Италианските власти скоро може да изпратят нова противовъздушна система в

...
Италианските власти скоро може да изпратят нова противовъздушна система в
Коментари Харесай

Италия под натиск да въоръжи допълнително Украйна

Италианските управляващи скоро може да изпратят нова противовъздушна система в Украйна. Става въпрос за SAMP/T - отбранително оръжие, предопределено за заличаване на крилати и тактически балистични ракети, което към този момент е на въоръжение в украинските сили. Рим е под огромен напън от своите съдружници в НАТО да продължи да въоръжава Украйна, с цел да се отбрани тя против съветската инвазия. В листата с цели на Киев сигурно са противовъздушните системи (AVO), за които даже президентът Володимир Зеленски твърди, че няма задоволително в арсенала.
Италия обмисля да изпрати една батарея SAMP/T на украинските сили, заяви Defence News. Батерията, която Украйна би трябвало да получи, сега се намира в Кувейт и е една от единствено пет, които Италия има. През 2023 година италианските въоръжени сили изпратиха един SAMP/T на бойци в Източна Европа.

Трудно е да се каже дали Италия ще се откаже от един SAMP/T в интерес на своите съдружници, само че окончателното решение явно ще бъде на премиера Джордия Мелони. Добре осведомен, неназован източник съобщи, че италианското министерство на защитата се интересува от изпращането на сили за противовъздушна защита, само че че министър председателят има " последната дума ", написа Defense News.

SAMP/T е противовъздушна система, предопределена за заличаване на крилати, тактически балистични ракети, самолети и безпилотни летателни апарати. Става въпрос за трансмисионна система на платформа за камион, която влезе на въоръжение в италианската войска през 2013 година

Системата употребява ракети земя-въздух Aster 30, които могат да доближат скорост от 4,5 Маха и имат обхват от над 100 километра.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР