Паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов беше открита

...
Паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов беше открита
Коментари Харесай

Паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов беше открита в Плевен

Паметна плоча на българския стоматолог доктор Маргарит Маргаритов беше открита през днешния ден в Плевен.

Инициативата е на Районната гилдия на Българския зъболекарски съюз, подкрепена от Общинския съвет – Плевен, и Община Плевен.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден и израснал в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висшия медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През образователната 1941/1942 година специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, компетентност „ Челюстно-лицева хирургия “. За да може да се устоя, стартира работа в зъболекарска процедура в Мюнхен. Там пази научна работа на тематика „ Профилактика и лечебна стойност на средството за джука хигиена Лакалут “ и получава докторска степен. Патентова пастата „ Лакалут “ в Германия, само че съгласно законодателството на страната срокът на патента е 18 години. Загубва го заради невъзможността да го продължи по-късно в България.

В края на 1943 година доктор Маргаритов се завръща и работи в България. След доноси от сътрудници е изпратен в лагера „ Куциян ” за няколко месеца. Автор е  на монографии, научни публикации, отчети и едни от най-хубавите учебници в своята област. Умира  на 26 декември 1978 година в София.

Паметният знак откриха проф. Христо Кисов – едно от най-известните имена в региона на протетичната стоматология, и доктор Поля Петева, ръководител на Районната гилдия на Българския зъболекарски съюз. На церемонията пред постройката на Стоматологичната клиника участваха ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев, заместник-кметът на Община Плевен Милен Яков, стоматолози, представители на здравни институции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР