Първата държава, която оказва помощ на Турция след земетресението, е

...
Първата държава, която оказва помощ на Турция след земетресението, е
Коментари Харесай

ОТ РЕДАКТОРА: Доброто може да победи „хилядолетната омраза“ на Балканите

Първата страна, която оказва помощ на Турция след земетресението, е Гърция. Почти.

В прощалната си тирада, малко преди Коледа предходната година, предходният турски дипломат в Гърция Бурак Озугергин споделя с вяра: „ дано не са ни нужни пожари, трусове и други бедствия, да ни припомнят, че сме съседи. “

Само два месеца по-късно думите му намират удостоверение в дейностите на Гърция. А двете страни бяха на ръба на война единствено през 1996 година

Във Фейсбук се споделя една история по какъв начин чиновници на българска компания желаят да пратят помощ за Турция. Събраните дарения стигат за 15 товара. Решават, че ще е по-лесно, бързо и на ниска цена да го създадат през гръцкия им офис, по този начин същите пари ще стигнат за 27 товара. Малко по-късно получават мейл от гръцките им сътрудници, който гласи: „ Фирмата производител на бутилираната вода ни дава 80% отстъпка, откакто схванаха, че е за потърпевшите от земетресенията. По същата причина спедицията ни дава 50% отстъпка. Сега ще изпратим повече от 40 цялостни превоза. Обещаха ми, че до петък всичко ще е доставено. “

Мултиплицирана междусъседска добрина – близо три пъти повече дарения за потърпевшите когато на Балканите работим дружно.

„ Гърция за Турция. Помислете за тази преживелица идващия път, когато Ви приказват за „ Хилядолетна ненавист “, приключва поста на потребителя Dimitar Georgiev. Сложните балкански връзки, трупани през последните няколко епохи не пречат положителното да бъде победител.

През август 2020 година България изпрати помощ на Македония след наводненията там.

През 1999 година държавното управление на Иван Костов прави подарък на Македония – 94 танка Т-55 и 108 гаубици плюс един цялостен боекомплект за тези оръжия. След края на войната в Югославия, Сърбия си изтегля военната техника и за Македония не остава нищо. Някои там споделят, че българското подаяние е респектирало задоволително Албания, с цел да не ги атакуван.

На Балканите историята е обща, комплицирана и е мотив за разногласия. Но тя е предишното. Политиците я употребяват за разпалване на пристрастености, лични упоритости и цели, само че не и в интерес на народите си.

Действията на управляващите в Република Северна Македония от последната седмица към от рождението на Гоце Делчев са неуместни, неоправдани и неверни. Това не е пътят към Европейския съюз, нито към положителни междусъседски връзки.

Македонската страна и някои хора там имат проблем със себе си, а не с България. Решението минава през разсекретяване на архивите на техните комунистически секрети служби и написаното там ще отхвърли доста от техните тези за възникването на страната им. И евентуално ще е мъчително. Но това е действителността. София от дълго време е преглътнала това минало и историческа действителност, осъзнавайки сегашното. И че бъдещето не е в деленето на общата ни история, а по какъв начин стъпваме върху нея и какво градим дружно. Защото това е да си част от Европейския съюз – работа дружно.

Без подозрение разногласията сред България и РСМ се разпалват от Русия, тъй като са в неин интерес. Но дейностите на управляващите в Скопие не могат да бъдат оправдавани единствено с дейните мероприятия на наследниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Отговорността е тяхна.

И да, за България бързото приемане на Македония в Европейски Съюз е от стратегическо значение, само че това не може да стане до момента в който управляващите там не трансформират думите и дейностите си по отношение на българското малцинство в страната и общото ни минало. И пресичането на съветското въздействие в нашия район не може да е задоволителна причина ние да си затворим очите за това.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР