Панцанела (panzanella) е една от най-типичните салати за Тоскана и

...
Панцанела (panzanella) е една от най-типичните салати за Тоскана и
Коментари Харесай

Италиански дни: Панцанела

Панцанела (panzanella) е една от най-типичните салати за Тоскана и цяла Централна Италия. В началото, като типично бедняшко ядене, е била доста елементарна. Нарича се още „ наквасен самун “, което подсказва защо става дума – съставките са били остарял самун, червен лук и босилек.Хлябът бил накисван във вода (всъщност истинската салата има много нелицеприятен вид), отцеждан, натрошаван на трохи и подправян. Преди капучиното и брьошът да се настанят като „ италианския тип “ закуска (няма и 100 години), заран се ядяла панцанела (през зимата – полента). Напомня на нашата попара, нали...

Днес тази салата има много по-приятен тип, а и много разновидности. Толкова, че всяка салата, в която има самун, към този момент се назовава панцанела. Което е малко извънредно, тъй като въпреки всичко тази салата в Тоскана има други съществени съставки, и те са домати, от време на време краставици, червен лук, босилек. Хлябът към този момент рядко се кисне във вода (може, несъмнено, да се направи и по този типичен метод, като авансово изрежете кората на хляба, който ще накисвате), само че в множеството случаи парченца изостанал селски самун се пекат, поръсени със зехтин.Необходимите артикули:

самун
домати
краставици
червен лук
босилек
зехтин
бял винен оцет
сол
черен пипер

Нарежете лука на ивички, изсипете го в купичка с вода и прибавете 1 с. л. оцет. Хляба накъсайте на залъци, изсипете в тавичка. Поръсете щедро със зехтин, прибавете сол, черен пипер и печете в загрята на 220 градуса фурна, до момента в който се получи златиста коричка (около 15 минути).

Прехвърлете хляба в огромна купа. Добавете нарязаните домати и краставици. Разбъркайте, посолете и подправете на усет със зехтин и оцет. Накрая прибавете отцедения лук и босилека и охладете салатата за половин час в хладилника, преди да я сервирате.

Повече от Елена можете да намерите на фейсбук страницата Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР