Пакет с мерки за подпомагане на изпаднали в затруднение фирми

...
Пакет с мерки за подпомагане на изпаднали в затруднение фирми
Коментари Харесай

София заделя 1 млн. за банкови гаранции на фирми

Пакет с ограничения за подкрепяне на изпаднали в усложнение компании разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова. Една от тях е да се сътвори фонд с 1 милион лв. за банкови гаранции за заеми на дребни и междинни компании, наранени от рецесията. " Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия ", разясни Фандъкова във " Facebook ".

Друго предложение планува освобождение от наем за интервала на изключителното състояние на тези наематели на общински парцели, чиито обекти не са работили. Освен това ще бъдат освободени от такса „ тротоарно право “ тези търговци, които са затворили обектите си за същия интервал. Някои от изброените ограничения би трябвало да се гласоподават от Столичния общински съвет, който към този момент отсрочи съвещанието си в четвъртък.  

С два месеца се удължава и срокът за заплащане с отстъпка на локалните налози (недвижими парцели и МПС). " Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а в този момент срокът ще е краят на юни ", прецизира Фандъкова.   

" Създавам краткотраен стопански съвет, с който да изработим ограничения за поддръжка на бизнеса в София. В него съм поканила икономисти и специалисти, а задачата ни е да помогнем на тези браншове, които са основни за града ни и в този момент изпитват съществени усложнения ", заяви още тя.

По-рано през днешния ден Фандъкова разгласи пред Би Ти Ви радио, че бюджетът на Столичната община ще би трябвало да бъде обновен поради изключителните разноски и понижените доходи в резултат на разпространяването на ковид в страната и ограниченията против него. Ще бъде ревизирана и капиталовата стратегия на локалната власт. В началото на февруари Столичният общински съвет гласоподава бюджет в размер на1,722 милиарда лева, а финансовата стратегия бе размер на 475 млн. лева От общия бюджет делегираните  държавни действия са в размер на 555 млн. лева, личните доходи са на стойност 782 млн. лева, което трябваше да е с 57 млн. лева повече по отношение на 2019 година При данъчните доходи бяха планувани 388 млн. лева или растеж от 36 млн. лева При неданъчните доходи упованията бяха за 393 млн. лева  или с 21 млн. лева повече от 2019 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР