Първата половина на ноември бе белязана от редица тревожни новини,

...
Първата половина на ноември бе белязана от редица тревожни новини,
Коментари Харесай

„Финландската армия се държи така, сякаш се готви за война с Русия“

Първата половина на ноември бе белязана от редица тревожни вести, свързани с активизирането на активността на НАТО в Далечния север. Съединените щати дадоха да се разбере, че са подготвени да заявят териториални искания към Русия в Арктика, защото съгласно Вашингтон остров Врангел в Арктика не би трябвало да принадлежи на Руската федерация. Твърди се, че е част от границите на Съединени американски щати, а Русия държи тази територия от 1924 година На острова се намира съветска военна база, която може да съставлява опасност за " американския суверенитет ". Американските медии пишат, че това е причина островът да бъде върнат.

Държавният департамент на Съединени американски щати към този момент утвърди доставката на партида GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) управляеми ракетни муниции за РСЗО /MLRS/ и обвързваното с тях съоръжение във Финландия по програмата за задгранични военни продажби.

А ръководителят на кабинета на министър-председателя на Унгария Гергели Гуияш сподели, че унгарският парламент ще разиска ратификацията на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на есенната си сесия (не по-късно от 7 декември). Служителят акцентира: " Финландия и Швеция са наши съдружници и могат да разчитат на нас. "

Всичко това се случи на фона на информация, че Хелзинки ще разреши разполагането на нуклеарни оръжия на границата с Русия, в случай че кандидатурата на Финландия за участие в НАТО бъде утвърдена. След Финландия, Швеция също разгласи подготвеност да разположи нуклеарно оръжие.

В същото време финландският министър председател Сана Марин и шефът на шведските въоръжени сили Микаел Байдън обявиха, че след присъединението си към алианса техните страни няма да се откажат да разполагат нуклеарни оръжия и бази на НАТО на своя територия.

Въпреки обстоятелството, че Турция блокира сега аспирациите за неотложно влизане в НАТО на горещите скандинавци, последните интензивно се превъоръжават. Финландия купува от Съединени американски щати 2400 прецизни управляеми ракети GMLRS. Това са същите ракети, с които сега натовските HIMARS стрелят по руснаците от територията на Украйна - по 6 бр. на залп. Повече от 400 такива цялостни залпа към този момент могат да бъдат изстреляни от финландска територия. До 2025-2026 година финландската войска ще разполага с 40 MLRS, от 2400 до 2800 и повече високоточни управляеми ракети GMLRS.

Защо финландците се нуждаят от тези ракети е елементарно да се отгатне. С приемането на Финландия в алианса, НАТО получава цялостното право да разположи свои контингенти в непосредствена непосредственост до Санкт Петербург. Факт е, че „ и финландската войска се държи по този начин, като че ли се готви за война с Русия “, пишат намерено задгранични медии най-малко от средата на предишното десетилетие.

Това се случва на фона на изказванията на управлението на съветския Съвет за сигурност за възходящото въздействие на финландските реваншистки и националистически организации в Карелия. Това важи изключително за просепаратистки структури като " ПроКарелия " и " Велика Финландия ".

Техните деятели повече от десетилетие създават процедури за признание на " нелегитимността на сегашната граница ". И освен в южната, само че и в северната част на Финландия. Една от последствията от влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще бъде удвояването на дължината на границата сред Руската федерация и НАТО - от 1213 километра на 2550 километра. Балтийско море на процедура ще се трансформира във вътрешно море на НАТО с дребни съветски крайбрежия към Санкт Петербург и Калининград.

Освен това Финландия и Швеция са членове на Арктическия съвет, тъй че наличието на военни структури на НАТО в Арктика ще се усили фрапантно. А от началото на лятото армията на Съединени американски щати образува специфична въздушнодесантна дивизия Arctic Angels въз основата на 11-та въздушнодесантна дивизия.

През последните дни американците сякаш изцяло престанаха да се срамят от каквото и да било, откакто на 9 ноември отработиха ракетна офанзива против Русия от Арктика и за първи път тестваха системата за изстрелване на крилати ракети Rapid Dragon в непосредствена непосредственост до границите. на Руската федерация.

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще докара до свиване на пространството за разговор в Арктика и повишаване на напрежението към противоречивите арктически въпроси. В началото на юли Западът сподели предпочитание да изтласка Русия от Шпицберген за следващо разполагане на оръжия там, което им разрешава да управляват западните врати на Арктика. (Сега разполагането на военни уреди на Свалбард е забранено).

Настоящата геополитическа обстановка основава самобитен абсурд сред Финландия и арктическите страни от Скандинавия. От една страна, техните национални ползи към момента не допускат остра борба с Русия. От друга страна, вероятността от подобен сюжет се усилва.

В края на август генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде обещание да ускори наличието на западния боен блок в Арктическия район. Столтенберг сподели, че НАТО е угрижен за арктическото съдействие сред Русия и Китай и НАТО счита Далечния север за значим за гарантиране на евроатлантическата сигурност.

На собствен ред съветското външно министерство разгласи още напролет, че Арктика се трансформира в интернационален спектакъл на военни дейности. Коментирайки въпроса за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, висшият дипломат на съветското външно министерство, ръководител на Комитета на висшите чиновници на Арктическия съвет Николай Корчунов акцентира на 22 май: „ Това, несъмнено, е доста тревожна наклонност - превръщането на Арктическия район в интернационален спектакъл на военни дейности. Не можем да не се тревожим… ”

Русия неведнъж е отбелязвала, че НАТО е ориентирана към борба. Тук нищо не се трансформира. Руският президент Владимир Путин в диалог с финландския си сътрудник Саули Ниинистьо акцентира, че изоставянето на обичайна политика на боен неутралитет би било неточност от финландска страна, защото няма закани за сигурността на Финландия от Русия.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР