Бившият футболен рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии

...
Бившият футболен рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии
Коментари Харесай

Баялцалиев попиля Волен Чинков пред ТОПСПОРТ: Смешен, объркан и зависим съдия!

Бившият футболен рефер и сегашен инструктор и преподавател на съдии Детелин Баялцалиев разяснява пред ТОПСПОРТ съдийството на Волен Чинков в дуела между Лудогорец и ЦСКА, приключил с победа с 3:1 за разградчани.

Според него Чинков е позволил извънредно доста неточности и е изнервил футболистите на двата тима с държанието си.

Ето какво сподели Баляцалиев пред нашата медия:

" Волен Чинков позволи ужасно доста неточности в мача. Когато човек е подвластен и не му е избистрен мозъка, постоянно може да оплеска всичко. Той по този начин го оплеска, че не може да кажеш дали е свирил за единия или другия тим. Самите съдии към този момент не знаят какво да вършат и това е поради техните ръководители. Отделно, че самите те нямат равнището да свирят сходни срещи. 
 Лудогорец победи ЦСКА в нервозен мач на
Лудогорец победи ЦСКА в нервозен мач на " Хювефарма Арена " и подпечата 13-тата си поредна купа

Разградчани победиха " армейците " с 3:1

Първата колосална неточност на Чинков я видяхме. Не може да не видиш една обстановка и да покажеш червен картон. Защото тя е кристално ясна - в случай че я видиш, там няма по какъв начин да покажеш картон, то няма даже нарушаване на Кордоба. Хайде, може да измислиш някакъв фаул, само че да покажеш червен картон без да си видял ситуацията... не мога да си го обясня. И след това отива и му демонстрира жълт картон, с цел да оправдае себе си по някакъв метод. Никакъв картон не трябваше да има, никакво нарушаване.

След това имаше сходно нарушаване, където пък футболист на ЦСКА замахна и удари противник, само че той към този момент беше виновен. Имаше и доста симулации от играчи на Лудогорец. Просто Чинков след тази неточност беше в цялостна безтегловност. Не знаеше какво да свири, за кого да свири, по какъв начин да свири - нищо! Хвърчеше във въздуха.
 Петричев сподели кой е най-големият зложелател на Лудогорец
Петричев сподели кой е най-големият зложелател на Лудогорец

Ето какво съобщи изпълнителният шеф на разградчани

Той не изпусна мача, мачът не е изтърван. Той изпусна себе си. Мачът си беше доста прекрасен. Той просто изнерви всички играчи с неговите отсъждания. И когато направиш такива неточности, то се вижда, че имаш някаква затормозеност. И ние всички го знаем това, те са няколко съдии, които са затормозени. А необичайно за какво тъкмо тези съдии свирят съвсем всички основни мачове?! ", сподели Баялцалиев.

Той разяснява и обстоятелството, че Волен Чинков беше назначен в два следващи мача на ЦСКА. С Ботев за Купата и в този момент с Лудогорец.

" В съдийската комисия настояват, че когато мачовете са за Купата и за състезание, не се смята за следващи мачове. Но в края на краищата аз не знам какъв брой скъп е този арбитър, по този начин както не знам и какъв брой скъп е Вълков, който всеки кръг го поставят някъде да взима някакви пари. Колко скъп е Железов, който непрекъснато прави гафове и все свири мачове?! Не мога да схвана какви са им полезностите на съдийската комисия, тъй като е явно, че има рефери, които са желани. Да не приказваме, че има такава повтаряемост - едни и същи съдии да свирят на едни същи тимове, само че на никого не му пука. Ние си приказваме, а те си вършат каквото си желаят. "

Баялцалиев разяснява и другите противоречиви обстановки в дуела - обстановката за дузпа в полето на ЦСКА за нарушаване на Бусато и отсъдената такава за игра с ръка на Каранга. Бившият рефер разяснява и алените картони на Каранга и Текпетей.
 Голям проблем за Лудогорец след мача с ЦСКА
Голям проблем за Лудогорец след мача с ЦСКА

Текпетей няма да играе на финала за Купата

" Първата обстановка е на Бусато. Там, в случай че има контакт е дузпа, само че отново ще кажа - с две камерки не можем да вършим ВАР. Това не е дузпа, само в случай че няма никакъв контакт, само че от камерите не се вижда добре и Кабаков вярно остави преценката на Чинков на терен. На мен ми се вижда, че имаше контакт, само че с двете камерки не съумяха да ни убедят изцяло. След като от " многото камери " на ВАР не се вижда добре дали има нарушаване или не, одобряваме решението на терена.

А отсъдената дузпа за Лудогорец си е безспорна. Ръката на Каранга е толкоз високо вдигната, тя просто няма място там. Чинков ми стана комичен напряко през вчерашния ден . И какъв брой време гледаше тази обстановка? Една секунда. Ти виждал ли си толкоз малко гледане на ВАР някъде по света? Аз не знам какво му пречеше да си я види в действително време. Той беше изцяло комплициран. 

На Чинков му личеше, че имаше голямо предпочитание да изгони състезател на ЦСКА. Дори и при мелето, там взе соломоновско решение, само че имаше още футболисти за преследване. Там трябваше и ВАР да му помогне, че не може да види всичко, само че един Пьотровски също беше за преследване, други бяха за жълти картони. Полякът два пъти се опита да удря, не знам дали и не удари. Каранга за какво падна? Някой го удари... Аз не знам дали наказа с нещо и основателите на цялото нещо - Бусато и Дуа, хайде на Дуа май даде... само че трябваше още картони. Но отново опираме до слабата душeвност на съдията. 

А това меле беше провокирано тъкмо от слабия темперамент на Чинков. Все едно няма арбитър, никаква храброст - нищо! Футболистите взеха да си вършат каквото си желаят, изпуснаха си нервите. Каквото можа, всичко сбърка. Как да имат тези играчи почит към съдията?

За да стане толкоз раздразнителен мач, постоянно повода е в съдията. Той трябваше да покаже от първата секунда, че е самоуверен. Не може да си измислиш червен картон, да не видиш дузпата за игра с ръка, а да се постанова да ти я покажат от ВАР , а тази ръка се вижда, тя не е скрита, никой не ти пречи, горе се вижда, не е належащо с дрон да я видиш. 

Когато един арбитър е комплициран, футболистите незабавно го разбират и стартират да играят по този начин, че все едно няма рефер.  
 За ЦСКА, Стамен и гаврата на
За ЦСКА, Стамен и гаврата на " съвършения " дует Драганов-Чинков

Още - за младия Антонов и Гриша Ганчев

Назначаването на съдиите в България въобще не е подчинено на някаква обективна логичност. Не може на един тим да свирят 5 съдии, а на другия 12. Прозира една обязаност от страна на съдийската комисия с избрани тимове. Аз не мога да си обясня по какъв начин съдиите, които вършат най-вече неточности, на другия кръг незабавно ги поставят отново. Това е неуместно. Как младите съдии да схванат, че са позволили неточности и би трябвало да се поправят? Къде е логиката?

Да не приказваме и по какъв начин се става интернационален арбитър. Един Гошо Гинчев видяхме по какъв начин свири Левски - Лудогорец и незабавно стана интернационален. Това в случай че го беше гледал някой от УЕФА - парадокс. Но те нашите съдии по тази причина и не получават мачове, те са в най-ниската група и не свирят. Никой не го интересува, значимото е като си отиде на село и да се хвали на площада, че е интернационален арбитър. " , сподели още някогашният ни съдия.
 Баялцалиев в
Баялцалиев в " Без запаси " и без никакви задръжки: Дисекция на българското съдийство!

Бившият рефер гостува в нашия подкаст
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР