Парламентът замени думата инвалид с лице с увреждания в цялото

...
Парламентът замени думата инвалид с лице с увреждания в цялото
Коментари Харесай

Парламентът заличи думата "инвалид" от законите

Парламентът размени думата " неработоспособен " с " лице с увреждания " в цялото законодателство. Това стана факт след приемане на второ четене през днешния ден на ремонти в закона за държавните такси, с които се променят още осем закона.

" Тази смяна няма да позволи компликациите, пред които са изправени хората с увреждания в България, само че това е стъпка към общественото приобщаване на тези хора и реализацията им като пълноправни жители ", изясняват в претекстовете вносителите на законопроекта Михаил Христов и Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

В оценката за въздействието на смяната се показва, че заличаването на несъответстващото определение " неработоспособен " от българското законодателство ще способства за превъзмогване на стереотипното мислене за хора с увреждания като за хора " неспособни, невалидни и негодни ".

Един от законите, които се трансформират, е за железопътния превоз. Става за въпрос за текстове, които регламентират компенсирането на безвъзмездни пътувания на редица лица, в това число и хора с увреждания (досега " инвалиди " - бел. авт.) Според информация на уеб страницата на БДЖ " инвалидите с или над 71% понижена продуктивност " имат право на две безвъзмездни пътувания на година.

Промените засягат и приложение в закона за придвижване по пътищата, в който се разказва типа на картите за паркиране на хора с тежки увреждания. На тях има знак на човек в инвалидна количка, който до момента се е наричал " знак за неработоспособен ", а към този момент ще се назовава " знак за лице с увреждания ".

Думата " инвалиди " се заменя с " лица с увреждания " и в разясненията за построяването на градска среда, която да се употребява от тях в закона за устройство на територията и застрояването на Столичната община.

Думата " неработоспособен " се отстранява и от разпоредбите за облекчено приемане в университети на лица с увреждания, написани в закона за висшето обучение. Думата отпада и от закона за здравното обезпечаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР