Първата седмица от Новата година отминава и вече е време

...
Първата седмица от Новата година отминава и вече е време
Коментари Харесай

АI фитнес инструкторите вече са тук. И бизнесът им се разраства

Първата седмица от Новата година отминава и към този момент е време за старт на една от безконечните резолюции – потеглям на фитнес и ще отслабна. Или най-малко за опит за осъществяване.    В такава обстановка е редно да се зададе въпросът не би ли могъл изкуственият разсъдък да помогне в борбата с непотребните килограми и мързела.    „ Никога не бях стъпвал във фитнеса. Намирах го за смущаващо. Освен това е скъпо и неловко. Трябва и да пътуваш, с цел да стигнеш до там “, споделя пред BBC Варун Бханот, изпълнителен шеф на МаgicAI – компания, занимаваща се с фитнес програмен продукт.    Преди няколко години той е предизвестен от лекаря си, че би трябвало да отслабне, тъй като в противоположен случай го чакат здравословни проблеми. Тогава той си наема треньор и съумява да промени метода си на живот.   Но бидейки човек, който не понася ходенето в залата, на него му хрумва концепцията, че хората би трябвало да имат достъп до фитнес треньора си вкъщи. Е, може и да не е действителен човек. Така през 2021 година той основава MagicAI.       
Най-общо казано това е огледало с тъчскрийн, на който се появява треньор в човешки облик, генериран от изкуствен интелект. Трениращият вкарва биометричните си данни, а AI генерира лична стратегия и инструктор. В огледалото има инсталирани камери, които наблюдават придвижванията на индивида, а „ треньорът “ го поправя при неточност. С напредъка на трениращия се оферират нови или по-трудни извършения и стратегии. 
Бханот надалеч не е единственият, който се е сетил да употребява изкуствения разсъдък за нещо сходно. Истината е, че през последните години такива решения набират скорост. Едновременно с това секторът се разраства и печели от ден на ден. Доклад от 2022 година прави оценка общата му стойност на към 7.8 милиарда $ с прогнозата, че ще скочи до над 35 милиарда $ през 2030 г.   
Междувременно броят на фитнес приложенията, употребяващи АI, пораства непрестанно. Към днешна дата описът включва артикули като Aaptiv, FitnessAI, Fitbod, Freeletics, VI Trainer и Whoop. Има даже и хора, които употребяват ChatGPT като фитнес инструктор. 
Всичко това допуска ненапълно, че на доста консуматори им е надалеч по-комфортно да бъдат тренирани от изкуствен интелект в сравнение с от човек.    Вярно е, че е комфортно да имаш личен инструктор в телефона си, който да е разполагаем 24/7, само че освен удобството е значимо в тази ситуация. Защото би трябвало да се отговори на въпроса до каква степен тези способи са ефикасни и не крият ли опасности. Освен това се появява и казусът с мотивацията. И по-точно – може ли изкуственият разсъдък да стимулира индивида по този начин както би го направил същинският?    „ Хората желаят да си приказват с някого, на който имат доверие. AI не нещо, което бих употребила “, споделя инстукторката по пилатес Естер Фокс.    Според нея най-хубавите резултати се реализират, когато трениращите усещат, че ги схващат. Тогава са подготвени да извършват указания, а това е чисто човешко прекарване.    „ При фитнеса и тренировките е доста значима прочувствената просветеност и разбирането на другия. Това не можеш да се реализира от изкуствен интелект “, споделя тя.   
Тъкмо на противоположното мнение е английската спринтьорка и брознова медалистка от Олимпйски игри Дезире Хенри. Тя е дала гласа и облика си за виртуалния треньор на MagicAI.
„ Дори да упражнявате сами, имате чувството, че някой ви поддържа “, разказва тя прекарването с огледалото.      Идеята, прецизира основателят на технологията Бханот, не е да се изместят фитнес залите, а да се работи дружно с тях. Както Netflix работи с киното, а доставчиците на храна – с заведенията за хранене.    Въпреки че множеството сходни приложения се целят в трениращите вкъщи сами, в Съединени американски щати към този момент работи и първата зала с виртуални треньори - Lumin Fitness, която се намира в Далас. Инструкциите идват от екрани на стените. Залата може да бъде употребена от най-много 14 души едновременно. За всеки има обособена станция, която следи придвижванията му. Инструкциите от AI треньора се чуват в слушалките на всеки клиент.    Основател на този фитнес е Брандън Бийн. Той обаче също изяснява, че не се пробват да заменят индивида и по тази причина в залата има и същински треньор.    „ Ние просто даваме на клиентите опция за по-добро прекарване. Но същинският инструктор е значим за построяването на общественост. Той е този, който се усмихва и хвали трениращия. Някои неща просто не могат да бъдат сменени “, споделя Бийн.   

„ Ако AI е вярно програмиран, изгодата във фитнеса може да бъде голяма “, споделя психотерапевтът Луси Макдоналд. 
Но по едно и също време с това предизвестява, че технологията може да сбърка и по тази причина е по-сигурно да се търсят препоръките на същинските треньори. В противоположен случай има риск от претоварване или контузии.    Базираните на AI фитнес приложения ще продължат да се развиват, уверен е Бийн.    „ Ние сме още първоначално. Но една от най-важните характерности на технологията е, че може да се учи. В момента не е съвършен, само че с времето ще става все по-добър “, споделя той. 
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР