Превишаването на разрешената скорост за движение в Гърция е криминално

...
Превишаването на разрешената скорост за движение в Гърция е криминално
Коментари Харесай

Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може да влезете в затвора

Превишаването на позволената скорост за придвижване в Гърция е престъпно действие, което се санкционира и със затвор. Това пише " Труд ". 

Присъда до 10 години зад решетките е планувана в случаите когато при превишаване на скоростта е породен смъртен случай. А при гибел на огромен брой хора, съдът може да наложи и пожизнен затвор.

Затвор до три години се планува, в случай че нарушаването води до “масова заплаха ", а при опасност за човешки живот наказването е минимум една година.

Разрешената скорост по автомагистралите на Гърция е сред 110 и 130 км/ч, а в жилищните региони ограничаването е 50 км (освен в случай че не е посочена друга скорост). Ако надвишите скоростта с до 30 км, ще олекнете със 100 евро санкция, с над 30 км - 350 евро и лишаване на шофьорската брошура за 90 дни.

Пилите водачи се санкционират с санкция от 200 до 700 евро, според от количеството използван алкохол и лишаване на книжката за три месеца.

Ако преотстъпите автомобила си на трето лице и бъде осъществено нарушаване, притежателят на транспортното средство носи наказателна отговорност.

Агресивното държание против еднообразен чиновник също се санкционира, по тази причина не се опитвайте да подкупвате служител на реда - ще ви арестуват и ще слагат автомобила под забрана най-малко за 6 месеца.

За пътуващите към южната ни съседка припомняме какви други санкции могат да ги застигнат. За изхвърляне на боклуци на плажната линия наказването е 300 евро.

Забранено е да се слагат палатки и каравани отвън избраните за къмпинг места, глобата за диво къмпингуване е 150 евро санкция и до три месеца затвор.

Нощуване в автомобила, спрян отвън къмпинг, ще ви коства до 3000 евро.

Паленето на огън е безусловно неразрешено, а глобите са хиляди евро.

Забранено е внасяне на гориво, което се пояснява като незаконен трафик на акцизна стока. Наказва се с конфискуване на транспортното средство.

Не качвайте хора на стоп, което съгласно локалните закони може да се изтълкува като противозаконен трафик на мигранти. Присъдите за това нарушение са от 2 до 20 години отнемане от независимост за всеки транспортиран човек.

Шофиране с една ръка на кормилото се санкционира със 100 евро.

Ако въпреки всичко нарушите някое предписание и би трябвало да се издължите, знайте, че всички санкции се заплащат в 30-дневен период в гръцките пощи. След този период може да се заплати само в общината, където е наложено наказването. През 2022 година отпадна 50-процентното понижение при заплащане на санкцията в 10-дневен период.

От 1 април до 30 септември 2024 година се ползват часовете за тишина през летния сезон - това са интервалите сред 15,00 и 17,30 и от 23,00 до 07,00 часа.

На гишетата с касиер стават опашки

Три метода за заплащане на пътни такси

С устройството e-Pass става най-бързо

Съществуват три метода, по които можете да платите таксите за потребление на гръцките автомагистрали.

Най-популярният способ е на гише с касиер, каквито са ситуирани на избрани места на аутобаните. Там можете да платите с пари в брой или с банкова карта. Обслужването обаче може да отнеме повече време, защото при претрупан трафик се образуват опашки пред гишетата.

Затова са планувани и различни форми на заплащане на пътни такси. Вторият вид да сторите това е посредством автоматизирана машина. Тя приема монети и връща ресто. На машината е допустимо да платите и с кредитна/дебитна карта. Докосвате картата до точката, посочена от маркировката, и след няколко секунди бариерата се подвига.

Най-бързо е заплащането посредством така наречен е-Pass устройство. С такова можете да са сдобиете (безплатно) още след прекосяването на границата сред България и Гърция.

За да получите устройството е задоволително да станете клиент, като се регистрирате онлайн. Пак онлайн се зарежда и избрана сума, от която автоматизирано се изтеглят пари при прекосяване на пункт за таксуване. С e-Pass минавате през гишето на автомагистралата с жълт светлинен знак.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР