Училища и ясли продават ток.Училища, детски градини и ясли се

...
Училища и ясли продават ток.Училища, детски градини и ясли се
Коментари Харесай

Училища и ясли продават ток

Училища и ясли продават ток.

Училища, детски градини и ясли се включват на пазара за ток и съумяват да продават електрическа енергия от по-големите мощности на инсталираните по покривите си фотоволтаични системи.

Проверка на „ Телеграф “ сподели, че от ден на ден публични здания печелят финансиране по разнообразни

планове и влагат в съставените елементи, които им обезпечават електричеството,
належащо за покриването на личните потребности.
За да продават остатъка обаче, те се включват към електропреносната мрежа на специфичен режим и със подпомагане от общините.

Първото учебно заведение, подготвило нужната документи и разкрило процедурата по публичната поръчка, е плевенското СУ „ Иван Вазов “. „ Идеята е фотоволтаичната електроцентрала да бъде ситуирана на всичките покриви на нашата постройка. Тя ще бъде с мощ 186 киловата, а цялата мощ с климатичната система, която изградихме в учебното заведение, е общо 100 киловата. Не може учебното заведение да продава електрическа сила, само че с общината сме подписали съответните съглашения към нашия контракт за стопанисване, имаме позволение за градеж, имаме парите от нашия си бюджет. Надявам се новият шеф да не изпусне този неповторим късмет “, разгласи Димитър Митев пред „ Телеграф “. Той управляваше учебното заведение в продължение на повече от 30 години преди при започване на месеца да бе пратен в пенсия и сменен с Ганка Нинова.

Според плана фотоволтаичната система ще дава спомагателни средства на учебното заведение, които могат да се реинвестират и в базата и личния състав. „ Цялата инвестиция е от към 200 000 лв., като съгласно предварителните калкулации за 7 години тя може да се възвърне изцяло “, разяснява още Митев.

В Русе има няколко общинските здания, върху чиито покриви са сложени фотоволтаици. Една част от слънчевите панели са за покриване на лични потребности на постройката, а друга – за зареждане на уличното осветяване за да се понижи разходът на електрическа енергия. Две дребни фотоволтаични централи – на покривите на дома за остарели хора „ Възраждане “ и детска градина „ Русалка “, зареждат осветлението в региона. Останалите са за лични потребности. Първата детска ясла в Русе с построени фотоволтаици е ясла № 9. Те заработиха през март предходната година. Слънчеви панели има също в дома за възрастни хора с деменция „ Приста “, дома за медико-социални грижи за деца и на постройка на общинското дружество „ Обреден дом – Русе “ в квартал „ Чародейка “.

Изграждането на няколко фотоволтаични съоръжения върху административни здания във Варна са включени в обновения План за интегрирано развиване на общината за интервала 2021-2027 година За потребностите на „ Градски превоз “ на територията на постройките, паркингите и плацовете на общинското сдружение на улица „ Тролейна “ бе направена и пусната в употреба фотоволтаична тракерна електроцентрала. Една от задачите й е застраховане с електрическа сила на новите електробуси, с които Варна се снабди по европроект. Като част от плануваните ограничения за енергийна успеваемост ще бъдат сложени фотоволтаични централи на постройките на АГ- болничното заведение и ДКЦ 4. Соларна апаратура се възнамерява и в Техническия университет, а във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ – създаване на Интегриран комплекс с учебно-изследователска фотоволтаична електроцентрала с детайли на изкуствен интелект. Соларни панели ще бъдат сложени и на административните здания на районната работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на бул. „ Сливница ”, на бул. „ Първи май “ в кв. „ Аспарухово ”, на постройката на Районен център 112 на ул. „ Д-р Заменхоф “ и постройката на бранш СОД в местността Малка чайка.

В курорта Албена регистрират единствено за първото тримесечие на годината икономии от 150 000 лева от употребата на фотоволтаичните централи. Икономията е с помощта на слънчеви панели, инсталирани върху покривите на 12 хотела в комплекса. За интервала оборудванията са произвели близо 385 000 квтч чиста сила от слънцето, употребена изцяло за покриване на личните потребности. От управлението на ваканционното населено място напомнят, че общата пикова мощ на централите възлиза на 1500 квт, а направената инвестиция за привеждането им в употреба е на стойност близо 2,5 млн. лева По предварителни данни годишно се икономисват сред 2000 и 2500 мвтч електрическа енергия, понижен е въглеродният отпечатък на компанията, както са понижени и  загубите при преноса, защото силата се употребява на мястото, където е създадена.

Фотоволтаиците над спортна зала „ Младост “ ще се простират на повърхност от 1,8 дка. Чрез фотоволтаиците Дворецът  на културата и спорта ще си обезпечи към 20 на 100 от нужното електричество. Соларните панели ще са с мощ 350-400 киловата и ще заемат повърхност от към 1,8 декара.

„ Цените на инсталациите падат съществено през последните две години “, разяснява пред „ Телеграф “ специалистът Георги Гочев. „ Цената на панела сега е сред 11 и 18 цента, а беше стигнала 23 цента. При инверторите поевтиняването е с към 20-30 %. Кабелите също поевтиняват, тъй като много спадна цената на металите, а тя се отразява и върху вложенията за структурата, която зависи много от спецификите на всеки един обект “, добави Гочев и призна, че в последните 3 години има същински взрив във връзка с монтирането на фотоволтаични системи за семействата.

В момента цената на електрическата енергия падна фрапантно. От 500 лв. за мегават последния месец тя стана 70 лв.. Най-добрият вид е мощностите постоянно да се пресмятат по този начин, че да може системата да покрива личните потребности и да продава ток. Според разнообразни особености за едно домакинство е належащо да се обезпечат мощности в порядък от 5 до 10 киловата.

Община Кресна обезпечи финансиране за създаване на фотоволтаична централа, която ще е с мощ 3МW. Тя ще се намира в местността Ормана до бившето военно отделение, край изхода за град Сандански. Площта на парцела, очакван за тази цел, е малко над 40 декара. Това се случва след решение на локалния парламент отпреди 2 години. През това време се промени предназначението на терените, които бяха аграрни земи. Сега всичко е на финалната права. Съвсем скоро ще стартира същинското строителство. „ Целта ни е да печелим от продажбата на ток, защото средствата в финансовата ни стратегия не доближават “, съобщи за „ Телеграф “ кметът на община Кресна Николай Георгиев. Приходите на общината ще зависят от цената на електрическата енергия. Средствата ще се влагат за по-добра инфраструктура в обитаемоте места и за обществени действия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР