Папратите са най-разпространените растения в природната флора и най-вече влажните

...
Папратите са най-разпространените растения в природната флора и най-вече влажните
Коментари Харесай

Тайните на стайните папрати

Папратите са най-разпространените растения в естествената флора и най-много влажните тропически гори. Там виреят прикрепени към дърветата, в разнообразни пукнатини на скали, в почвата към разнообразни водоеми.

Те са разнообразни по своята форма, размери и метод на размножаване. Папратите са едни от най-хубавите растения за развъждане в банята с прозорци, където влажността на въздуха е огромна и влиза естествена светлина извън. Техните листа изпаряват и отделят влага много интензивно, като основават прелестен макроклимат в зона с други растения. Предпочитани за слагане в ъгъла на хола или офиса.
Какво да имаме поради при развъждането на стайна папрат
Папратите са публикувани на всички места из природата, само че най-голямо многообразие откриваме в тропическите гори. Там можем да ги открием п...
Прочети повече
Идеално е да си закупите папрат през пролетния сезон. През есенния или зимния, това растение не може да успее да се приспособява дейно в нова среда и това води до неговото изсъхване. Нефролеписът е прочут със своите разнообразни размери и специфична форма на листата. Адиантумът е чудесна  папрат с нежни листа, избира се заради своите алено обагрени и красиви  дръжки  на листото. При другите типове, техните листа са разнородни по мярка и степен на разклоненост. Тяхната повърхнина  отблъсква водата, което не разрешава водните капки да повредят и раздерат листата.

За разлика от останалите типове папрат, асплениумът с дълги, ненаделени листа. Разположението им е фуниевидно, образувайки внушително растение, сходно на гнездо. Оттам идва и неговото известно име - гнездовидна папрат. При асплениумите има и “живораждащи ” типове  – по върховете на техните листа се появяват нови дребни растения, които в случай че попаднат в почвата бързо се вкореняват в нея. Циртомиумът е с кожести листа с лъскавост по повърхността им. Младите растения са мудни в развиването си, само че с възрастта се разрастват, образувайки по няколко нови листенца целогодишно.

Птерисът е с разнообразни декорационни сортове. Критският птерис е с разнообразние в листата си – от пъстър цвят на бели линии до едноцветни в по-тъмни или по-светлозелени багри, с листен борд на талази или с наделени върхове на листата, които наподобяват гребен на петел. Пелеята е доста хубав тип папрат, с дълги стебла и дребнички листа в кръгла форма. Платицериумът пък е папрат с необикновен изтънчен тип. Наричана е още и  еленови рога, поради характерната им листна форма. Тя има потребност от повече пространство, с цел да разкрие своята хубост.

Давалията е доста хубав тип папрат, прочут и като маймунско краче. Характеризира се с мъхести корени. При своята поява, листата и порастват нагоре, достигайки до 90 сантиметра, обхващайки външната част на ръба и стените на съда, в който е засадено. Оставят се наложително извън на саксията, по този начин както е в естествената среда, в която корена свободно се увива към дънерите на дърветата и камъните в тропическите гори. Листата не трябва да се подрязват, като  най-често тази папрат бива отглеждана във висящи саксии.
Тези цветя гонят щастието и парите от вкъщи ви
Много хора неправилно считат, че цветята са само част от декорацията вкъщи и единственият резултат от тях е обвързван с обогатяване на...
Прочети повече
Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР