Има сериозен потенциал за увеличаване на цената на тока от

...
Има сериозен потенциал за увеличаване на цената на тока от
Коментари Харесай

Енергийният министър: От 1 юли може да се вдигне цената на тока

Има сериозен капацитет за увеличение на цената на тока от 1 юли, това сподели служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.
Според него либерализацията на цената на тока ще се състои от 1 януари 2026 година За да се резервира поносимостта, ще бъде определян обезщетителен механизъм. Натрупаният недостиг е сериозен - над 450 млн. лева В последващи регулаторен интервал този недостиг би трябвало да се посрещне. Предоговарянето за достъп до турската газова мрежа с държавната компания " Боташ " няма да е елементарно, изясни Малинов. Самият той бил сдържан оптимист за предоговарянето.
" Аз съм теоретичен, тъй че всяко решение на Народното събрание би трябвало да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори контракта с " Боташ ". Проведох незабавно среща с турския енергиен министър и заявих безапелационната ни позиция. Няма да е елементарно да бъде предоговорен контракта, защото Турция е постигнала икономическа полза от него, само че имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда ", изясни Малинов. Народното заседание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен договора с " Боташ ", който е за 13 години и планува България да заплати по него повече от 2.2 милиарда $. Според контракта, страната ни е длъжна всеки ден да заплаща по 500 000 $ за достъп и транспорт на газ през турската газова система, без значение дали придвижва количества или не. Според контракта страната ни може да получава полутечен газ на терминалите на Турция, като същите количества " Боташ " доставя на границата от своя природен газ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР