Парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбеляза първата година извън властта с

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбеляза първата година извън властта с
Коментари Харесай

ГЕРБ отбеляза годината извън властта с декларация и скандал |

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС означи първата година отвън властта с 20-минутна декларация от парламентарната естрада и скандал в пленарната зала.

Всичко стартира малко след 11 ч., когато председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе на трибуната за декларация. Тя продължи съвсем 20 минути и съдържаше редица обвинявания към новата власт, която по думите ѝ има " проект за унищожение на страната ". Според нея никой не е удовлетворен от новото държавно управление, а гласоподавателите на " Продължаваме промяната " са разочаровани. Атанасова съобщи, че кабинетът на Петков е нараснал държавния дълг, вложения няма и пътища не се строят. 

След това вицепремиерът Асен Василев изиска думата (според правилника на Народно събрание министрите могат да вземат думата по всяко време). От ГЕРБ обаче възразиха и споделиха, че представителите на Министерски съвет нямат право на персонално пояснение. Все отново обаче Василев излезе на трибуната и съобщи, че държавният дълг е намалял с 2 милиарда лева, а производството и износът бележат растеж. Той добави, че държавните управления на ГЕРБ за 12 години са построили малко над 300 км пътища, което е по-малко от 30 км на година. Вицепремиерът упрекна Атанасова в неистина и съобщи, че повече лъжи за ГЕРБ в едно изявление не е чувал от дълго време. Василев дефинира декларацията във връзка година от встъпването в служба на първото служебно държавно управление като акция на " оплаквачки-ГЕРБ ".

Думите му бяха посрещнати с овации от Политическа партия и с удари по масите и възгласи от ГЕРБ-СДС. След това Атанасова изиска думата по процедура и определи Василев като " същинския министър-председател ". Изказването й продължи повече от плануваното по устав и думата й бе отнета от зам.-председателя на Народно събрание Мирослав Иванов. Това разгневи групата на ГЕРБ, които скочиха на крайник, с цел да бранят Атанасова.

В този миг към трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени даже и от квесторите в зала. 



Мирослав Иванов направи нов опит да вкара ред в зала и даде 20-минутна отмора. От ГЕРБ обаче обявиха, че отмора не може да се даде в процедура на парламентарен надзор. След около десет минути разногласия на крайник депутатите въпреки всичко напуснаха зала.

Почти 30 минути след абсурда депутатите се върнаха в зала и съвещанието бе възобновено с нова процедура от Десислава Атанасова. Тя съобщи, че Иванов има потребност от валериан (преди няколко седмици Костадин Ангелов от ГЕРБ даде на Иванов валериан, за което бе санкциониран). Атанасова предложи различен да води съвещанието, защото Мирослав Иванов не познавал правилника. Изненадващо тя предложи той да бъде заместен от Атанас Атанасов от Демократична България, " който може да владее както съвещанието, по този начин и личните си нерви ".

Атанасова изиска и оставката на Иванов като зам.-председател на Народно събрание. Той обаче съобщи, че не вижда учредения да го прави. 

Така парламентарният надзор се трансформира в следващото надиграване по процедурни хватки и замяна на обвинявания, а съвсем час и половина преди края на контрола не бе отговорено на нито един въпрос.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР