Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на

...
Оценката на Брюксел за Плана за устойчивост и развитие на
Коментари Харесай

Президентът: Планът за устойчивост не кореспондира нито с националните амбиции, нито с оценката на ЕС

Оценката на Брюксел за Плана за резистентност и развиване на България е, че не просто е желателно, а би трябвало да се ревизират редица неща. Точно заради липса на задоволително вероятност и резистентност. Това съобщи през днешния ден пред публицисти в Брюксел президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали служебното държавното управление възнамерява проверка на националния проект.

Затова, по думите на президента, служебното държавно управление работи интензивно с цел да предложи планове, които да бъдат в сходство с условията и духа на модернизацията на една европейска страна. „ Надявам се служебният кабинет, там е съсредоточен сериозен експертен капацитет, да успее в период да предложи тези планове. Има избрана времева рамка, в която те би трябвало да преминат утвърждение и координиране, да се върнат отново и в случай че идващото постоянно държавно управление ги припознае, това значи, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък “, съобщи Румен Радев.

В отговор на въпрос за реакциите след дейностите на Беларус по насилственото приземяване на аероплан, президентът напомни, че те са били единомислещо наказани в признатата декларацията на Съвета. Отвличането и насилственото приземяване на аероплан е в безусловно нарушаване на интернационалното право, на разпоредбите за гражданско въздухоплаване и заплашва сигурността на полетите, акцентира Румен Радев.

Запитан дали има информация, че компании, които попадат по санкционни режими са строили „ Турски поток “ в България, с техника, която е отклонена от европейски планове и дали е подготвен да инициира следствие, президентът уточни, че други институции предизвикват следствия.

„ Ще се направи всичко допустимо това да се ревизира. Не единствено „ Турски поток “. Виждате, че цяла автомагистрала се строи „ на мрачно “. Огромни запаси се заплащат, знаете 4,5 милиарда лева с „ ин хаус “ процедури без социална поръчка, с неразбираеми критерии и когато се строи „ на мрачно “, постоянно се основават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество “, уточни Румен Радев. Държавният глава добави, че тези инспекции са извънредно сложни, тъй като занапред би трябвало да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, против какви действия, при какви гаранции и при какво качество.

„ Това са комплицирани механизми за инспекция, тъй като изискват огромни екипи от хора, а в действителност това са същите хора, които са сключвали контракти, които са раздавали пари, които са изготвяли механически спецификации, които са приемали обектите за подготвени. Трябва да се активизират същите институции и контролни органи, които до момента не са реагирали, дали са имали информация, или не “, акцентира още президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР