влезе в Белия дом през януари 2017 година, се отдалечава и от американския ангажимент в интерес на един интернационален ред, контролиран от разпоредбите, за чието създаване Съединени американски щати помогнаха след Втората международна война.

Обръщане на тил

" Урокът, който Първата международна война и интервалът сред двете войни преподадоха на американските водачи, е, че в случай че Америка счита, че може да стане по-сигурна и по-просперираща, като се дистанцира от Европа и останалата част от света, това е изцяло погрешно ", изяснява Джеймс Линдзи от Съвета по интернационалните връзки.

Според него през последните 70 години външната политика на Вашингтон се основава на нуждата да насочва съдружниците си " към взаимни решения на общи проблеми ".

Президентите на Съединени американски щати имаха разнообразни цели или тактики, " само че всички говореха за ориентиране на другите ", прибавя Линдзи. " Те говореха положително за съюзите, за отварянето на пазарите, за поддръжката за демокрацията, правата на индивида и върховенството на закона ".

Доналд Тръмп обаче " обърна тил на света, който Америка проектира ", акцентира Линдзи. " През първите 20 месеца на своя президентски мандат той сложи под въпрос уговорките на Съединени американски щати към нашите съдружници, води протекционистка икономическа политика и поддържа водачи, които категорично се опълчват на нашите полезности ".

Според университетските преподаватели обаче определянето на президента на Съединени американски щати като изолационист е неопределено.

" (Тръмп) отхвърля всички структури, основани, с цел да ни обезпечат лидерско място в света ", счита Уоуро. Той обаче желае да сътвори други, " по-скоро отговарящи на нашите условия, в сравнение с тези, основаните на историята ", което е " друго от изолационизъм ".

Тази " профанация на интернационалните връзки " рискува " да унищожи архитектурата, основана поначало, с цел да сплотява демокрациите против заканите " и да докара до " загуба на въздействие ", предизвестява той.

Според Линдзи има и риск да се допусне " политически вакуум на интернационално ниво ". Тогава " може да се случат две неща: едното е, че някой ще се опита да го запълни. На този стадий Китай се пробва да направи това ".

Другата опция: " не се появява никакъв водач " и " се връщаме към епохата на геополитическа конкуренция сред огромните сили ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР